Made in Greece το γιγάντιο Ελληνικό εστιατόριο Avra Madison στη Νέα Υόρκη: Το ανοίγουν δυο ξαδέλφια από τη Ναύπακτο

To εστιατόριο θα ξεκινήσει να λειτουργεί τον Αύγουστο, ενώ τα εγκαίνιά του, στα οποία αναμένεται να δώσει το «παρών» η αφρόκρεμα της αμερικανικής μεγαλούπολης, θα πραγματοποιηθούν στις 8 Σεπτεμβρίου. Τον χώρο φιλοτέχνησε ο κορυφαίος Ελληνας εικαστικός που ζει στην Αμερική, Φίλιππος Τσιάρας.
 

Η ενασχόληση με την εστίαση
Ο Νίκος Τσούλος έφτασε στη Νέα Υόρκη με την οικογένειά του σε ηλικία επτά ετών. Το ίδιο δρομολόγιο πραγματοποίησε πέντε χρόνια αργότερα και ο ξάδελφος και μελλοντικός συνέταιρός του, Νίκος Πασχάλης. «Οταν ήρθα εδώ, μου άρεσε πολύ.

 

Ετσι, μόλις ο πατέρας μας είπε ?θα φύγουμε για την Ελλάδα? εγώ του εξήγησα πως θα μείνω στις ΗΠΑ», τονίζει ο Νίκος Πασχάλης, ο οποίος είχε ήδη ξεκινήσει να κάνει παρέα με ομογενείς, όπως ο Λούις Πάππας, που ήταν ιδιαίτερα πετυχημένος στον χώρο της εστίασης. Αυτός τον ενέπνευσε να ασχοληθεί με τα εστιατόρια. «Με έπαιρνε μαζί του και μάθαινα από αυτόν. Εκείνη την περίοδο πήρα την απόφαση να ασχοληθώ με την εστίαση. Ξεκινήσαμε με πιτσαρίες. Το είχε κάνει ο κουνιάδος του Τσούλου, πήγαινε πολύ καλά και είπαμε να κάνουμε το ίδιο...».

 

Ο άλλος Ναυπάκτιος, Νίκος Τσούλος, εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Αστόρια. Πήγε εκεί σχολείο και όταν τέλειωσε, ξεκίνησε να ασχολείται με τις επιχειρήσεις.
Το πρώτο του εγχείρημα ήταν το 1980, ένα σούπερ μάρκετ στο Μανχάταν με το όνομα «C-town». Το άνοιξε με δικές του οικονομίες και λεφτά δανεικά από τις εταιρείες που τον προμήθευαν γάλα και καφέ. Αυτή ήταν και η πρώτη επιχειρηματική συνεργασία ανάμεσα στα δύο ξαδέλφια, που μετά ακολούθησαν ξεχωριστούς δρόμους.


Όπως αναφέρει ο Θανάσης Διαμαντόπουλος από το ethnos.gr, ο Νίκος Τσούλος άνοιξε ένα «deli» (συνδυασμός μίνι μάρκετ και σαντουιτσάδικου), ενώ ο Πασχάλης ασχολήθηκε με τα έπιπλα. Γρήγορα όμως συναντήθηκαν ξανά, καθώς συνεργάστηκαν για να ανασυστήσουν μια παλιά αλυσίδα από πιτσαρίες στη Νέα Υόρκη με το όνομα «Patsy's». Το 1998 ξεκίνησαν το πρώτο ελληνικό εστιατόριο, το οποίο ονομαζόταν «Trata» και βρισκόταν επίσης στο Μανχάταν.

Το 2000 άνοιξαν την πρώτη «Avra». «Με τον Νίκο είδαμε ότι δεν υπήρχε ελληνική επιχείρηση εστίασης πέρα από τα παλιά μαγαζιά που πρόσφεραν σουβλάκια και λαδερά φαγητά. Αλλά δεν ήταν αυτό που ήθελε ο πελάτης. Tότε η γαλλική κουζίνα ήταν περιζήτητη. Εμείς είπαμε να ξεκινήσουμε κάτι με καθαρό, υγιεινό φαγητό όπως έχουμε στην Ελλάδα. Τώρα που φέραμε το ψάρι το ζητάνε πιο πολύ. Θα θέλαμε να γίνουμε πρεσβευτές της ελληνικής κουζίνας σε όλο τον κόσμο», τονίζει ο κ. Πασχάλης.

«Κάτι μοντέρνο»
«Σύγχρονοι Ελληνες φτιάχνουν κάτι μοντέρνο σε μια περιοχή που βρίσκονται οι καλύτερες γκαλερί της Νέας Υόρκης»,
τονίζει ο Φίλιππος Τσιάρας, ο οποίος επιμελήθηκε τη διακόσμηση του εστιατορίου. Οπως εξηγεί ο Νίκος Τσούλος, στόχος της συνεργασίας με τον διακεκριμένο εικαστικό ήταν να δημιουργηθεί ένα έργο σύγχρονης ελληνικής αισθητικής: «Πριν από έναν μήνα, είπα σ' έναν φίλο από το Μαϊάμι όπου βρισκόμουν, πως θέλω να δώσω ελληνικά στοιχεία στο μαγαζί. Τότε μου συνέστησε τον Φίλιππο Τσιάρα».


Το εστιατόριο αναμένεται να σερβίρει 300 κουβέρ το μεσημέρι και 400 το βράδυ
, ενώ το πλήρες γεύμα θα κοστίζει 35 με 40 δολάρια και το δείπνο 80. Στην κουζίνα, επικεφαλής θα είναι ο ίδιος ο Νίκος Τσούλος, που θα έχει υπό τις οδηγίες του 50 εργαζομένους! Το πιάτο που πιστεύουν ότι θα έχει τη μεγαλύτερη επιτυχία είναι το χταπόδι καρπάτσιο, το οποίο όπως και τα υπόλοιπα θαλασσινά θα ψαρεύονται στο Αιγαίο. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως για να ανταποκριθούν στον σκληρό ανταγωνισμό, πραγματοποιούν μια επένδυση που αγγίζει τα 10 εκατ. δολάρια, καθώς μόνο το ενοίκιο φτάνει ετησίως το 1 εκατ.

Σχέδια για τρία νέα εστιατόρια
Σχετικά με τα σχέδια για τη δημιουργία νέων εστιατορίων σε Λος Αντζελες, Λονδίνο αλλά και Σικάγο, οι δύο Ναυπάκτιοι επισημαίνουν: «Μας ενδιαφέρουν τα χρήματα, αλλά μας νοιάζει πρώτα να κάνουμε κάτι μεγάλο, που να κάνει εμάς και τα παιδιά μας να αισθανόμαστε υπερήφανοι!».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ