Στην Άνδρο - ένας μεγάλος γλύπτης: Γιώργος Ζογγολόπουλος με τις ομπρέλες, τα γλυπτά & τις ζωγραφιές του όλο το καλοκαίρι

Στο υπέροχο καλλιτεχνικό σύμπαν του μέγιστου  γλύπτη θα μας μάς μεταφέρει η έκθεση   Αφιέρωμα στον  εξαίσιο Γιώργο Ζογγολόπουλο στο  Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, στην Ανδρο. 

Ο τίτλος  είναι:  «Η ασίγαστη πλησμονή στο αχανές της αφαίρεσης» και περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά έργα του Ελληνα δημιουργού. 

Μεταξύ αυτών θα εκτεθεί ίσως και η πιο διάσημη ενότητα της δουλειάς του, οι ομπρέλες, τα έργα με τους μεγεθυντικούς φακούς, φωτογραφίες αλλά και μακέτες από τις μνημειώδεις κατασκευές του καλλιτέχνη στους δημόσιους χώρους.

Οπως αναφέρουν και οι εμπνευστές του εγχειρήματος (μια σύμπραξη του Ιδρύματος Γουλανδρή και του Ιδρύματος Ζογγολόπουλου), η διαρθρωτική δομή του αφιερώματος ξεκινάει από την πρώιμη νεανική περίοδο του καλλιτέχνη. 

Μια εποχή η οποία χαρακτηρίζεται από τις εντυπωσιακές ρεαλιστικές σχεδιαστικές δυνατότητές του. Η  επόμενη ενότητα περιλαμβάνει έργα στα οποία ο καλλιτέχνης επιχειρεί με υπαινικτικό τρόπο να καταγράψει το αντικείμενο που τον ενδιαφέρει .

Γεννημένος στην Αθήνα το 1903 ο Γιώργος Ζογγολόπουλος σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Από το διάσημα 1926-1927 εργάστηκε στη Διεύθυνση Αναστηλώσεων Αρχαίων και Βυζαντινών Μνημείων του υπουργείου Παιδείας, ενώ είχε υπάρξει και ενεργό μέλος καλλιτεχνικών ομάδων, μεταξύ αυτών η Ενωσις Ελεύθεροι Καλλιτέχναι και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Καλλιτεχνών.

Από πολύ νωρίς έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τα γλυπτά στους δημόσιους χώρους, δημιουργώντας μια σειρά από έργα που κοσμούν εμβληματικά τοπόσημα της πόλης, όπως είναι η δημιουργία του με τίτλο «Στήλη», η οποία έχει τοποθετηθεί στο πάρκο Ριζάρη, οι «Ολυμπιακοί κύκλοι» του στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» αλλά και το περίφημο γλυπτό του «Ομπρέλες» στην είσοδο του Ψυχικού. Ο διαπρεπής καλλιτέχνης είχε εκπροσωπήσει πολλάκις την Ελλάδα στην Μπιενάλε της Βενετίας, ενώ πολλά έργα του ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές και ιδρύματα.
Το 2004 ο ίδιος ο καλλιτέχνης ίδρυσε το κοινωφελές Ιδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου με έδρα την κατοικία του, που ήταν και το εργαστήριό του. Εφυγε από τη ζωή τον Μάιο της ίδιας χρονιάς.

* Info: Η έκθεση του Γιώργου Ζογγολόπουλου με τίτλο «Η ασίγαστη πλησμονή στο αχανές της αφαίρεσης», ξεκινάει στις 19 Ιουνίου και θα διαρκέσει ως τις 25 Σεπτεμβρίου.

Δίγλωσσος κατάλογος 209 σελίδων

Η έκθεση θα συνοδεύεται και από έναν δίγλωσσο κατάλογο στα ελληνικά και τα αγγλικά, 209 σελίδων, όπου αναπαράγεται και το σύνολο των 107 έργων τα οποία παρουσιάζονται. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ