Νέα δημοσκόπηση: Στροφή στην παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ μετά τη δολοφονία Κοξ δηλώνουν οι Άγγλοι

Η δημοσκόπηση βασίστηκε σε συνεντεύξεις που δόθηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή, με την εφημερίδα όμως να σχολιάζει ότι η μεταστροφή αυτή δεν αποτύπωσε τις αντιδράσεις από την δολοφονία της βουλευτή των Εργατικών Τζο Κοξ την Πέμπτη. 

Αντίθετα, η εφημερίδα ερμηνεύει την ανοδική τάση του ποσοστού της παραμονής ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης ανησυχίας των ψηφοφόρων για τον οικονομικό αντίκτυπο που θα επιφέρει ένα Brexit.

 

Αλλη δημοσκόπηση, της ίδιας εταιρείας, η οποία έγινε την Τετάρτη και την Πέμπτη, κατέγραψε μειωμένο προβάδισμα δύο μονάδων υπέρ του Brexit.

 

Μία ακόμη δημοσκόπηση, της εταιρείας Survation που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας Observer, φέρνει το ποσοστό υπέρ της παραμονής στο 45% έναντι 42% που τάσσεται υπέρ της αποχώρησης. Προηγούμενη δημοσκόπηση του Survation, που είχε δημοσιευθεί την Πέμπτη, λίγη ώρα πριν από τη δολοφονία της Τζο Κοξ, έδινε στο 42% το «In» και στο 45% το «Out».

Παράλληλα, μια τέταρτη δημοσκόπηση της Opinium καταγράφει τα ποσοστά και των δύο εκστρατειών στο 44%.

Επανέρχεται «μουδιασμένα» η εκστρατεία

Στο μεταξύ, μετά από τη διακοπή της εκστρατείας για το δημοψήφισμα- και από τα δύο «στρατόπεδα»- έπειτα από τη δολοφονία της Κοξ, σήμερα πολλοί πολιτικοί, ανάμεσά τους ο Νάιτζελ Φάρατζ και ο Τζέρεμι Κόρμπιν, θα κάνουν τηλεοπτικές εμφανίσεις. Και ο πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ξαναμπαίνει στη «μάχη» για να πείσει τους ψηφοφόρους, απαντώντας απόψε ερωτήσεις του κοινού απευθείας στο BBC.

Ομως, η προεκλογική εκστρατεία δεν αναμένεται να επανέλθει ουσιαστικά πριν από την Τρίτη, με το debate στο Στάδιο Γουέμπλεϊ ενώπιον 6.000 ανθρώπων.

 

Την ίδια ώρα, η Μ. Βρετανία παραμένει σοκαρισμένη από τη δολοφονία της Κοξ στο Μπίρστολ, όπου και χθες συγκεντρώθηκαν κάτοικοι για τρίτη συνεχόμενη ημέρα. Ανάμεσά τους, οι γονείς της Κοξ και η μικρότερη αδελφή της, που διάβασε μία δήλωση για την «απίστευτη γυναίκα» που χάθηκε. «Ηταν ένα ανθρώπινο πλάσμα , ήταν τέλεια», είπε μεταξύ άλλων. Αγρυπνίες πραγματοποιήθηκαν σε πολλές ακόμη πόλεις, από το Λίβερπουλ μέχρι τη Γλασκόβη.

Προκλητικός ο δράστης
Το Σάββατο εμφανίστηκε στο δικαστήριο και ο φερόμενος ως δολοφόνος της Τζο Κοξ, δίχως να δείχνει μεταμέλεια. Οταν ο Τόμας Μέιρ κλήθηκε να δηλώσει το όνομά του, απάντησε «Θάνατος στους προδότες, ελευθερία στη Μ. Βρετανία».

Ο 52χρονος οδηγήθηκε στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς, νοτιοανατολικά του Λονδίνου, και αναμένεται να εμφανιστεί και πάλι τη Δευτέρα στο δικαστήριο, ενώ διατάχθηκε η διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ