Euro 2016- Άρχισαν τα όργανα: Βίαιες συμπλοκές Άγγλων φιλάθλων με Γάλλους - Στην σκιά τρομοκρατίας & απεργιών η πρεμιέρα

Επεισόδια πριν καν ξεκινήσει το Euro στη Μασσαλία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Mirror, Άγγλοι οπαδοί συγκρούστηκαν με νεαρούς Μασσαλούς. Στο δημοσίευμα δεν αναφέρεται ο λόγος της σύρραξης, ωστόσο φιλοξενείται δήλωση αυτόπτη μάρτυρα, ο οποίος σημείωνε πως οι Άγγλοι ήταν αυτοί που δέχθηκαν την επίθεση πίνοντας σε μπαρ στο παλιό λιμάνι της πόλης.

Ταυτόχρονα, στο ρεπορτάζ υπήρχε αναφορά για έναν σοβαρά τραυματία Άγγλο στο κεφάλι που φέρεται να χτυπήθηκε με ξύλινη καρέκλα. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και έως τώρα δεν έχει γίνει γνωστό κάτι περισσότερο. 

Να τονίσουμε πως στο άκουσμα της είδησης του τραυματία, αρκετές ομάδες Άγγλων οπαδών επιτέθηκαν σε καταστηματάρχες της πόλης ως αντίποινα.

Με απεργίες & τρομοκρατία η έναρξη;

Σε κλοιό κινητοποιήσεων και στη σκιά της τρομοκρατικής απειλής ξεκινά σήμερα το βράδυ το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, το οποίο αναμένεται να προσελκύσει στη Γαλλία χιλιάδες επισκέπτες, ενώ αναμένεται να είναι η πλουσιότερη ευρωπαϊκή αθλητική διοργάνωση που έγινε ποτέ. 

Tο Euro 2016 βρίσκει μία χώρα σε αναταραχή μετά από τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις κατά της εργασιακής νομοθεσίας, τις απεργίες, τις σοβαρές πλημμύρες στον Σηκουάνα και την ανησυχία για τρομοκρατικές επιθέσεις. 

Η διοργάνωση πραγματοποιείται άλλωστε και με τον φόβο να «πνιγεί» στα σκουπίδια καθώς η πανίσχυρη συνδικαλιστική ένωση CGT ανακοίνωσε χθες ότι παρατείνει την απεργία των εργαζομένων στην αποκομιδή απορριμμάτων στο Παρίσι μέχρι τις 14 Ιουνίου, απορρίπτοντας τις πιέσεις της γαλλικής κυβέρνησης να υποχωρήσει ενόψει Euro. Από τη μεριά της πάντως, η δήμαρχος του Παρισιού Αλ Ινταλγκό δεσμεύτηκε σήμερα για την αποκομιδή όλων των απορριμμάτων στην πρωτεύουσα, παρά την απεργία.

Ωστόσο μια χαραμάδα ελπίδας ανοίγει το γεγονός ότι το υπουργείο Εργασίας της Γαλλίας κάλεσε την συνδικαλιστική συνομοσπονδία CGT σε συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα, σε μια ένδειξη ότι η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ενδεχομένως να τείνουν προς ένα συμβιβασμό αναφορικά με τον νέο νόμο που αφορά τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Τις τελευταίες εβδομάδες η γαλλική κυβέρνηση βρίσκεται επί ποδός, θέτοντας σε εφαρμογή δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να δείξει ότι μετά τις αιματηρές επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου στο Παρίσι είναι σε θέση να προστατεύσει τους πολίτες από κάθε τρομοκρατική απειλή. 
«Το Κράτος θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα» απέναντι στις απεργίες, προειδοποίησε χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ενώ ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς προσέθετε ότι δεν αποκλείει «καμία υπόθεση» για τη μεταφορά του κόσμου στο Σταντ ντε Φρανς, τη στιγμή που οι μηχανοδηγοί του προαστιακού (RER) βρίσκονται σε απεργία.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στις μεταφορές κατά τη διάρκεια του Euro δεν είναι όμως το καταστροφικό σενάριο που προκαλεί τον μεγαλύτερο φόβο. Η ανησυχία για την εκδήλωση επίθεσης είναι παρούσα σε όλες τις συζητήσεις και πλέον και στα smartphones με την εφαρμογή «alerte attentat», ενώ ποδοσφαιριστές και θεατές θα πρέπει να μάθουν να συγκατοικούν με τις δυνάμεις ασφαλείας που έχουν αναπτυχθεί μαζικά για την προστασία τους.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ