Live: Το ιστορικό δημοψήφισμα της Μ. Βρετανίας: H πρώτη εκτίμηση: 52% μένουμε Ευρώπη - 48% φεύγουμε

Ώρα 0 για την Βρετανία. Η 23η Ιουνίου θα περάσει στην ιστορία ως η μέρα που οι ίδιοι οι Βρετανοί αποφάσισαν για το μέλλον τους αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης (τουλάχιστον όπως την ξέρουμε)

Είναι η μέρα του ιστορικού δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. "Θα πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση;" είναι το ερώτημα που τίθεται στο ψηφοδέλτιο που θα πάρουν στα χέρια τους τα εκατομμύρια των Βρετανών που θα προσέλθουν στις κάλπες.

Θα πρέπει να μαρκάρουν ένα από τα δύο κουτάκια: "Remain a member of the European Union" (Να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης) ή "Leave the European Union" (Να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση). Τα εκλογικά τμήματα θα είναι ανοιχτά αύριο από τις 07:00 ως τις 22:00 τοπική ώρα (09:00 ως 24:00 ώρα Ελλάδος). Η καταμέτρηση θα αρχίσει αμέσως μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων και τα αποτελέσματα αναμένονταιτα ξημερώματα της Παρασκευής.

 

12:50 Εκτίμηση Ipsos

8 μονάδες υπέρς της παραμονής είναι η νέα εκτίμηση από την Ipsos

Ανεβαίνει η λίρα 

12:20 Νάιτζελ Φάρατζ δηλώσεις

Δήλωση του ηγέτη του δεξιού ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), Νάιτζελ Φάρατζ, στην οποία υπονοείται ότι το Brexit αναμένεται να ηττηθεί, δείχνουν ότι η πλάστιγγα ενδεχομένως να «γέρνει» προς παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι κάλπες έκλεισαν στις 22.00 (μεσάνυκτα ώρα Ελλάδος)  Με 52% προηγείται το Bremain έναντι 48% του Brexit στην έρευνα της YouGov, η οποία είχε διενεργηθεί πριν την ψηφοφορία. 

 

12:05 H πρώτη εκτίμηση: 52% μένουμε Ευρώπη - 48% φεύγουμε

YouGov: 52%-48% υπέρ του Bremain
Ο Μπόρις Τζόνσον παραδέχθηκε την ήττα του, υποστηρίζει πολίτης που τον συνάντησε στο μετρό
Φάρατζ: Προηγείται το «ναι»
 
Η λίρα ανέβηκε στα ασιατικά  χρηματιστήρια 

21:10  Άνδρας μαχαιρώθηκε έξω από εκλογικό κέντρο στο Λονδίνο

Ένας άνδρας μαχαιρώθηκε έξω από εκλογικό κέντρο στο Huddersfield σύμφωνα με την Mirror και την Daily Star.  Το θύμα δεν βρίσκεται σε κίνδυνο αν και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα

Το θύμα είναι ένας 18χρονος που ονομάζεται Luke Joseph και  σύμφωνα με δημοσιεύματα του επιτέθηκε μια ομάδα πέντε ατόμων και πιθανότατα πρόκειται για συμμορία.
Ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας η επίθεση φέρεται να μην σχετίζεται με το δημοψήφισμα. 

20:40  Φρανσουά Ολάντ: Χρειάζεται "μια επανεκκίνηση" της ΕΕ όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος 
"Όποια κι αν είναι η απάντηση των βρετανικού λαού  θα πρέπει να υπάρξει μια επανεκκίνηση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, αλλά όχι άλλη μια επανεκκίνηση, όχι άλλο ένα σχέδιο, μια μεγάλη ημέρα για την Ευρώπη γιατί η Ευρώπη, αναπόφευκτα, θα αλλάξει όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της βρετανικής ψηφοφορίας", υπογράμμισε ο Ολάντ.

 

19:23   Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: “Η 23η Ιουνίου είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση – γιατί είναι η Εθνική Εορτή στο Λουξεμβούργο”.
 

 

Με ανάρτηση του στο twitter o ανταποκριτής του ZDF στις Βρυξέλλες, Stefan Leifert μετέφερε την δήλωση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 

18:30  Βασίλης Λεβέντης: Κινδυνεύει και η Ελλάδα από το ενδεχόμενο Brexit
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης τάχθηκε κατά του BREXIT, δηλώνοντας: 
« Ήταν λάθος του Κάμερον. Το έκανε για να ανακόψει τα ποσοστά του Φάραντ, αλλά θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της Αγγλίας και της Ευρώπης. Ελπίζω, ο βρετανικός λαός να αποφασίσει την παραμονή. Γιατί εάν δεν αποφασιστεί η παραμονή, κινδυνεύει και η Ελλάδα. Το θέμα της Ελλάδας θα υποβαθμιστεί και θα πρωτεύει, πλέον, για τους ξένους πώς θα αντιμετωπίσουν ανώδυνα την έξοδο της Αγγλίας»

18:00  Γεμίζουν με μετρητά τα ΑΤΜ
Οι μεγάλες τράπεζες της Βρετανίας έχουν φορτώσει μετρητά 
Με αφορμή το σημερινό δημοψήφισμα είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο. Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί τα ΑΤΜ 

16:50  Ημέρα ανεξαρτησίας: Το τελευταίο video υπέρ του Leave

16:20  Άγκελα Μέρκελ :''ελπίζω ότι οι Βρετανοί θα ψηφίσουν σήμερα να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση'' 
Ενώ οι οικονομικές αγορές και οι πολιτικοί απ΄όλο τον κόσμο παρακολουθούν με μεγάλη αγωνία το δημοψήφισμα για Grexit ¨η Brexit, η γερμανίδα καγκελάριος ελπίζει ότι οι Βρετανοί θα ψηφίσουν σήμερα να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Η Μέρκελ δήλωσε πως υποστηρίζει ότι όλα τα μέλη της ΕΕ θα πρέπει να συναντηθούν μετά το δημοψήφισμα για να συζητήσουν για το μέλλον της Ένωσης -- και όχι μόνο τα έξι ιδρυτικά μέλη ή τα μέλη της ευρωζώνης.
"Φυσικά ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια απόφαση με την οποία οι πολίτες της Μεγάλης Βρετανίας θα παραμείνουν μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης", δήλωσε η Μέρκελ, προσθέτοντας πως μια σύνοδος κορυφής των ηγετών της ΕΕ την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη θα τους δώσει την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν μια ήρεμη συνάντηση.
"Πιστεύω πως οι διαβουλεύσεις θα πρέπει να συνεχισθούν με 28 μέλη όπου αυτό είναι δυνατόν, αλλιώς με 27 -- αλλά η ελπίδα μου είναι ότι θα μπορέσουμε ίσως να παραμείνουμε με 28", συμπλήρωσε.

16:07  Bremain – Brexit σε απόσταση αναπνοής!
Σαφές προβάδισμα στο Bremain δίνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας .Εκείνες που δόθηκαν πριν ξεκινήσει το δημοψήφισμα, έδειξαν Brexit.  Διαφορά μόλις 1% υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση! Αν δει κανείς τις έρευνες που έγιναν από Populus, Mori, ComRes, YouGov, Opinium, TNS και Survation και βγάλει το μέσο όρο, το Bremain προηγείται με μια μονάδα διαφορά.

15:00 - Tonny Blair 

Ναι στην παραμονή της Μ. Βρετανίας ψήφισε και ο Τόνι Μπλερ

14:42   Δημοσκόπηση Populus 

Dίνει προβάδισμα 10% στην παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση


Η έρευνα έγινε από τις 21 Ιουνίου έως τα μεσάνυχτα της 22ας και έδωσε 55% στο Bremain και 45% στο Brexit!

 

13:30  4 μονάδες στην παραμονή δίνει νέα δημοσκόπηση


Τελευταία δημοσκόπηση της εταιρίας Ipsos για την Evening Standard, το Bremain προηγείται με 4 μονάδες του Brexit! Η παραμονή στην Ε.Ε. συγκεντρώνει 52% και η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση 48%.

 

13:23  Ο χαμογελαστός κύριος... Φάρατζ 
Με το χαμόγελο στα χείλη πήγε στο εκλογικό κέντρο ο Νάιτζελ Φάρατζ, επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος και ο πιο ένθερμος ίσως υπεραπιστής του Brexit. "Νομίζω ότι έχουμε μια πολύ δυνατή πιθανότητα (για Brexit).

Όλα θα κριθούν από τη συμμετοχή από τους μαλθακούς Remainers που θα μείνουν σπίτια τους". 

13:12  Ψήφισε και ο Τζέρεμι Κόρμπιν 
Ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δεν θα μπορούσε να μην ψηφίσει. Δεν έκανε δηλώσεις για το δημοψήφιασμα αλλά για τους bookies: "Συνήθως πέφτουν μέσα" είπε αρχικά πριν... προσθέσει "το έπιασαν... λάθος με εμένα πέρυσι, έτσι δεν είναι"

12:04  Χεράκι χεράκι οι Κάμερον στην κάλπη 
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και η σύζυγός του Σαμ βγήκαν από τη Ντάουνιγκ Στριτ πιασμένοι χέρι χέρι για να πάνε να ψηφίσουν.

Πέρα από το ευρωπαϊκό μέλλον της Βρετανίας, ο Κάμερον ανησυχεί και για το δικό του, πολιτικό μέλλον, αφού δύσκολα να μείνει πρωθυπουργός σε περίπτωση Brexit. Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και υπέρμαχος της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., Μπόρις Τζόνσον ήδη ονειρεύεται τη στιγμή που θα περάσει το κατώφλι του αριθμού 10... 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ