Μade in Greece το απίθανο «χειροποίητο» γραφείο στη Μύκονο του Ελευθέριου Αμπατζή: Αγναντεύει Ρήνεια, Σύρο & Τήνο

Ο Λευτέρης Αμπατζής ολοκλήρωσε πρόσφατα ένα νέο πρότζεκτ στο "νησί των ανέμων", δημιουργώντας ένα μοναδικό "χειροποίητο γραφείο" με μια απίστευτη θέα.

Κεντρική ιδέα πίσω από τη διαμόρφωση του συγκεκριμένου χώρου υπήρξε η θέληση να επικοινωνηθεί η αίσθηση του «χειροποίητου» σε όλες τις κλίμακες του. Για το λόγο αυτό, ο αρχιτέκτονας, σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη-πολιτικό μηχανικό, αποφάσισε να προσεγγίσει και να σχεδιάσει το κάθε έπιπλο-αντικείμενο ξεχωριστά, με στόχο να δημιουργείται μια ολική εμπειρία στο χώρο.

Στην πρώτη επίσκεψη στο γραφείο, αυτό που προκαλούσε αμέσως εντύπωση ήταν το άπλετο φως που κυριαρχούσε και η μαγευτική θέα της χώρας της Μυκόνου, που πρόβαλλε ακριβώς από κάτω. Το κτίριο είναι κατασκευασμένο σε ιδιαίτερα προνομιούχο σημείο, καθώς από την κορυφή της πλαγιάς όπου βρίσκεται, μπορεί κανείς να αγναντέψει τη Ρήνεια, τη Σύρο και την Τήνο, αλλά και να περπατήσει μέχρι τη χώρα του νησιού. 

Ένα υλικό, το οποίο θα αποτελούσε από τα πρώτα ακόμα στάδια «ραχοκοκαλιά» για τη σύνθεση του χώρου ήταν ο μπρούτζος. Λόγος ήταν η λάμψη και η αντανάκλαση που παρείχε το συγκεκριμένο υλικό την ώρα που το «χτυπάει» ο χρυσός μυκονιάτικος ήλιος. Με το γνώμονα αυτό, υλοποιήθηκε το έπιπλο της ρεσεψιόν (milliped desk), το οποίο ανασύρεται από το έδαφος (σαν τη σαρανταποδαρούσα), για να διαμορφώσει μια επιφάνεια εργασίας κατασκευασμένη από παλίσανδρο. Τα φωτιστικά από μπρούτζο και χαλκό σχεδιάστηκαν και τοποθετήθηκαν αντικριστά και χαράσσουν πορείες και οπτικές φυγές. Απέναντι από το milliped desk τοποθετήθηκε ένας μπρούτζινος καλόγερος που παραπέμπει -στο πολύ γνώριμο για το νησί- φυτό της φραγκοσυκιάς.

Στον κυρίως χώρο δεσπόζει το γραφείο του ιδιοκτήτη. Το bend desk κατασκευάστηκε από ατσάλι -καθώς χρειάστηκε για τη στήριξη του ένα πολύ σκληρό υλικό- και σχεδιάστηκε έτσι, ώστε να κατευθύνει τη ματιά του επισκέπτη στη χώρα της Μυκόνου. Η εξωτερική καμπύλη του καλύφθηκε με παλίσανδρο, ενώ η «κοιλιά» του είναι σφυρήλατο σίδερο βαμμένο στο χρώμα του μπρούτζου. Πίσω από το γραφείο ξεπροβάλλει ανάγλυφη στον τοίχο η βιβλιοθήκη - υπογραφή.

Η μορφή της είναι βασισμένη στην υπογραφή του ιδιοκτήτη και υλοποιήθηκε με σφυρήλατο σίδερο  βαμμένο λευκό, όπως και το χρώμα του τοίχου. Αντίκρυ από το bend desk ξεχωρίζει το κυκλικό τραπέζι φτιαγμένο από ατσάλι και παλίσανδρο, αλλά και η «αραχνούφαντη» μπρούτζινη βιβλιοθήκη, στην οποία τα βιβλία να δίνουν την ψευδαίσθηση ότι ίπτανται. Την αίσθηση του «χειροποίητου» ολοκληρώνουν λεπτομέρειες και στοιχεία, όπως τα τραπεζάκια από ξύλο τικ και μπρούτζο, οι μαρμάρινες γλάστρες και πινακίδες αλλά και το βάζο από φυσητό γυαλί.'

Η έμπνευση για το Bent προέρχεται από την ιδέα κάμψης ενός φύλλου μετάλλου, ώστε να σχηματιστεί ένα ανυψωμένο οριζόντιο επίπεδο. Με βάρος μισό τόνο, το χαλύβδινο γραφείο φαίνεται σαν να είναι έτοιμο να πέσει, ωστόσο είναι απόλυτα σταθμισμένο και σταθερό, χάρη σε μια σύνθετη κατασκευή καλά κρυμμένη κάτω από την επιφάνεια του. Για τη δημιουργία του συγκεκριμένου γραφείου ακολουθήθηκε μια σειρά εντατικών υπολογισμών σχετικά με τη βαρύτητα, τον όγκο και την ισορροπία του. Η εξωτερική επιφάνεια του γραφείου είναι επενδυμένη με φύλλα παλίσανδρου ενώ η σωτερική με σφυρήλατο σίδηρο.  

Επισκεφθείτε τη σελίδα του Ελ. Αμπατζή στο www.eleftherios-ambatzis.com

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ