Μετά την δολοφονία της Jo Cox η Βρετανία θα παραμείνει στην Ευρώπη; - Όλες οι αναλύσεις

Δείτε τι γράφουν και πως σχολιάζουν τον αντίκτυπο που πιθανολογείτε ότι θα έχει η δολοφονία της Jo Cox στα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για το Brexit ή όχι την επόμενη εβδομάδα. Οι δημοσκοπήσεις αναβλήθηκαν και θα δημοσιοποιηθούν μετά τα νέα δεδομένα

Betfair
Στο Betfair, η πιθανότητα οι Βρετανοί να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής τους στην ΕΕ είχε πέσει μέχρι και στο 60% χθες προτού ανακάμψει γύρω στο 65% στο τέλος της ημέρας.

ITV - Βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο
Το ITV ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει τη δημοσιοποίηση μιας δημοσκόπησης για το δημοψήφισμα η οποία επρόκειτο να δημοσιευθεί σήμερα.

CNBC
Αναλυτές του δικτύου ανέφεραν: ‘’Ο τραγικός θάνατος της Τζο Κοξ, της πολιτικού που ήταν υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σόκαρε τη Βρετανία και θα μπορούσε να στρέψει την κοινή γνώμη προς την ασφάλεια της ενιαίας οικονομικής ένωσης.

Φαριμπόρζ Μοσιριάν - διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο New South Wales
«Αυτό (η δολοφονία της Κοξ) ίσως αλλάξει την ψυχολογία της εκστρατείας. Αυτοί που είναι υπέρ της ΕΕ ίσως ευνοηθούν από αυτό το τραγικό συμβάν… θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητές τους».

Άλαν Ράσκιν - Επικεφαλής συναλλαγματικής ανάλυσης στην Deutsche Bank.
Την άποψή του φάνηκαν να συμμερίζονται και οι αγορές. Η στερλίνα κατέγραφε άνοδο κατά μισό τοις εκατό στα 1,4273 δολάρια περίπου, ανακάμπτοντας από το χαμηλό δύο μηνών των 1,4013 δολαρίων που σημείωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Η ανάκαμψη περιουσιακών στοιχείων με ρίσκο, όπως το ράλι της στερλίνας, οφείλεται στην αίσθηση ότι υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για την ψήφο υπέρ της παραμονής, δήλωσε ένας από τους επικεφαλής συναλλαγματικής ανάλυσης στην Deutsche Bank ο Άλαν Ράσκιν,
Ο επικεφαλής συναλλαγματικής ανάλυσης τονίζει «Σίγουρα ο κόσμος μιλά για την πιθανότητα αυτό (η δολοφονία της Κοξ) πράγματι να επηρεάσει το δημοψήφισμα υπέρ της παραμονής. Είναι από κάθε άποψη ένα τραγικό συμβάν. Υπάρχει μια αίσθηση, υπάρχει μια άμεση συναισθηματική αντίδραση… Σίγουρα είναι μέρος του όλου θέματος, η ανάκαμψη του ρίσκου»,

Ρατζίβ Μπισβάς - Επικεφαλής οικονομολόγος Ασίας-Ειρηνικού στην IHS
‘’Ενώ η τραγωδία ρίχνει βαριά τη σκιά της στο δημοψήφισμα, το πιθανότερο είναι ότι οι ψηφοφόροι θα συνεχίσουν να βασίζουν την απόφασή τους για το πώς αντιλαμβάνονται τις μακροπρόθεσμες πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις της παραμονής στην ΕΕ’’

Ο γνωστός δημοσιογράφος Γιώργος Καπόπουλος  σχολιάζει στο stokokkino.gr
«Το σίγουρο είναι ότι και οι δύο μεριές έχουν αποφασίσει να επενδύσουν στην ρητορική του φόβου. Από την μία ο λαϊκισμός της ακροδεξιάς έχει ως κεντρικό επιχείρημα της ότι ορδές των βαρβάρων που περιμένουν ακόμα στο Καλέ θα περάσουν σε Βρετανικό έδαφος. Και από την άλλη οι οπαδοί της παραμονής στην Ευρώπη δεν λένε ελάτε για μια πιο κοινωνικά δίκαιη Ευρώπη, απλώς μετρούν το οικονομικό κόστος».
 
Έχοντας αυτά κατά νου ο ψηφοφόρος, σ` αυτή την πλειοδοσία τρόμου πιθανό είναι να πάει στην κάλπη με το σκεπτικό να αποδοκιμάσει την πολιτική ελίτ που δεν μπορεί, όπως αποδεικνύεται, να του προσφέρει τίποτα. Συνεπώς, συμπληρώνει ο έγκριτος αναλυτής, «αντίστοιχα βλέπουμε την άνοδο ακροδεξιών δυνάμεων, που αυτοπροσδιορίζονται ως αντισυστημικές σε Γαλλία (Λεπεν), Ιταλία (Πέπε Γκρίλο), Αμερική (Τραμπ) κ. α.»

Ανέστειλαν χθες τις προεκλογικές εκστρατείες τους τα δύο στρατόπεδα,  υπέρ της παραμονής και υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, μετά τη δολοφονία της Τζο Κοξ, μιας βουλευτίνας του Εργατικού Κόμματος, στη βόρεια Αγγλία.

 

Tags

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ