Καιρός για τις πρώτες βουτιές: 4 υπέροχες παραλίες για μικρές εκδρομές πλάι στη θάλασσα

Ωραίες οι παραλίες της Αττικής και η ευκολία πρόσβασης που προσφέρουν, όμως αυτά τα μίνι Σαββατοκύριακα για… early καλοκαιρινές βουτιές έχουν – όπως και να το κάνουμε – τη γοητεία τους.

Μερικές ώρες από την Αθήνα και βρισκόμαστε μπροστά σε εξωτικές παραλίες, ανέγγιχτη φύση, πουδραριστή άμμο και πληθώρα γευστικών επιλογών για κάθε γούστο και ουρανίσκο.

Ο Νικόλας Γεωργιακώδης και το In2life προτείνουν  τέσσερις προορισμούς που εγγυώνται όλα τα παραπάνω και υπόσχονται ένα άκρως χαλαρωτικές μικρές εκδρομές.  

Ξυλόκαστρο

Είναι κοντά στην Αθήνα, έχει ωραίες παραλίες και προσφέρει δυνατές επιλογές για βόλτες. Έχει και ολίγον τι από 80s αύρα, αλλά αυτό δεν μας ενοχλεί καθόλου. Το δημοφιλές οικογενειακό θέρετρο της Κορινθίας έχει τη «συνταγή» για να γεμίσει ιδανικά ένα (ή και παραπάνω) καλοκαιρινά Σαββατοκύριακα και εμείς δεν χάνουμε ευκαιρία να δοκιμάσουμε το τελικό… πιάτο. Οι βόλτες εδώ ξεκινούν από την παραλιακή περαντζάδα, όπου τα καλοκαιρινά βράδια συναντιούνται όλοι, ντόπιοι και επισκέπτες, μεταξύ των απαραίτητων στάσεων για καφέ-φαγητό-ποτό, ενώ το πευκόδασος του Πευκιά κερδίζει με άνεση τις εντυπώσεις με τα χωμάτινα μονοπάτια του που καταλήγουν όλα στη θάλασσα. 

Οι βουτιές: Στην προαναφερθείσα παραλία του Πευκιά, με τα καθαρά νερά, τα μεγάλα βότσαλα και την βαθυπράσινη κορνίζα που της προσφέρει απλόχερα το πευκοδάσος πίσω της, αλλά και λίγο παρακάτω στη Συκιά, την παραλία του ομώνυμου χωρίου με βοτσαλάκι και καθαρά νερά. 

Διαμονή: Στις όμορφες μεζονέτες του Green Village (από 65€ για ένα μπάνγκαλοου με πρωινό) και στα λιτά αλλά περιποιημένα δωμάτια του "Απόλλων" (από 70€ για ένα δίκλινο). 

Φαγητό: Ζουμερά ντόπια κρέατα στη σχάρα, στην πανέμορφη αυλή του Νότη και πεντανόστιμα μεζεδάκια και ουζοποικιλίες, στη βεράντα του μοντέρνου ουζερί Το Μπέρδεμα.

Χιλιαδού

Καταγάλανοι κολπίσκοι, καστανή άμμος, επιβλητικά βράχια, μικρά νησάκια και μυστηριακές σπηλιές που περιμένουν να ανακαλύψετε τα μυστικά τους. Κάπως έτσι έχει το σκηνικό στην εναλλακτική παραλία της Εύβοιας, η οποία ναι μεν είναι από τις πλέον πολυσύχναστες όμως αυτήν την περίοδο προλαβαίνετε να την χαρείτε όπως της αρμόζει, χωρίς πλήθη λουόμενων δίπλα σας. 

Οι βουτιές: Στην ομώνυμη παραλία, και στην ακριβώς διπλανή της (των γυμνιστών) η οποία είναι ακόμα πιο όμορφη. Από αυτήν ξεκινά ένα μάλλον απότομο, και σχετικά κρυμμένο, μονοπάτι, που οδηγεί πάνω από το βράχο σε μία ακόμα ομορφότερη, τρίτη παραλία. Υπέροχες βουτιές στην υπόλοιπη Εύβοια εγγυώνται η βοτσαλωτή Μουρτερή, τα πευκόφυτα Βασιλικά, και τα Ελληνικά με τους διαδοχικούς, αμμουδερούς κολπίσκους.

Διαμονή: Καλές και οικονομικές επιλογές διαμονής κοντά στην παραλία είναι το Casa Laios (από 60€ για ένα δίκλινο) και το Aeraki Rooms (από 40€ για ένα δίκλινο).

Φαγητό: Σπιτικά μαγειρευτά στο Γλάρο, φρέσκο ψαράκι και θαλασσινά κι εξαιρετική αστακομακαρονάδα στο Λάιο και τον Ρίννη.

Πήλιο

Προορισμός παντός καιρού (αλλά και… Σαββατοκύριακου για τους τολμηρούς) το Πήλιο προβάρει το καλοκαιρινό του φόρεμα και μας υποδέχεται σε τιρκουάζ νερά, διάφανα ή καταπράσινα, παραλίες με χρυσαφένια άμμο, με επιβλητικά βράχια, κρυμμένες πίσω από πυκνή βλάστηση, που βλέπουν στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου ή τα ήρεμα νερά του Παγασητικού. Highlights αυτήν την περίοδο τα παραθαλάσσια χωριουδάκια του, τα οποία συνδυάζουν ειδυλλιακό τοπίο, γαστριμαργικές απολαύσεις και αυθεντική φιλοξενία. Και για όσους εξ υμών νοσταλγήσουν άρωμα βουνού, μερικά από τα ομορφότερα χωριά του Πηλίου –όπως οι Μηλιές και η Βυζίτσα– είναι λίγες ανηφορικές στροφές μακριά.

Οι βουτιές: Στο Χορευτό θα βρείτε μια εκπληκτικής ομορφιάς παραλία συνολικού μήκους 2,5 χιλιομέτρων, με ανοιχτόχρωμη χρυσαφένια άμμο και εξωτικά νερά, ενώ λίγο πιο δίπλα, μετά το καταπράσινο μονοπάτι από τα βόρεια του ομώνυμου χωριού, οι παραλίες Παρίσαινα και Ανάληψη προσφέρουν την ιδιωτικότητα που κάποιοι από εσάς λαχταράτε. Νοτιότερα, ο Μυλοπόταμος με τα τιρκουάζ νερά, και την άγρια ομορφιά χωρίζεται στα δύο και «δίνει» δύο απίστευτης ομορφιάς πλαζ με οργιώδη φύση.

Διαμονή: Επιλέγουμε ξενώνες παραθαλάσσιους για να μην μας ταλαιπωρήσουν τα «πέρα δώθε» και κλείνουμε δωμάτια στο Αγνάντι στο Χορευτό (από 45€ με πρωινό) και στον Φάρο, στον Μυλοπόταμο (από 60€ για ένα δίκλινο με πρωινό). Περισσότεροι παραθαλάσσιοι ξενώνες, για να κάνετε τα απαραίτητα διερευνητικά τηλεφωνήματα εδώ. 

Φαγητό: Σπιτικές πίτες, αλλά και πειραγμένα νόστιμα μεζεδάκια προς κατανάλωση στον Κρίταμο στον Μυλοπόταμο, σούπερ ντούπερ σπετσοφάι στην Κρίτσα στην Πορταριά, και κρεατοφαγία μέχρι τελικής πτώσης στο Ταβερνάκι, στο Μούρεσι. Περισσότερα πράγματα για το Πήλιο και για τα χωριουδάκια του (παραθαλάσσια και μη) εδώ. 

Γιάλοβα

Πελοπόννησος για Σαββατοκύριακο; Γιατί όχι. Ο «καλαματιανός» δρόμος την φέρνει μερικά τσιγάρα δρόμο κοντά μας (ή μερικούς καφέδες για όσους δεν καπνίζουν ή μία δίωρη playlist για όσους δεν πίνουν καφέ – ΟΚ σταματάμε) και δεν υπάρχει κάποιος που να αμφιβάλει για την ομορφιά της. Για το «δικό μας» Σαββατοκύριακο επιλέγουμε Γιάλοβα, χάριν εγγύτητας σε μερικές από τις ωραιότερες παραλίες της περιοχής. Στο γραφικό της λιμανάκι θα βρείτε από wine bar και ψαράδικα, μέχρι κρεατοφαγικά εστιατόρια και σουβλακερί, ενώ η πουδραριστή της παραλία που ξεκινά λίγο πριν το κάμπινγκ του Ερωδιού οδηγεί σε έναν σημαντικό και ειδυλλιακό υδροβιότοπο- λιμνοθάλασσα, στον οποίο μπορείτε να περιηγηθείτε με την καθοδήγηση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Οι βουτιές: Στη συγκλονιστική Βοϊδοκοιλιά, με την σχεδόν λευκή και απαλή  άμμο, τα ανοιχτογάλαζα νερά και το τέλειο ημικυκλικό σχήμα. Εναλλακτικά, ωραιότατα “plan B” στην περιοχή είναι οι παραλίες του Ρωμανού και του Πετροχωρίου. Βουτιές φυσικά θα κάνετε και στον δεύτερο επίγειο παράδεισο της περιοχής, μετά την Βοϊδοκοιλιά, αν θέλετε τη γνώμη μας ομορφότερο από τους καταρράκτες της Νέδας, το Πολυλίμνιο:  15 λίμνες – άλλες μεγαλύτερες άλλες μικρότερες – παρθένα φύση και κρυστάλλινα νερά συνθέτουν το σκηνικό εδώ, με κορυφαία τη λίμνη Κάδη και τον φαντασμαγορικό, είκοσι μέτρων καταρράκτη της.

Διαμονή: Στο κάμπινγκ Ερωδιός, ένα από τα καλύτερα οργανωμένα κάμπινγκ της Ελλάδας, με κόστος 7€ ανά άτομο ανά ήμερα για ενήλικες, συν 5€ η μικρή σκηνή, συν 4€ το αυτοκίνητο. Ο Ερωδιός διαθέτει και δωμάτια με 65€ για ένα δίκλινο. Επίσης, στα δωμάτια του πετρόκτιστου Palaiokastro Villas (από 70€ για ένα δίκλινο). 

Φαγητό: Στο Σπιτικό στη Γιάλοβα για λαχταριστό μουσακά και κοκκινιστό μοσχαράκι, στο πανέμορφο all day beach bar-restaurant Αμμοθίνες ακριβώς επάνω στην παραλία του Πετροχωρίου για μεσογειακές γεύσεις με δημιουργικές πινελιές και στα Μαγεύματα στη Γιάλοβα για σούπερ πιτόγυρα.

Πηγή: In2life.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ