Έντονες αντιδράσεις για τη ρύθμιση που επιτρέπεται στους βουλευτές να διατηρούν offshore εταιρείες

Ρύθμιση με την οποία επιτρέπεται σε υπουργούς, βουλευτές και άλλους αξιωματούχους η κατοχή εξωχώριων εταιριών πέρασε μέσω του νέου πολυνομοσχεδίου.

Πρόκειται για το άρθρο 178 του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε την περασμένη Κυριακή και προβλέπει πως υπουργοί, βουλευτές και άλλοι αξιωματούχοι μπορούν πλέον να μετέχουν σε εξωχώριες εταιρίες  αρκεί η έδρα τους να είναι σε «φορολογικά συνεργάσιμες» χώρες, ακόμα και αν οι χώρες αυτές χαρακτηρίζονται από το υπουργείο Οικονομικών ως «φορολογικοί παράδεισοι», όπως οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, τα Νησιά Κέιμαν, Τζέρσεϊ, οι Βερμούδες κ.ά.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση μάλιστα δίνει «άφεση αμαρτιών» σε κάποιους που ενδεχομένως δεν ήταν εως τώρα «νόμιμοι» και κινδύνευαν να έχουν αυστηρές συνέπειες, καθώς η διάταξη θα έχει στην εφαρμογή της αναδρομική ισχύ.

Οπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», το άρθρο 178 του πολυνομοσχεδίου τροποποίησε τον νόμο του 2003 ο οποίος προέβλεπε γενική απαγόρευση συμμετοχής σε εξωχώριες εταιρείες και ποινές φυλάκισης, χρηματικά πρόστιμα και έκπτωση από δημόσια αξιώματα.  

Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ήταν έντονες με τη ΝΔ να αναφέρει «Ντροπή, η κυβέρνηση πρέπει να απολογηθεί» και να προσθέτει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ της αυταπάτης, του ψέματος και της απάτης του κ. Τσίπρα μιλά απογυμνωμένος από κάθε επιχείρημα, από κάθε σοβαρότητα και κάθε αξιοπιστία».

Για «μια ακόμη σκανδαλώδης διάταξη, που συμπεριλαμβάνεται στο Πολυνομοσχέδιο των 240 άρθρων» κάνει λόγο η Δημοκρατική Συμπαράταξη και καλεί την Κυβέρνηση  «να την πάρουν πίσω άμεσα και αναδρομικά».

«Η κοινωνία απαιτεί τώρα εξηγήσεις από τους υπουργούς που υπογράφουν την εισηγητική έκθεση» σχολιάζει από την πλευρά του Το Ποτάμι.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ