Οι Βρετανικές εφημερίδες πήραν θέση: Mail on Sunday & Observer - Βremain, Telegraph, Times - Brexit

4 μέρες ως το δημοψήφισμα στην Μεγάλη Βρετανία για το Brexit ή Bremain  και η αγωνία στα στρατόπεδα των οπαδών υπέρ της παραμονής η της εξόδου απο την Ευρωπαϊκή Ενωση κορυφώνεται .

Πολλές κυριακάτικες εφημερίδες έκαναν σήμερα γνωστή τη θέση τους. Οι Sunday Times και Sunday Telegraph τοποθετήθηκαν υπέρ του Brexit.

Οι Mail on Sunday και The Observer προτιμούν από την πλευρά τους το status quo. Δεν είναι η ώρα για να διακινδυνεύσουμε την ειρήνη και την ευημερία», γράφει η Mail on Sunday καταγγέλλοντας τις «επικίνδυνες αυταπάτες» που πουλάει το στρατόπεδο του Brexit.

 

Δείτε τα πρωτοσέλιδα:

 

Tι λένε οι δημοσκοπήσεις

 

Η ψήφος για παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ εμφανίζεται ισχυρότερη στις δημοσκοπήσεις, αν και η συνολική εικόνα παραμένει αβέβαιη και πλέον το Λονδίνο και η Ευρώπη μετρούν αντίστροφα. 

 

Τρεις τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν αναστροφή της δυναμικής υπέρ του «Μένουμε», η οποία δεν αποδίδεται στο κλίμα μετά τη δολοφονία της Κοξ (οι έρευνες είχαν γίνει νωρίτερα) αλλά στην τάση διατήρησης του στάτους κβο.

Η πρώτη έρευνα δημοσιεύεται στους κυριακάτικους Times και διενεργήθηκε από το YouGov μεταξύ Πέμπτης και Παρασκευής, και σύμφωνα με την εφημερίδα δεν αντικατοπτρίζει το κλίμα μετά τη δολοφονία την Πέμπτη. 

Σε αυτήν, η παραμονή στην ΕΕ εμφανίζεται οριακά μπροστά, με μία μονάδα, από το Brexit (44% έναντι 43%). 

 

Δεύτερη έρευνα, επίσης του YouGov, που είχε διενεργηθεί Τετάρτη και Πέμπτη εμφανίζει το προβάδισμα του Brexit να υποχωρεί σημαντικά -από τις επτά, στις δύο μονάδες. 

 

Ο διευθυντής του YouGov, Άντονι Γουελς, στο Reuters δήλωσε οτι , «καθώς μπαίνουμε στην τελευταία εβδομάδα, η μεταστροφή υπέρ του στάτους κβο φαίνεται να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη». 

 

Τρίτο δημοψήφισμα που δημοσιεύτηκε το βράδυ του Σαββάτου από την εταιρεία Survation έδεινε στην στην παραμονή στην ΕΕ προβάδισμα τριών εβδομάδων απέναντι στο Brexit -η εικόνα σε ανάλογη έρευνά της που είχε δημοσιευτεί την Πέμπτη ήταν απολύτως αντίστροφη. 

Τελευταία δημοσκόπηση, της Opinium, που διενεργήθηκε μεταξύ Τρίτης και Παρασκευής, έδειχνε τα δύο στρατόπεδα ισοδύναμα.

 

Έκτακτο σχέδιο της Ε.Ε. σε ενδεχόμενο Brexit

 

Σειρά έκτακτων συσκέψεων και συνόδων προγραμματίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε περίπτωση εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Wall Street Journal.
Oι ιθύνοντες των Βρυξελλών έχoυν ήδη, ξεκινήσει τις προεργασίες των συνόδων, καταστρώνοντας ένας ειδικό σχέδιο «καθησυχασμού» των αγορών, με στόχο να αποφευχθεί τόσο η χρηματοπιστωτική αστάθεια, όσο και ένα φαινόμενο ντόμινο, το οποίο θα έπληττε τη συνοχή της Ε.Ε.

Οι Βρυξέλλες ανησυχούν περισσότερο για τις χώρες, οι οποίες εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από τη Βρετανία, όπως για παράδειγμα η Ιρλανδία. Σε κίνδυνο όμως, βρίσκεται και η Πορτογαλία, καθώς η χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση, σε περίπτωση Brexit, ενδεχομένως να στερήσει από τις πορτογαλικές τράπεζες, τη φθηνή ρευστότητα της ΕΚΤ.

«Η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις την Παρασκευή το πρωί, εάν το δημοψήφισμα οδηγήσει τη Βρετανία εκτός Ε.Ε.» δηλώνει στην εφημερίδα, ανώτερος αξιωματούχος της Ε.Ε.
Την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, αναμένεται να συναντηθούν και οι επικεφαλής των επίσημων οργάνων της Ε.Ε., προκειμένου να συζητήσουν για το αποτέλεσμα της κάλπης αλλά και να συντάξουν μία κοινή ανακοίνωση. 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ