Η Ξένη Δημητρίου είναι η νέα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στη θέση της Ευτέρπης Κουτζαμάνη

Στην κεφαλή του Εισαγγελικού σώματος τοποθετήθηκε η μέχρι πρότινος Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου,  Ξένη Δημητρίου.

Στο τέλος του μήνα θα αναλάβει τα καθήκοντα της, στη θέση της απερχόμενης Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη, η οποία αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης.

Η κ. Δημητρίου είναι μια έμπειρη εισαγγελική λειτουργός, έχοντας χειριστεί εκατοντάδες σημαντικές υποθέσεις, μεταξύ των οποίων και  η δίκη του πρώην Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο, επελέγη από την κυβέρνηση για την θέση αυτή.

Για την τοποθέτηση της κ. Δημητρίου στη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου οι εισαγγελείς εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, οι οποίοι μέσω της Ενώσεώς τους είχαν ζητήσει από τον πρωθυπουργό να επιλεγεί εισαγγελικός λειτουργός.

Η κ. Κουτζαμάνη, που ήταν η πρώτη γυναίκα που επελέγη για τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, θα αποχωρήσει στο τέλος του μήνα μετά από υπηρεσία 40 ετών.

Τα τρία τελευταία χρόνια διετέλεσε Εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου κι επί των ημερών της κινήθηκαν διαδικασίες  για μείζονος σημασίας υποθέσεις, μεταξύ των οποίων και οι διώξεις για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Η Ευτέρπη Κουτζαμάνη ήταν άλλωστε και η πρώτη γυναίκα που εισήλθε στο εισαγγελικό σώμα το 1975 καταγράφοντας πολύχρονη επιτυχημένη θητεία στη δικαιοσύνη.

Η κ. Δημητρίου η οποία μέχρι τώρα είχε την ευθύνη της εποπτείας θεμάτων ανηλίκων ως αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, φέρεται αποφασισμένη να εργαστεί σκληρά για τη βελτίωση των συνθηκών απονομής της Δικαιοσύνης και την τόνωση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη δικαστική λειτουργία.
Η επιλογή της νέας Εισαγγελέως έγινε από το υπουργικό συμβούλιο διά περιφοράς μεταξύ των μελών του, κάτι που προβλέπεται αλλά δεν συνηθίζεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, η επιλογή της Ξένης Δημητρίου έγινε μετά από διεργασίες που κράτησαν καιρό, καθώς και άλλοι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί συζητήθηκαν για την κορυφαία θέση της εισαγγελικής ιεραρχίας.

Από τη διάσκεψη Προέδρων της Βουλής πέρασαν από ακρόαση για την επιλογή της θέσης του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, οι αντεισαγγελείς του  Ανωτάτου Δικαστηρίου Αθανάσιος Κατσιρώδης, Νίκος Παντελής, Ξένη Δημητρίου και Δημήτρης Δασούλας, όπως και οι αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου Ιωάννης Γιαννακόπουλος, και  Ειρήνη Κιουρκτσόγλου- Πετρουλάκη.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ