Λούκα Κατσέλη: Αυτές είναι οι 3 προϋποθέσεις για να αρθούν τα Capital Controols - Το 42% έφτασαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Σε συνέντευξη της στην ημερήσια εφημερίδα της Πάτρας «Πελοπόννησος» και στον δημοσιογράφο Σωτήρη Παπανδρέου, η η πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη μίλησε για την άρση των capital controls.

Όπως εξήγησε η Λούκα Κατσέλη, «η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν η πρώτη προϋπόθεση, το πρώτο σημαντικό βήμα».

Δεύτερη προϋπόθεση, πρόσθεσε, «είναι η απεξάρτηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την ακριβή χρηματοδότηση, μέσω του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας και η επιστροφή στα κανονικά, και πιο φτηνά, κανάλια παροχής ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας». Αυτή, όπως είπε, «αναμένεται σύντομα, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τους θεσμούς και την εκταμίευση της πρώτης δόσης».

 

Τρίτη και πιο σημαντική προϋπόθεση, σύμφωνα με την Λούκα Κατσέλη, «είναι η εμπέδωση πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας που θα επιφέρει επανάκτηση εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και τη σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων».
Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι «από τώρα μέχρι την πλήρη άρση των περιορισμών, θα εξακολουθήσουν να γίνονται αλλαγές προς την κατεύθυνση της περαιτέρω χαλάρωσης των περιορισμών και της διευκόλυνσης των συναλλαγών».

Σχετικά με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η Λούκα Κατσέλη επισήμανε ότι «αποτελεί τη μεγαλύτερη ίσως πρόκληση, στην παρούσα φάση, για το τραπεζικό μας σύστημα» και ανέφερε: «Από το 4,5% του συνόλου των δανείων το 2007 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν φτάσει σήμερα στο 42%».

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ