Σταθάκης: Έχουμε θέμα με τους δανειστές - Αγκάθια το ΕΚΑΣ & τα «κόκκινα» δάνεια

Το ΕΚΑΣ και η πώληση των «κόκκινων» δανείων που έχουν εγγύηση του Δημοσίου είναι δύο από τα θέματα-«αγκάθια» που παραμένουν στο τραπέζι, προκειμένου να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση. 

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα όσα δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Ο κ. Σταθάκης σημείωσε πως η Αθήνα δεν δέχεται να πωληθούν σε επενδυτικά ταμεία (funds) τα «κόκκινα» δάνεια που είναι εγγυημένα από το ελληνικό κράτος, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ.Όπως είπε, η ελληνική πλευρά έχει προτείνει στους θεσμούς την απόσυρση της εγγύησης του Δημοσίου, ή διαφορετικά θα πρέπει να βρεθεί ένα «ενδιάμεσο» σύστημα.

Όσον αφορά το ΕΚΑΣ, ο κ. Σταθάκης δήλωσε βέβαιος πως «θα βρεθεί λύση», υπό τη σκιά πληροφοριών πως οι εταίροι ζητούν την ταχύτερη κατάργησή του.

Ένα ακόμα ζήτημα που, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εγείρουν οι εταίροι είναι η παραχώρηση του Ελληνικού, όμως ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουνίου.

Αποσαφήνισε όμως ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει παραχώρηση ή ιδιωτικοποίηση των δημόσιων εταιρειών ύδρευσης, της ΔΕΗ και των αστικών συγκοινωνιών. Για το νερό, είπε, υπάρχει σχετική προστατευτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ η ΔΕΗ καλύπτεται από πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στη συμφωνία του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ποσό 7,5 δισεκ. ευρώ που προορίζεται άμεσα για την Ελλάδα, αν και παραδέχτηκε ότι με δεδομένες τις υποχρεώσεις της χώρας μας η δόση δεν δίνει «μαξιλαράκι».

Διαβεβαίωσε πάντως ότι με τα χρήματα αυτά έως τα τέλη Οκτωβρίου θα έχουν εξοφληθεί όλες οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Στρέφοντας το βλέμμα του στις τράπεζες, ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι υπάρχει συζήτηση για την εκπόνηση οδικού χάρτη που θα οδηγήσει στην άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, χωρίς να δώσει περαιτέρω στοιχεία. Απέρριψε δε κατηγορηματικά τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ ότι θα υπάρξει ανάγκη για νέα ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου.

Τέλος, αναφερόμενος στον αναπτυξιακό νόμο, ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και θα προσφέρει πακέτο χρηματοδότησης 3 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα στην επόμενη 5ετία

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ