Τα 3 "ψαλίδια" στις συντάξεις που έκαναν χιλιάδες συνταξιούχους να οργίζονται μπροστά στα ΑΤΜ - Ωστόσο...

Οι ετεροχρονισμένες καταβολές ΕΚΑΣ και επικουρικών έφεραν τα πάνω κάτω στην διάθεση των συνταξιούχων που πήγαν να πάρουν τις συντάξεις τους από τα ΑΤΜ.

 

 Το πρώτο “ψαλίδι” αφορά στις επικουρικές συντάξεις, που είναι και το μεγαλύτερο ποσό. Αυτό οφείλεται στην αλλαγή του χρόνου της καταβολής της επικουρικής σύνταξης. Στο εξής θα μπαίνει στους λογαριασμούς των συνταξιούχων τη δεύτερη εργάσιμη ημέρα του μήνα. Αυτό σημαίνει ότι η τωρινή κατάθεση θα γίνει τη Δευτέρα 4 Ιουλίου.

 

Τότε, περίπου 250.000 συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους ψαλιδισμένες. Πρόκειται για εκείνους που μαζί με την κύρια σύνταξη είχαν άθροισμα μηνιαίο πάνω από 1.300 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι κατά την τελευταία αξιολόγηση αποφασίστηκε να μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις όσων συνταξιούχων εισέπρατταν συνολικά πάνω από 1.300 ευρώ.

 

Το δεύτερο ψαλίδι προέρχεται από την αύξηση της παρακράτησης φόρου. Αυτή επιβλήθηκε γιατί άλλαξε το αφορολόγητο ποσό και μειώθηκε για τους άγαμους, τα ζευγάρια χωρίς παιδιά, καθώς τα ζευγάρια με ένα παιδί. Η παρακράτηση αυξάνεται περισσότερο για τους άγαμους και ακολούθως για τα ζευγάρια, ενώ είναι μικρότερη για τις οικογένειες που έχουν ένα παιδί.

Το τρίτο "ψαλίδι" αφορά σε 110.00 περίπου συνταξιούχους που χάνουν το ΕΚΑΣ. Οι ίδιοι θα κληθούν να επιστρέψουν τα ποσά που πήραν για το μήνα Ιούνιο σε δόσεις.

Επικουρικές συντάξεις: Πότε θα καταβληθούν
Τη Δευτέρα θα πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, καθώς μπαίνει σε εφαρμογή από αυτό το μήνα το νέο σύστημα πληρωμής, που ορίστηκε με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου.

Συγκεκριμένα, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4387/2016 και της υπ’ αριθ. οικ.27677/1541/17-6-2016 Απόφασης του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ορίστηκε ως ημερομηνία καταβολής των επικουρικών συντάξεων η δεύτερη εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα, αρχής γενομένης με τις συντάξεις του μηνός Ιουλίου 2016.


Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η σταδιακή ένταξη Ταμείων, Τομέων, Κλάδων και Λογαριασμών στο ΕΤΕΑ είχε οδηγήσει στην ύπαρξη τριών διαφορετικών ημερομηνιών καταβολής συντάξεων, με αποτέλεσμα επιπλέον διοικητική επιβάρυνση. Άλλωστε, το σύνολο των εισπράξεων του ΕΤΕΑ γίνεται τις τελευταίες εργάσιμες ημέρες του μήνα». «Τούτο προκαλούσε λειτουργικό πρόβλημα κατά την κατανομή», όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξει ειδική πρόβλεψη, ώστε οι ρυθμισμένες οφειλές συνταξιούχων να μην θεωρούνται ληξιπρόθεσμες ως την 2η εργάσιμη ημέρα του μήνα, οπότε θα γίνεται η καταβολή των επικουρικών συντάξεων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ