Live δημοψήφισμα: Οι Βρετανοί ψήφισαν έξοδο από την ΕΕ- Συνεχής ενημέρωση

Την έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισαν οι Βρετανοί στο ιστορικό δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες, εξέλιξη που σηματοδοτεί ραγδαίες εξελίξεις. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα στο σύνολο των 382 περιφερειών, το Brexit συγκέντρωσε 51,9% έναντι 48,1% του Bremain.

 

13:26

Brexit: Μάθημα δημοκρατίας, κατά τη Λεπέν, σοκαρισμένος δηλώνει ο Ζιπέ
Από νωρίς το πρωί η επικεφαλής της γαλλικής Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν θριαμβολόγησε για το Brexit και ζήτησε να γίνει το ίδιο δημοψήφισμα στη Γαλλία, ενώ για «ιστορικό σοκ» έκανε λόγο το ηγετικό στέλεχος της Κεντροδεξιάς Αλέν Ζιπέ.
Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου συνεχάρηκε τον βρετανικό λαό για την απόφασή του, καθώς και τον επικεφαλής του UKIP Ντάιζελ Φαράρτζ για τον αγώνα του.
«Ο βρετανικός λαός έδωσε στους ευρωπαϊκούς λαούς, καθώς και στους λαούς του κόσμου ολόκληρου, ένα εκπληκτικό μάθημα δημοκρατίας. Δεν υπέκυψαν στο φόβο ή στις καταστροφικές προγνώσεις και διάλεξε το δρόμο της ελευθερίας που το σύστημα προσπαθούσε να του φράξει», υπογράμμισε.

 

13:20
Γιούνκερ:
Είμαι δυσαρεστημένος από την απόφαση, αλλά πρέπει να τη σεβαστούμε. Η Ένωση των 27 κρατών - μελών θα συνεχίσει να υφίσταται. Μαζί θα αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις.

 

12:29

Ν. Κοτζιάς: Αναγκαια μία δημοκρατική συζήτηση για το μέλλον της Ε.Ε.
Την ανάγκη πραγματοποίησης «μιας δημοκρατικής δεσμευτικής συζήτησης για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την  ενίσχυση της κοινωνικής της λειτουργίας και για τον εκδημοκρατισμό των δομών της» υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών σε δήλωσή του για το τοπίο που διαμορφώνεται μετά το βρετανικό δημοψήφισμα.
Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ο κ. Κοτζιάς εκφράζει την ανησυχία του για τις αυξανόμενες τάσεις κατακερματισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τονίζει την ανάγκη καταπολέμησης του εθνικισμού και ακραίων συμπεριφορών.
«Προτεραιότητα των ευρωπαϊκών ηγεσιών θα πρέπει να είναι η εγκατάλειψη τιμωρητικών λογικών και πολιτικών περιχαράκωσης και η καλλιέργεια μιας κουλτούρας δημοκρατικού διαλόγου και συναίνεσης», προσθέτει.

11:48

Τουσκ: Αποφασισμένοι στην Ε.Ε. να διατηρήσουμε την ενότητά μας ως «27»
«Είμαστε προετοιμασμένοι γι' αυτό το αρνητικό σενάριο» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, από τις Βρυξέλλες, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.
Αν και έκανε λόγο για σοβαρή και δραματική στιγμή, τόνισε ότι δεν είναι ώρα για υστερικές αντιδράσεις και υπογράμμισε πως οι 27 χώρες - μέλη της Ε.Ε. είναι αποφασισμένες να διατηρήσουν την ενότητά τους.
«Θα θέλαμε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα στο χθεσινό δημοψήφισμα. Έχω επίγνωση του πόσο σοβαρή, ακόμα και δραματική, είναι αυτή η στιγμή από πολιτικής σκοπιάς. Δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψει κανείς όλες τις πολιτικές επιπτώσεις αυτού του γεγονότος, ιδιαίτερα για το Ηνωμένο Βασίλειο» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Τουσκ.

11:24

Γ. Κουμουτσάκος στον Σκάι: Μια μεγάλη περιπέτεια αρχίζει για τη Βρετανία, την Ευρώπη, για όλα τα κράτη - μέλη.

11:24

Ρέντσι: Πρέπει να την αλλάξουμε για να την κάνουμε πιο δίκαιη και ανθρώπινη. Αλλά η Ευρώπη είναι το σπίτι μας, είναι το μέλλον μας.

 

11:08

Ντέισελμπλουμ: Η Ευρώπη δεν βρίσκεται σε πανικό
Η Ευρώπη δεν βρίσκεται σε πανικό, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ. Πρόσθεσε ότι είναι προς το συμφέρον όλων να διασφαλιστεί ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν με «ελεγχόμενο τρόπο». Η ατζέντα του Eurogroup δεν θα αλλάξει, σημείωσε, ενώ τόνισε πως «θα εργαστούμε για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας».

11:02

Σύσκεψη των ΥΠΕΞ των ιδρυτικών χωρών της Ε.Ε. το Σάββατο

Οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συνέλθουν το Σάββατο στο Βερολίνο για να εξετάσουν τις συνέπειες του βρετανικού δημοψηφίσματος, όπως ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ θα υποδεχθεί το Σάββατο 25 Ιουνίου τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας, του Βελγίου και του Λουξερμβούργου για συνομιλίες και ανταλλαγή απόψεων για την ευρωπαϊκή πολιτική».

 

10:37


Παραιτείται τον Οκτώβριο ο Κάμερον

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί γνωστοποίησε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, σε διάγγελμά του μετά το «όχι» στην παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε.. 
«Επιθυμία μου είναι να ακολουθήσει μια νέα ηγεσία τον Οκτώβριο», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως δεν θεωρεί σωστό να παραμείνει ο καπετάνιος που θα οδηγήσει τη χώρα στον επόμενο προορισμό της.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. θα πρέπει να γίνει από νέο πρωθυπουργό, αλλά πρόσθεσε ότι θα παραστεί κανονικά στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, την Τρίτη και την Τετάρτη.

 

10:36

«Δυστυχώς ηττηθήκαμε. Οι λαϊκιστές, με όπλο τον φόβο, 'κατέκτησαν' την Αγγλία και την Ουαλία. Η Ευρώπη πρέπει να κάνει μια στάση και να σκεφτεί», σχολίασε το Ποτάμι για το βρετανικό δημοψήφισμα.

 

10:10
 

09:56

Η Jaguar Land Rover εμμένει στις επενδυτικές της αποφάσεις

Η βρετανική μονάδα πολυτελών οχημάτων της Τata Motors Jaguar Land Rover διατηρεί τη δέσμευσή της για όλες τις παραγωγικές εγκαταστάσεις και εμμένει στις επενδυτικές της αποφάσεις, ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας.
«Η Ευρώπη είναι μια βασική στρατηγική αγορά για τις δραστηριότητές μας… παραμένουμε απολύτως δεσμευμένοι στους πελάτες μας στην ΕΕ», είπε.
Η Jaguar Land Rover, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στη Βρετανία, πραγματοποιεί περίπου το 20% των πωλήσεών της παγκοσμίως στην Ευρώπη.

 

09:45

09:41

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στην Ιρλανδία
Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο συγκαλεί η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, με φόντο την ετυμηγορία του βρετανικού λαού υπέρ του Brexit. «Το αποτέλεσμα αυτό έχει σαφώς πολύ σημαντικές συνέπειες για την Ιρλανδία, όπως και για τη Βρετανία και για την Ε.Ε.», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ιρλανδικής κυβέρνησης.

 

09:37

Στη διεξαγωγή έκτακτης συνεδρίασης του διοικητικού της συμβουλίου αναμένεται να προχωρήσει τις επόμενες ώρες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση μετά την επικράτηση του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα. Η συνεδρίαση, η οποία δεν έχει επιβεβαιωθεί προς το παρόν, αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή το έκτακτο σχέδιο της Φρανκφούρτης για τον καθησυχασμό των αγορών και τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

09:35

Παραίτηση Κάμερον ζητεί ο Φάρατζ
Παραίτηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ζητεί ο επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Ukip Νάιτζελ Φάρατζ, μετά την ήττα του στην εκστρατεία που πραγματοποίησε υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ. 
«Πιστεύω ότι θα πρέπει να έχουμε έναν πρωθυπουργό του Brexit», δήλωσε στο ITV News και πρόσθεσε: «Δεν είναι αποδεκτό, δεν το πιστεύω (...) ότι θα παραμείνει».
Σύμφωνα με τον Φάρατζ, ο επόμενος πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι κάποια εξέχουσα φυσιογνωμία των Συντηρητικών από το στρατόπεδο της εκστρατείας υπέρ του Brexit.
«Μπορεί να είναι κάποιος μεταξύ του Μάικλ Γκόουβ, του Μπόρις Τζόνσον, του Λίαμ Φοξ, δεν ξέρω», κατέληξε.

09:25

Βουτιά 8% στις ασιατικές αγορές
Ισχυρές απώλειες, οι οποίες ενδοσυνεδριακά υπερέβησαν το 8%, εμφάνισαν σήμερα τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ασία, καθώς οι Βρετανοί ψηφοφόροι αποφάσισαν την έξοδο της χώρας τους από την Ε.Ε.
Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 κατακρημνίστηκε κατά 7,92% στις 14.952 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα, ο Kospi κατέγραψε απώλειες κατά 3,25% στις 1.922 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 σημείωσε πτώση κατά 3,25% στις 5.109 μονάδες.
Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη υποχώρησε κατά 0,73% στις 2.870 μονάδες και της Σένζεν κατά 0,32% στις 499 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ τέλος, ο Χανγκ Σενγκ εμφάνισε απώλειες κατά 4,61% στις 19.906 μονάδες.


09:23
 

Πυρετώδεις τηλεφωνικές επαφές της Μέρκελ
Στην καγκελαρία μετέβη η Άγκελα Μέρκελ μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος και σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ έχει «πυρετώδεις τηλεφωνικές επαφές» με Ευρωπαίους ηγέτες και κορυφαίους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υπενθυμίζεται ότι είναι προγραμματισμένη συνάντησή της τη Δευτέρα στο Βερολίνο με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Ωστόσο, δεν αποκλείεται -λόγω της απόφασης για Brexit- οι διαδικασίες να επισπευστούν.
Οι μελλοντικές εξελίξεις αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο και της συνάντησης των ηγεσιών του Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) που θα πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας στο Πότσνταμ.

09:22

Χάμοντ: Ο Κάμερον θα παραμείνει πρωθυπουργός
Ο Ντέιβιντ Κάμερον θα συνεχίσει να είναι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, παρά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ.
«Θα εφαρμόσει την απόφαση του βρετανικού λαού. Ηταν σαφές ότι θα παραμείνει και θα το πράξει», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών στο Sky News. Ο Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να κάνει δηλώσεις πριν από το μεσημέρι.


09:20

Brexit 51,9% - Bremain 48,1%
Νίκη του Brexit με 51,9% έναντι 48,1% του Bremain έβγαλαν οι βρετανικές κάλπες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα στο σύνολο των 382 περιφερειών. Η συμμετοχή ανήλθε στο βρετανικό δημοψήφισμα  72.2%.

 

09:18

Ζαν Μαρκ Ερό, υπουργός Εξωτερικών Γαλλίας: Η Ευρώπη συνεχίζει, αλλά οφείλει να αντιδράσει για να ξαναβρεί στην εμπιστοσύνη των λαών. Είναι επείγον.

 

09:16

Συνομιλία με Μέρκελ θα έχει ο Σουλτς
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς θα έχει συνομιλία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ με θέμα την αποφυγή μία «αλυσιδωτής αντίδρασης» μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit.
Η αλυσιδωτή αντίδραση που οι ευρωσκεπτικιστές πανηγυρίζουν λίγο πολύ παντού αυτήν τη στιγμή δεν θα συμβεί», είπε ο Σουλτς στο γερμανικό δίκτυο ZDF.

09:14

«Η απόφαση του Βρετανού ψηφοφόρου για ένα Brexit αποτελεί ήττα της λογικής» εκτιμά ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου και εκ των «Σοφών» της γερμανικής Οικονομίας Κλέμενς Φούεστ, ο οποίος τονίζει ότι η πολιτική πρέπει τώρα να κάνει τα πάντα προκειμένου να περιορίσει την οικονομική ζημιά.
Σε αυτό, επισημαίνει, περιλαμβάνεται η διασφάλιση της παραμονής της Βρετανίας, όσο αυτό είναι δυνατό, στην κοινή αγορά. «Είναι σημαντικό για αυτό να φέρουμε σε πέρας τις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό ώστε η φάση ανασφάλειας για τις μελλοντικές οικονομικές σχέσεις να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη» καταλήγει.

09:13

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος και αναμένει ότι θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον κατά τη διάρκεια της ημέρας.
«Ο πρόεδρος ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα συνεχίσει να ενημερώνεται από το επιτελείο του όπως απαιτούν οι εξελίξεις», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.


09:12

Οι άμεσες συνέπειες του Brexit για τους Bρετανούς πολίτες
Άμεσες συνέπειες στην καθημερινότητα των Βρετανών πολιτών, είτε διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο είτε σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, φέρνει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit.

09:07

Βank of England: Θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα
Τη διαβεβαίωση ότι θα ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η νομισματική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, δίνει η Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England), στον απόηχο της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε.
«Η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς όλες τις εξελίξεις» τονίζει στη σχετική της ανακοίνωση και προσθέτει: «Η Bank of England έχει δεσμευτεί για ένα διευρυμένο έκτακτο σχέδιο και για τη στενή συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, τις εγχώριες αρχές και τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες».
Νωρίτερα, πηγές της κεντρικής τράπεζες, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, καθιστούσαν σαφές ότι η Bank of England βρίσκεται σε «στενή επικοινωνία» με τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

08:53

Λεπέν: Νίκη για την ελευθερία - δημοψηφίσματα παντού
Πανηγυρίζει η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε..
Σε ανάρτησή της στο twitter γράφει για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος: «Νίκη για την ελευθερία! Όπως έχω πει όλα αυτά τα χρόνια, πρέπει τώρα να γίνει το ίδιο δημοψήφισμα στη Γαλλία και στις χώρες της Ε.Ε.». 

 

6:57

Σε χαμηλό 31 ετών η στερλίνα
Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 31 ετών κατακρημνίζεται η στερλίνα, καθώς το Brexit διατηρεί σταθερό προβάδισμα έναντι του Remain, λίγες ώρες πριν την πλήρη καταμέτρηση των ψήφων.
Αυτή την ώρα (06.49), το βρετανικό νόμισμα «βουλιάζει» κατά 10,38% στα 1,3330 δολάρια, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τις 19 Σεπτεμβρίου του 1985.
Αρκετοί αναλυτές εκφράζουν φόβους, ότι εφόσον επισφραγιστεί το Brexit, τότε η στερλίνα θα κατρακυλήσει στα 1,20 δολάρια. «Η αγορά έχει αποτιμήσει το σενάριο της παραμονής και επομένως, εάν κερδίσει η έξοδος, τότε θα προκληθεί ένας πραγματικός σεισμός» δηλώνει ο Τζιμ Ρίκαρντς, αναλυτής της Stategic Intelligence.
Υπό κλοιό πιέσεων βρίσκεται και το ευρώ, το οποίο διολισθαίνει κατά 4,11% στα 1,0990 δολάρια - το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο.
Την ίδια ώρα, το ιαπωνικό γεν ενισχύεται κατά 5,4% στα 100,4 γεν/δολάριο, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών.

 

Tags

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ