Αντιμετωπίστε το στρες με περιπατητικό διαλογισμό! Δείτε εδώ πως

Κάθε μέρα, αντί να τρέχουμε εμείς και να ασκείται το σώμα μας, τρέχει το μυαλό μας… Τρέχει στις πολλές μας υποχρεώσεις, προβλήματα, εκκρεμότητες, επιθυμίες. Πετάει από το ένα θέμα στο άλλο: «να πάρω δώρο…», «να πληρώσω…», «να αγοράσω…», «να πάρω τηλέφωνο…»… Πού χρόνος για βόλτα στη φύση, περπάτημα, χαλάρωση…

Όλα αυτά μπορούν να γίνουν πολύ πιο εύκολα κι ευχάριστα με τον περιπατητικό διαλογισμό! Συνδυάζει «3 σε ένα» (άσκηση, βόλτα, ηρεμία), ή μάλλον «4 σε ένα» αφού με την αυτοσυγκέντρωση το μυαλό σταματά να τρέχει, ταξινομεί και εστιάζει! Έτσι γινόμαστε πιο γαλήνιοι και υγιείς, αλλά και πιο αποτελεσματικοί.

Συχνά φανταζόμαστε τον διαλογισμό σαν μια κατάσταση υπέρβασης κι αποστασιοποίησης από το περιβάλλον, που πετυχαίνει ένας άνθρωπος καθισμένος στη στάση του λωτού. Στην πραγματικότητα είναι μια διαδικασία βαθιάς χαλάρωσης κι αυτοσυγκέντρωσης, που μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς τρόπους. Μας βοηθά να αποκτήσουμε επίγνωση του εαυτού μας και να αντιμετωπίσουμε το στρες, καθώς αυτό συχνά προέρχεται από την αδυναμία μας να εστιάσουμε σε εμάς: μας επηρεάζουν ανεξέλεγκτα εξωγενείς παράγοντες, διασπάται η σκέψη μας και αγχωνόμαστε.

Στον περιπατητικό διαλογισμό ξεκινάμε απλά με το να στεκόμαστε, όχι απευθείας με περπάτημα. Το ίδιο κάνουμε και όταν θέλουμε να τελειώσουμε τη διαδικασία του διαλογισμού. Το να στεκόμαστε όρθιοι είναι κάτι που θεωρούμε δεδομένο και δεν δίνουμε προσοχή, όμως δεν είναι καθόλου απλό να έχουμε σωστή στάση και ισορροπία.

Στη συνέχεια ξεκινάμε το περπάτημα, με φυσιολογικούς ρυθμούς, αποκτώντας όμως σταδιακά επίγνωση του σώματός μας, των σκέψεων και των συναισθημάτων. Περπατάμε βέβαια έξω στη φύση, σε ωραίο περιβάλλον, ακόμα κι αν αυτό είναι το πάρκο της γειτονιάς μας!

Δεν υπάρχουν ξεκάθαρα «στάδια» στον περιπατητικό διαλογισμό, αλλά υπάρχουν 4 βασικοί τρόποι να αποφύγουμε την άσκοπη περιπλάνηση της σκέψης μας και να εκτιμήσουμε αυτό που είμαστε κι αυτό που βιώνουμε.

Οι 4 αυτοί τρόποι είναι να εστιάσουμε:

Στο σώμα μας. Συχνά ξεχνάμε να φροντίσουμε το σώμα μας, ξεχνάμε ότι έχουμε σώμα και στεκόμαστε με τις ώρες με το κεφάλι γερμένο, τα δάχτυλα σφιγμένα, τα πόδια να μην έχουν καλή επαφή με το έδαφος κ.ά. Παρατηρήστε λοιπόν τη στάση του σώματός σας, ποια μέρη είναι χαλαρά και ποια σφιγμένα, αν υπάρχουν σημεία που πονάτε. Δώστε προσοχή στα μέρη που έρχονται σε επαφή με το έδαφος, καθώς η ηρεμία και σταθερότητα στο σώμα είναι η βάση για την αντίστοιχη γαλήνη στο πνεύμα.

Στις αισθήσεις και διαισθήσεις μας. Αυτό σημαίνει να συνδυάσουμε τα ερεθίσματα που λαμβάνουμε μέσω των αισθήσεων, με αυτό που προκαλούν. Με τι νιώθουμε ευχαρίστηση; Με τι δυσαρέσκεια; Με τι νιώθουμε πόνο; Μήπως κάτι μας κάνει να νιώθουμε άβολα ή δυσάρεστα, σε τι έχουμε θετική προδιάθεση; Όλο αυτό μοιάζει με την «πρώτη εντύπωση» που μας δημιουργεί ένα άρωμα, μια γνωριμία, ένας χώρος κ.λπ. Ας αποκτήσουμε λοιπόν επίγνωση αυτής της βασικής αίσθησης, που ακόμα δεν έχει μεταφραστεί ως ξεκάθαρο συναίσθημα ή σκέψη.

Όλη η συνέχεια εδώ - tsemperlidou.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ