Θετική η έκθεση της ΕΕ για την Ελλάδα: Πράσινο φως για την δόση των 7,5 δισ της EWG

Θετική είναι επί της αρχής η έκθεση συμμόρφωσης για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος που υπέβαλε η Κομισιόν στην Ομάδα Εργασίας (EWG) του Εurogroup, η οποία συνεδριάζει το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Η έκθεση βασίζεται σε εισήγηση των θεσμών.
 

Αυτό ανέφερε το μεσημέρι στις Βρυξέλλες κοινοτική πηγή, προσθέτοντας ότι τώρα θα πρέπει να ενημερωθούν τα κράτη-μέλη, ώστε στη συνέχεια η διαδικασία να περάσει στην τελική φάση πριν την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

Η σημερινή τηλεδιάσκεψη είναι απαραίτητη, προκειμένου να ενημερωθούν τα κράτη-μέλη, ώστε να ξεκινήσει έγκαιρα η επόμενη φάση της διαδικασίας, δηλαδή να υποβληθεί η συμφωνία της πρώτης αξιολόγησης σε πέντε Κοινοβούλια της Ευρωζώνης προς επικύρωση.

Μόλις ολοκληρωθεί η επικύρωση από τα Κοινοβούλια, κάτι που αναμένεται να γίνει μέχρι τις αρχές της επόμενης βδομάδας, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ θα εισηγηθεί στο δ.σ. την εκταμίευση της δόσης.

Το συνολικό ποσό της δόσης είναι 10,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,5 δισ. ευρώ θα δοθούν μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες και θα πάνε για την εξυπηρέτηση δανειακών αναγκών και αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες.

Τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ θα δοθούν στις αρχές του φθινοπώρου, μετά την εκπλήρωση ορισμένων προαπαιτούμενων δράσεων, που απορρέουν από την παρούσα αξιολόγηση.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ