Αναβρασμός στην Ευρώπη: Το Brexit πέρασε μπροστά στα γκάλοπ - 45 % υπέρ

Στις 23 Ιουνίου οι Βρετανοί καλούνται στις κάλπες για να απαντήσουν στο ερώτημα: «Πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση;» 

Από την απάντηση που θα δώσουν θα εξαρτηθούν πολλά: όχι μόνο το μέλλον της Βρετανίας αλλά συνολικά της Ε.Ε. Το Brexit θα πυροδοτήσει αναμφίβολα ένα ντόμινο απρόβλεπτων εξελίξεων στην Ευρώπη που παλεύει ακόμα να δαμάσει τα κύματα της κρίσης. Σε ένα βαρύ πολιτικά κλίμα που έχει διχάσει την βρετανική κοινωνία, τους πολιτικούς αλλά κυρίως το Συντηρητικό Κόμμα, οι Βρετανοί αμφιταλαντεύονται και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ούτε κατά προσέγγιση το αποτέλεσμα.

O Κάμερον υποσχέθηκε τη διενέργεια δημοψηφίσματος χωρίς να υπολογίσει ότι τελικά το αποτέλεσμα μπορεί να μην ήταν το επιθυμητό

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν θρίλερ

Σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση του YouGov, τα δύο στρατόπεδα του «Ναι» και του «Οχι» ισοψηφούν με 41% ενώ για πρώτη φορά χθες δύο δημοσκοπήσεις φέρουν το «ναι» στο Brexit να προηγείται. Οι δημοσκοπήσεις της εταιρείας δημοσκοπήσεων ICM, αιφνιδίασε τους επενδυτές οδηγώντας σε πτώση τη στερλίνα. Μια τηλεφωνική δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Guardian έδειξε ότι το 45% των ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ το 42% θα ψηφίσει υπέρ της παραμονής. Οι τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις έδιναν μέχρι τώρα σχεδόν όλες τους άνετο προβάδισμα στο στρατόπεδο υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. Μια προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, στις 16 Μαΐου, έδειξε ότι η παραμονή στην ΕΕ προηγείτο της εξόδου με διαφορά οκτώ μονάδων. Σε άλλη δημοσκόπηση, που έγινε μέσω του διαδικτύου από την ίδια εταιρεία, δείχνει ότι η "αποχώρηση" προηγείται με 47% έναντι 44% της παραμονής. Η στερλίνα έπεσε αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της δημοσκόπησης, χάνοντας περίπου ένα σεντ έναντι του δολαρίου.
 


Η λάθος επιλογή 

Το 2013 ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον βρέθηκε αντιμέτωπος με την άνοδο του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) του Νάιτζελ Φάρατζ, ένα κόμμα που τότε σάρωνε στις δημοσκοπήσεις. Με δεδομένο ότι η πλειοψηφία των υποστηρικτών του UKIP ήταν πρώην ψηφοφόροι των Συντηρητικών και ο Κάμερον βρισκόταν αντιμέτωπος με ανταρσία στο εσωτερικό του κόμματός του αλλά και με τις αποσχιστικές τάσεις σε Σκωτία και Ουαλία, ο φόβος της ήττας ήταν μεγάλος. Με αυτά τα δεδομένα ο Κάμερον υποσχέθηκε τη διενέργεια δημοψηφίσματος χωρίς να υπολογίσει ότι τελικά το αποτέλεσμα μπορεί να μην ήταν το επιθυμητό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ