Πάγωσε ο πλανήτης με την αυτοκτονία 25χρονου Σύριου χορευτή: Ο Hassan δεν άντεξε την δίνη του πολέμου

Ο Hassan Rabeh ήταν κατά γενική ομολογία ο ταλαντούχος χορευτής μιας πολύ εμπνευσμένης παράστασης, και μιας πολύ ταλαντούχας ομάδας χορού. Μετά από την παράσταση, ο πρωταγωνιστής της, ο γοητευτικός δάσκαλος και χορευτής επέστρεψε στο διαμέρισμά του, στον έβδομο όροφο μιας πολυκατοικίας στη Βηρυτό και έκανε μια βουτιά θανάτου.

Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο Guardian τις τελευταίες στιγμές του 25χρονου χορευτή και πρόσφυγα από τη Συρία Hassan Rabeh. Ο λόγος της αυτοκτονίας; Περιγράφεται σε μια ανάρτησή του στο Facebook στις 13 Ιουνίου. Απλώς δεν άντεχε άλλο τα αδιέξοδα της ζωής ενός πρόσφυγα. Ο χορευτής στην ανάρτησή του ζητούσε από τους φίλους του να τον συγχωρέσουν, αναφερόταν στο αίσθημα απελπισίας που ένοιωθε, επέκρινε τις κυβερνήσεις του Ισραήλ και της Συρίας που τις κατηγορούσε ότι με τις πολιτικές τους τον μετέτρεψαν δύο φορές σε πρόσφυγα. Καταδίκαζε το Ισλαμικό Κράτος και το υπουργείο Εσωτερικών του Λιβάνου και κατέληγε «Δεν ανήκω σε καμία παράταξη ή πολιτικό κόμμα. Είμαι δημιούργημα του θεού μου»...


Ο 25χρονος Σύριος  είχε ξεχωρίσει ως χορευτής και είχε γίνει ευρύτερα γνωστός από τη συμμετοχή του στο τηλεοπτικό σόου Arabs got Talent το 2013, δίδασκε και ήταν μέλος της Sima Dance Company. Οι δυσκολίες όμως της προσφυγιάς, τα τραύματα του πολέμου, οι μεγάλες δυσκολίες της νέας του ζωής ήταν τελικά ανυπέρβλητες. Παλαιστίνιος, ο Rabeh, έγινε πρώτη φορά πρόσφυγας  στην παιδική του ηλικία όταν αναγκάστηκε μαζί με την οικογένειά του να εγκαταλείψει το σπίτι τους.

Στη συνέχεια υιοθετήθηκε από μια οικογένεια στη Συρία αλλά το αίσθημα της ασφάλειας δε διήρκεσε για πολύ. Για περισσότερα από δύο χρόνια, προσπαθούσε να επιβιώσει, στη Βηρυτό ως ένας από τα 1,2εκατ. Σύριους που βρήκαν καταφύγιο στο Λίβανο. Χωρία χαρτιά ζούσε με τον καθημερινό φόβο της απέλασης. Το τραύμα που κουβαλούσε σαν πρόσφυγας σφράγισε με τραγικό τρόπο τη σύντομη ζωή του. Η προσωπική του `οδύσσεια κάνει το γύρο του κόσμου επισημαίνοντας για άλλη μια φορά τα ανεπούλωτα τραύματα των προσφύγων σε όλο τον κόσμο.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με μελέτη του United Nations Population Fund το 41% των νέων της Συρίας που ζουν σήμερα στο Λίβανο έχουν σκεφτεί να αυτοκτονήσουν ενώ ένα 17% το «σκέφτεται αρκετά» κι ένα ποσοστό 24% να δηλώνει πως «έχει μπει στον πειρασμό» να βάλει τέλος στη ζωή του, καθώς αισθάνονται πως βρίσκονται σε πλήρες αδιέξοδο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ