Βουλή: Άϊ γ@μήσου ρε: Θερμό επεισόδιο από Χρυσαυγίτες με εκτόξευση απίστευτων «γαλλικών»

Νέο θερμό επεισόδιο με πρωταγωνιστές τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, έλαβε πριν από λίγη ώρα χώρα στη Βουλή, με τους Η. Παναγιώταρο, Γ. Λαγό και Β. Καρακώστα να «στολίζουν» - δια ασήμαντον αφορμή - με άνευ προηγουμένου κοσμητικά επίθετα τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, την προεδρεύουσα και βουλευτές του ΚΚΕ. 

Ο εκνευρισμός των Χρυσαυγιτών βουλευτών και οι ύβρεις που εκτόξευαν προς πάσα κατεύθυνση ήταν τέτοιος που παραλίγο να προκληθεί σύρραξη και ανάγκασε την πρόεδρο της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Χαρά Καφαντάρη, να προχωρήσει ολιγόλεπτη διακοπή, προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να αποφευχθούν τα χειρότερα.

 

Αφορμή για να βγει η κατάσταση εκτός ελέγχου στάθηκε η άρνηση της πλειοψηφίας να κληθούν στην επόμενη συνεδρίαση ακρόασης εξωκοινοβουλευτικών φορέων των επιτροπών που επεξεργάζονται τον αναπτυξιακό νόμο, οργανώσεις που πρότεινε το κόμμα της Χρυσής Αυγής και οι τίτλοι των οποίων φανέρωναν ότι αποτελούν «όργανα» του κόμματος. («Λαϊκός Σύνδεσμος μικρών επιχειρήσεων», «Γιατροί του Ελληνισμού»).

 

«Βούλωσέ το», «άντε ρε βλάκα», «κάτσε κάτω καραγκιοζάκο», ήταν ορισμένες από τις εκφράσεις του Γιάννης Λαγού και του Ηλία Παναγιώταρου, που ούρλιαζαν ωρυόμενοι και με τις απειλές τους δεν επέτρεπαν να εξελιχθεί η συνεδρίαση αν δεν αποφασιζόταν να κληθεί έστω ένας «δικός τους» φορέας.

 

Υποστήριζαν, δε, ότι η απόφαση που έλαβε η πλειοψηφία δια ψηφοφορίας που αποφάσισε η κα Καφαντάρη, για να προχωρήσει η διαδικασία, συνιστούσε παραβίαση του Κανονισμού.

«Εμείς στο πηγάδι κατουρήσαμε;», φώναζε ο Ηλίας Παναγιώταρος αρνούμενος να δείξει στη συνέχεια ότι καταλαβαίνει την παρατήρηση της προεδρεύουσας Χαράς Καφαντάρη «να προσέξει τη φρασεολογία του».

«Είστε δημοκρατικοί φασίστες. Έχουμε εδώ μέσα δημοκρατική δικτατορία» ούρλιαζε έχοντας σηκωθεί όρθιος ο Γιάννης Λαγός, απαιτώντας να διεξαχθεί ψηφοφορία για τις προτάσεις όλων των κομμάτων.

 

Η συμπεριφορά τους ήταν πλέον εκτός ελέγχου, πυροδοτώντας τις έντονες αντιδράσεις όλων των υπόλοιπων κομμάτων και ιδίως των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν σηκωθεί όρθιοι και απαιτούσαν να αποκατασταθεί η τάξη.

 

Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί το απόλυτο χάος και λίγο πριν η προεδρεύουσα, Χαρά Καφαντάρη, ανακοινώσει την ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης, ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής, Βαγγέλης Καρακώστας ακούστηκε να εκτοξεύει απίστευτα γαλλικά προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ. «Άι γ...ου» ακούστηκε να λέει σε κάποιον ωσάν να βρισκόταν στο πεζοδρόμιο κι όχι εντός του Κοινοβουλίου.

 

Πέραν της βίαιης συμπεριφοράς των βουλευτών της Χρυσής Αυγής πάντως, που έχει γίνει πάγια τακτική τους τελευταίους μήνες, να τινάζουν στον αέρα σημαντικές συνεδριάσεις της Βουλής, οδηγώντας τα πράγματα στα άκρα και ο ίδιος ο Κανονισμός δεν τους δικαιώνει.

 

Το Αρθρο 38 του Κανονισμού της Βουλής, αναφέρει συγκεκριμένα:
“2. Πρoκειμένoυ για μεγάλης σημασίας νομοσχέδια ή πρoτάσεις νόμων, oι διαρκείς επιτρoπές μπoρoύν να καλoύν σε ακρόαση δημόσιoυς λειτoυργoύς ή υπαλλήλoυς, εκπρoσώπoυς των oργανισμών τoπικής αυτoδιoίκησης, συνδικαλιστικών oργανώσεων ή άλλων κoινωνικών φoρέων, εμπειρoγνώμoνες, πoυ είναι σε θέση να τις διαφωτίσoυν σε ειδικά ή τεχνικά ζητήματα, καθώς και οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο θεωρούν χρήσιμο για το έργο τους.

3. H ακρόαση των κατά την πρoηγoύμενη παράγραφo εξωκοινοβουλευτικών πρoσώπων μπορεί να αποφασιστεί από τη διαρκή επιτρoπή κατά την πρώτη συνεδρίασή της μετά πρόταση τoυ αρμόδιoυ Yπoυργoύ, τoυ ενός δεκάτoυ (1/10) τoυ όλoυ αριθμoύ των μελών της επιτρoπής ή κοινοβουλευτικής ομάδας. H σχετική πρόταση πρέπει να αναφέρει τα oνόματα και την ιδιότητα των πρoσώπων πoυ πρoτείνoνται για ακρόαση, καθώς και τo αντικείμενo για τo oπoίo πρόκειται να διαφωτίσoυν την επιτρoπή.

4. Στη συζήτηση της κατά την πρoηγoύμενη παράγραφo πρότασης μετέχoυν o παριστάμενoς Yπoυργός ή o πρώτoς από τα μέλη της επιτρoπής πoυ υπoγράφoυν την πρόταση και ένας από τoυς αντιλέγoντες. H oμιλία δεν μπoρεί να υπερβεί τα τρία (3) λεπτά της ώρας για κάθε oμιλητή.

5. H απόφαση της διαρκoύς επιτρoπής πoυ δέχεται την πρόταση για ακρόαση εξωκoινoβoυλευτικών πρoσώπων πρέπει να καθoρίζει τα πρόσωπα πoυ πρόκειται να κληθoύν και τo αντικείμενo της ακρόασης. Τα πρόσωπα αυτά δεν μπορεί να είναι περισσότερα των έξι (6). Με έγκριση του Προέδρου της Βουλής, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ο αριθμός των καλούμενων προσώπων μπορεί να αυξηθεί. Σε περίπτωση πρόσκλησης τριών τoυλάχιστoν εκπρoσώπων φoρέων, τo ένα τρίτo (1/3) από αυτoύς πρέπει να πρoέρχεται από πρόσωπα πoυ έχoυν πρoταθεί από τη μειoψηφία της επιτρoπής”.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ