Η απώλεια του χρωμοσώματος Υ στους άνδρες αυξάνει τον κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ

Οι άνδρες που χάνουν το χρωμόσωμα Υ από τα κύτταρα του αίματος τους καθώς μεγαλώνουν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Human Genetics. 

Οι άνδρες έχουν ένα χρωμόσωμα Χ και ένα Υ, ενώ οι γυναίκες έχουν δύο χρωμοσώματα Χ. Οι επιστήμονες πίστευαν κάποτε ότι το Υ έχει μικρή συνεισφορά στον καθορισμό του ανδρικού φύλου και την διασφάλιση μιας ομαλής παραγωγής σπέρματος. Αλλά πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι το Υ εμπεριέχει μεγάλο αριθμό γονιδίων, των οποίων ο ρόλος δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητός ακόμα. 

 

Ομοίως, είναι ήδη γνωστό εδώ και χρόνια ότι καθώς οι άνδρες γερνάνε, χάνουν το χρωμόσωμα Υ από κάποια από κύτταρά τους, διαδικασία φυσιολογική κατά μερικούς ειδικούς, ενώ για άλλους όχι. 

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, με επικεφαλής τον Δρ Λαρς Φορσμπεργκ, μελέτησαν στοιχεία για περισσότερους από 3.200 άνδρες, κατά μέσο όρο 73 ετών. Το 17% είχε ανιχνεύσιμη απώλεια του χρωμοσώματος Υ σε κάποια από τα κύτταρα του αίματος τους.

 

Όσοι είχαν ήδη εκδηλώσει νόσο Αλτσχάιμερ είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να έχουν απώλεια του χρωμοσώματος Υ σε κάποια από τα κύτταρα του αίματος τους. Επιπλέον, οι ηλικιωμένοι άνδρες με απώλεια του Υ αντιμετώπιζαν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ τα επόμενα οκτώ χρόνια. 

 

Οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η απώλεια του χρωμοσώματος Υ συντελεί απευθείας στη νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά παρέχει νέα στοιχεία που συνδέουν την μια κατάσταση με την άλλη. 

«Επίσης αυξάνεται η πιθανότητα στο μέλλον να προκύψει μια διαγνωστική εξέταση για την απώλεια του χρωμοσώματος Υ που να προβλέπει και τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου Αλτσχάιμερ» σύμφωνα με τον Δρ Φορσμπεργκ. 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μελέτη του 2014 και πάλι από την ομάδα του Δρ Φορσμπεργκ είχε διαπιστωθεί ότι η απώλεια του Υ στους ηλικιωμένους ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου και μικρότερου προσδόκιμου επιβίωσης. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ