Η Αμοργός είναι η γιαγιά μου και η κόρη μου- Γράφει ο Αμοργινός ηθοποιός Δημήτρης Παπανικολάου

Η Αμοργός είναι ο τόπος μου και μεροληπτώ. Εκεί βρίσκονται οι ήρωές μου.

Eίναι ο τόπος του και... μεροληπτεί. Από παιδί την «οργώνει» ώς εκεί που άντεχαν τα πόδια του, με οδηγό και δασκάλα τη γιαγιά του. Το trans.kathimerini.gr του ζήτησε να μας πάρει μαζί του.



«Η Αμοργός μου είναι η γιαγιά μου. Το σπίτι που έφτιαξε για μας στα Bορεινά της Χώρας. Αν κλείσεις τα μάτια σου μπαίνοντας στη στροφή του Πάρβα, σε πάει ώς την πόρτα του ο αέρας και η ομίχλη. Και πάντα λες: «Μωρέ, άλλο Θεό κάνει εδώ στα Βορεινά». Και μπροστά στην πόρτα πια, ανοίγεις τα μάτια για να δεις. Είναι άγρια η Αμοργός. Λένε πως, μόνο αν αυτή σε γουσταρίζει, σε κρατάει κοντά της. Από εδώ ξεκινούν όλες μας οι βόλτες. Κάτω από το Κάστρο. Και ευτυχώς, είναι ποδαράτες.

Όλα μάς τα 'μαθε η γιαγιά. Μονοπάτια που απλώνονται σαν ιστός προς κάθε γωνιά του νησιού. Μου δίνει χαρά όταν μαθαίνω πως χρόνο το χρόνο οι διακλαδώσεις χαρτογραφούνται λεπτομερώς και περπατιούνται όλο και περισσότερο. Θα τρομάξετε, αυτοκινητάνθρωποι, αν σας πω μέχρι πού φτάναμε τα δύο αδελφάκια με τη γιαγιά μας. Αλλοτε από «μυστικές-πειρατικές» διαδρομές κατηφορίζαμε στα Κατάπολα, για να φτάσουμε με πείσμα μέχρι το εκκλησάκι, άκρη-άκρη στην είσοδο του λιμανιού, και άλλοτε με κατεύθυνση την Αιγιάλη, για να κολυμπήσουμε στη Νικουριά με καϊκάκι από τον Αγιο Παύλο. Αλλά πάνω απ' όλα βάζαμε το μονοπάτι που ξεκινάει κάτω από τα «παγκάκια των ερωτευμένων» του Καλογερικού για την Αγία Αννα. Και τώρα εδώ, στον Καλογερικό, πώς να μιλήσεις γι' αυτήν τη θέα που σου κόβει την ανάσα; Την «απέραντη» θέα του Μπεσόν, που έφερε τη γαλλική επανάσταση στην Αμοργό, που αδυνατούσε η καημένη να διαθέσει όλες τις ταράτσες της για να στοιβαχθούν οι τουρίστες, που δεν περίμενε η καημένη πως αυτό θα αλλάξει και λίγο τους κατοίκους της… Ζητώ συγγνώμη, αλλά είναι η αλήθεια. Και της πήρε χρόνο για να συνέλθει.


 
Και αγόρασα μηχανή. Μεγάλου κυβισμού. Και είδα κι άλλα υπέροχα, εκεί που τα ποδαράκια μου δεν άντεχαν να με πάνε. Οπως το ηλιοβασίλεμα στα Θολάρια, με άμεση επιστροφή στη Χώρα, γιατί το καθρέφτισμα των βράχων στα νερά είναι σαν από άλλη διάσταση.

Και τη νύχτα στη Χώρα βγείτε! Αχ, δεν θέλω να γράψω για μαγαζιά, αλλά κλέψτε τη συνταγή της Μαρίας για την πορτοκαλόπιτα στη Λόζα, γνωρίστε τον Θοδωρή που έχτισε ένα μυρωδάτο Γιασεμί και έγινε Αμοργιανός, χαρίζοντας στο νησί του -πια- υπέροχες μουσικές και γεύσεις, πείτε ένα ευχαριστώ από εμένα στον κύριο Βαγγέλη στο Λιοτρίβι, που πήγαινε το καλύτερο φαγητό του στη γιαγιάκα μου, όταν δεν μπορούσε πια να περπατήσει.

Η Αμοργός είναι ο τόπος μου και μεροληπτώ. Εκεί βρίσκονται οι ήρωές μου. Ο θείος μου σκότωσε με μια γροθιά ένα γάιδαρο (αλήθεια), γιατί τον κλότσησε στ' αχαμνά. Είναι ο γίγαντας των παιδικών μου χρόνων. Ο καλύτερος πράσινος μαραγκός του κόσμου. Το χειμώνα τον παρακαλώ να προσέχει την άδεια καρέκλα της γιαγιάς μου, στην κουζίνα. Να τη βρίσκει στη θέση της, όταν κατεβαίνει. Να ράψετε λαστιχάκι στα καπέλα σας αν πάτε. Τώρα πια η Αμοργός μου είναι η κόρη μου. Τι όμορφο νησί!»




ΠΩΣ ΠΑΜΕ

Από Πειραιά με Blue Star Ferries καθημερινά στις 17.30. Δένει είτε στη 01.10 στην Αιγιάλη είτε στις 02.00 στα Κατάπολα. Απλή μετάβαση 33,50 €.
Με SeaJet κάθε Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο και Κυριακή στις 7 το πρωί με άφιξη στα Κατάπολα στις 12.35. Απλή μετάβαση 57 €.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Levrossos Beach Apartments (Αιγιάλη, Τ/22850-73.297, www.levrossos.com). Πάνω από την παραλία, εξοπλισμένα διαμερίσματα για 2 - 5 άτομα. Και κήπος με τραπεζάκια, κάτω από τη δροσιά της κληματαριάς. 60 - 95 € για τον Ιούλιο - Αύγουστο, 40 - 45 € για Σεπτέμβριο.
Villa Katapoliani (Κατάπολα, Τ/22850-71.064, www.villa-katapoliani.gr). Χωρίζεται σε δύο βίλες. Ρομαντικά δωμάτια με μεταλλικά κρεβάτια και κουνουπιέρες στην πρώτη, ενώ στη δεύτερη. έχει περισσότερη ησυχία και διαμερίσματα για μέχρι και 5 - 6 άτομα. 45 - 60 € το δίκλινο Ιούλιο, 60 - 80 € τον Αύγουστο.
Yperia Hotel (Αιγιάλη, Τ/22850-73.084, www.yperia.com). Δύο λεπτά από το λιμάνι και από το κέντρο της Αιγιάλης, προσφέρει ήσυχα και παραδοσιακά διακοσμημένα δωμάτια. Από 65 € το δίκλινο με πρωινό έως 15/7, από 95 € τη high season.
Vigla Hotel (Θολάρια, Τ/22850-73.288, www.viglamorgos.gr). 25 παραδοσιακά δωμάτια στην είσοδο του χωριού με θέα στη θάλασσα. Στο ξενοδοχείο υπάρχει και πισίνα, ενώ στην τιμή συμπεριλαμβάνεται και πρωινό με ντόπια υλικά. Από 80 € το δίκλινο με πρωινό έως 20/7, από 95 € έως 25/8.
Aegialis Hotel & Spa (Τ/22850-73.180, 73.181, www.amorgos-aegialis.com). Το πιο μοντέρνο και στυλάτο ξενοδοχείο του νησιού, χτισμένο αμφιθεατρικά με θέα στον κόλπο της Αιγιάλης. Στο «Λάλον Υδωρ», το spa, θα κάνετε σάουνα, χαμάμ και θεραπείες σώματος και προσώπου. Από 134 € το δίκλινο με πρωινό έως και 19/7, από 160 € έως 26/8.
Studios Anemolithi (Βρούτσης, T/22850-71.580, 71.021, www.anemolithi-amorgos.com). Στούντιο με λιτό κυκλαδίτικο στυλ κοντά στην παραλία του Μούρου. Θέα στη θάλασσα και μεγάλες σκιασμένες βεράντες. Από 100 € το δίκλινο με πρωινό έως 25/7, από 120 € τη high season.
Camping Aegiali (Αιγιάλης, Τ/22850-73500, www.camping-aegiali.amorgos.net). Σε προνομιακό σημείο, πολύ κοντά στο κέντρο και στην παραλία της Αιγιάλης, συγκεντρώνει τον νεαρόκοσμο. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι δύσκολο να βρεις καλή σκιά.
Camping Kastanis (Κατάπολα, Τ/22850-71.012, www.kastanisamorgos.info). Πιο ήσυχο κάμπινγκ σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τα Κατάπολα. Παρέχει όλες τις ανέσεις, από εστιατόριο και μίνι μάρκετ μέχρι ασύρματο internet και πάρκινγκ.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:
www.booking.com

ΦΑΓΗΤΟ

• Λιοτρίβι (Χώρα, Τ/22850-71.700). Μαγειρευτά, κρεατικά και ντόπια παραδοσιακά φαγητά. Δοκιμάστε το κουνελάκι στιφάδο, το «πατατάτο» (κοκκινιστό κατσικάκι με πατάτες) και τον «καλόγερο» (μοσχαράκι με μελιτζάνα και φέτα). 12 - 18 € το άτομο.
• Μαρουσώ (Αρκεσίνη, Τ/22850-72.253). Με ντόπια κρεατικά, ψάρια ημέρας και λαχανικά από τον κήπο των ιδιοκτητών, η Μαρουσώ είναι το ιδανικό σημείο για να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας μετά τις βουτιές στις παραλίες της νότιας πλευράς. Δοκιμάστε την ντόπια χειροποίητη φάβα, τα ψητά ψάρια και το γεμιστό καλαμάρι με φέτα. 10 - 14 € το άτομο.
• Τσαγκαράδικο (Χώρα, Τ/6937-281.226). Από τα καλύτερα μεζεδοπωλεία του νησιού. Με ντόπια προϊόντα (λαχανικά από βιολογικά περιβόλια, κρέατα και ψαρικά από ντόπιους) θα ευχαριστηθείτε φαγητό. Από τον παραδοσιακό κρασάτο κόκορα μέχρι το φρέσκο ψάρι στα κάρβουνα και το χταποδάκι με πιπεριές και ντομάτα. 12 - 15 € το άτομο.
• Γεωργαλίνης (Βρούτση, Τ/22850-74.290). Η οικογενειακή ταβέρνα σερβίρει καλό κρέας στα κάρβουνα, ντόπιο αρνάκι και κατσικάκι στο φούρνο. 12 - 15 € το άτομο.
• Λιμάνι της Κυρα-Κατίνας (Αιγιάλη, Τ/22850-73.269). Παραδοσιακή ταβέρνα με ατού τα μαγειρευτά, όπως το ντόπιο «πατατάτο» και ο «καλόγερος».

TIPS

 Το μπαράκι Q στην άκρη της παραλίας της Αιγιάλης είναι το πιο γνωστό του νησιού, αλλά αυστηρά για ξενύχτηδες! Ο πολύς κόσμος έρχεται μετά τις 3 - 4 το πρωί.
 Στο καφενείο ουζερί Αμόργιαλος (Τ/22850-73.017) στην Αιγιάλη για ουζάκι με μεζέ, γλυκά, καφέ ή μπίρα. Από 11 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ.
 Μη χάσετε την εμπειρία της ψημένης ρακής ειδικά σε κάποιο από τα καφενεία σε πιο ορεινά χωριά, όπως η Λαγκάδα και τα Θολάρια. Στα Θολάρια μη χάσετε και το εκπληκτικό και φρεσκότατο γαλακτομπούρεκο του Νικόλα (Τ/22850-73.343).

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Το «Απέραντο Γαλάζιο» δεν γυρίστηκε τυχαία στην Αμοργό. Το νησί διαθέτει υπέροχες παραλίες, από την πολυσύχναστη παραλία της Αιγιάλης μέχρι τις πιο άγνωστες στο «άγριο» νότιο κομμάτι του νησιού. Κολυμπήστε στην παραλία του Μούρου, στην Αγία Αννα, κάτω από το Μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας, στον Λεβρωσσό κοντά στην Αιγιάλη, στους Αγίους Σαράντα κοντά στα Κατάπολα και πιο νότια στον Περιβολά, στο Αμμούδι και στη Γραμβούσα. Οσο πιο νότια πάτε, πάντως, τόσο λιγότερο κόσμο θα έχουν.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ

Συμπεριλάβαμε λύσεις για όλα τα βαλάντια και προσπαθήσαμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ακριβείς, τηλεφωνώντας στους επιχειρηματίες έως και τις 19/6. Σε συνθήκες ευμετάβλητες για τον τουρισμό, είναι μοιραίο να υπάρξουν αποκλίσεις ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, την ακριβή ημερομηνία, τον αριθμό διανυκτερεύσεων κλπ. Σε κάθε περίπτωση, με τη διαπραγμάτευση είναι πιθανόν να πετύχετε καλύτερες συμφωνίες. Καλό... κυνήγι!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ