Ο Γιούνκερ χαιρετίζει και δίνει φιλιά στον Νάιτζελ Φάρατζ μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο -Δείτε φώτο

Την αρχή έκανε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον οποίο είχε έντονη λογομαχία, ενδεικτική του αναβρασμού που επικρατεί στις Βρυξέλλες.
 

«Είναι η τελευταία φορά που χειροκροτάς σε αυτή την αίθουσα», του είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν όταν ο «αρχιτέκτονας» του Brexit χειροκρότησε στην δήλωση του Γιούνκερ πως η Ευρώπη πρέπει να σεβαστεί τη δημοκρατία της Βρετανίας και τον τρόπο έκφρασής της».

 

«Μάλιστα, μένω έκπληκτος που σε βλέπω εδώ. Μάχεται για την έξοδο, οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ αυτής της εξόδου. Γιατί είσαι εδώ;» του είπε. Ο πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε σε αυστηρό τόνο για το Brexit, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει καμία διαπραγμάτευση με τη Βρετανία, όσο η χώρα δεν ενεργοποιεί το Άρθρο 50».

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης, πάντως, ο φακός του Reuters έπιασε τους δύο άνδρες να αγκαλιάζονται και να γελάνε.

Βολές κατά του Βρετανού πολιτικού εκτόξευσε και ο Γερμανός ευρωβουλευτής Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος κάλεσε τον Φάρατζ να απολογηθεί για τα ψέματα που είπε το UKIP στον βρετανικό λαό.

Παίρνοντας τον λίγο, ο ευρωβουλευτής του UKIP, ευχαρίστησε τους συναδέλφους για τη «θερμή υποδοχή» κατηγορώντας τους ότι λένε ψέματα στους πολίτες τους.

«Πριν 17 χρόνια που ήρθα εδώ γελάγατε. Δεν γελάτε τώρα. Είστε σε άρνηση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχετε είναι ότι δεν λέτε την αλήθεια στους πολίτες» είπε, προσθέτοντας ότι η Βρετανία δεν θα είναι η τελευταία χώρα που θα φύγει από την Ε.Ε.

 

«Ξέρω ότι στην ουσία κανείς από εσάς δεν είχε ποτέ μια πραγματική δουλειά στη ζωή σας» συνέχισε, προκαλώντας την άμεση αντίδραση της αίθουσας και του προεδρίου. Πολλοί ευρωβουλευτές του γύρισαν την πλάτη, ενώ ο Μάρτιν Σουλτς του είπε ότι σε αυτό κάνει λάθος, για να λάβει την απάντηση: «Έχετε δίκιο, κ. Σουλτς. Το UKIP ήταν αυτό που συνήθως διαμαρτυρόταν ενάντια στο σύστημα. Τώρα το σύστημα διαμαρτύρεται κι επιτίθεται στο UKIP. Επομένως, κάτι έχει αλλάξει».

 

Παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο η πρόεδρος του ακροδεξιού γαλλικού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, υποστήριξε πως όλοι θα πρέπει να παραδειγματιστούν από τον πατριωτισμό που επέδειξαν οι Βρετανοί και πρόσθεσε πως ο βρετανικός λαός επέλεξε να είναι «λαός κυρίαρχος».

 

Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων συζήτησαν τις συνέπειες του δημοψηφίσματος με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και έναν εκπρόσωπο της ολλανδικής προεδρίας του Συμβουλίου. Οι ευρωβουλευτές θα υιοθετήσουν το μεσημέρι μη νομοθετικό ψήφισμα το οποίο θα τροφοδοτήσει τη συνεδρίαση των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Η πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσαν από κοινού οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων υποστηρίζει ότι η βούληση των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να γίνει σεβαστή με την ταχεία και συνεπή εφαρμογή της διαδικασίας αποχώρησης, έτσι ώστε να αποφευχθεί η επιζήμια αβεβαιότητα για το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ. Οι ομάδες των Ευρωπαίων Συντηρητικών Μεταρρυθμιστών, της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και της Ευρώπης των Εθνών και της Ελευθερίας κατέθεσαν ξεχωριστά ψηφίσματα η καθεμία.

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει οποιαδήποτε συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και οποιαδήποτε συμφωνία σχετικά με τη σύναψη μιας νέας σχέσης μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για να έχετε στο μενού σας ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ