Vintage Story : Όταν ο Χαϊλέ Σελασιέ της Αιθιοπίας έπαιρνε δώρο ρολόι 1 εκ. δολ - Τι απέγινε

Η εισαγγελία της Γενεύης είναι έτοιμη να... "απελευθερώσει" ένα ρολόι Patek Phillipe το οποίο κάποτε άνηκε στον Αιθίοπα Αυτοκράτορα Haile Selassie. 

Πρόκειται για μια απόφαση που αναμένεται να  σηματοδοτήσει και μία νέα φάση της διαμάχης μεταξύ του οίκου δημοπρασιών Christie's, ενός πελάτη από το Σουδάν και των απογόνων του Selassie που αναφέρουν πως το διάσημο ρολόι είχε κλαπεί. Πρόκειται για μια διένεξη που φέρνει σε αντιπαράθεση δύο μεγάλες αφρικανικές οικογένειες για μία ιστορία μισού αιώνα.

Το ρολόι, του οποίου η τιμή υπολογίζεται κοντά στο 1 εκατ. δολάρια και το οποίο ο οίκος Christie's περιγράφει ως "εξαιρετικά σημαντικό, πιθανά μοναδικό", είχε παραγγελθεί από τον Federico Bazzi, Ιταλός επιχειρηματία ο οποίος ήθελε να κάνει δώρο στον Selassie όταν αυτός θα επισκεπτόταν την Ελβετία.

Μέχρι εκεί όλα καλά. Ο οίκος Christie's αναφέρει πως ο Selassie έδωσε το ρολόι σε μία "αφρικανική προσωπικότητα", κάτι το οποίο οι απόγονοι αναφέρουν πως είναι ψέμα. Υποστηρίζουν πως το ρολόι εκλάπη από το Αυτοκρατορικό Παλάτι από στρατιώτες μετά την μαρξιστική επανάσταση του 1974 η οποία "έριξε" τον Selassie, ο οποίος φυλακίστηκε για μικρό χρονικό διάστημα, και μετά τέθηκε υπό κατ'οίκον περιορισμό. Ο Selassie απεβίωσε τον Αύγουστο του 1975 μετά από εγχείρηση στον προστάτη, ενώ πολλοί ανέφεραν πως δολοφονήθηκε.

Κατά τη διάρκεια της μοναρχίας, ο Selassie ήταν και ο ένας εκ των λίγων ηγετών της δεκαετίας του '60 ο οποίος προσπάθησε να εξισορροπηθεί μεταξύ της Δύσης και των Κομμουνιστικών χωρών. Προέδρεψε της Organisation of African Unity, προκατόχου της τωρινής Aφρικανικής Ένωσης.

Ο Selassie, ο οποίος ξεκίνησε την μοναρχία του το 1930 ήταν πολύ προσεκτικός στο να καταγράφει τα δώρα που λάμβανε με μεγάλη λεπτομέρεια και συνήθως δεν τα έδινε σε άλλους, όπως αναφέρουν οι συγγενείς του. Το Patek Phillipe, όπως υπογραμμίζουν, είναι η κορυφή του παγόβουνου όσον αφορά τα αντικείμενα που εκλάπησαν από το παλάτι του και τις τραπεζικές του θυρίδες, αλλά η Hannah Dereje, δισέγγονη του Selassie και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Μινεάπολις ανέφερε πως το κίνητρό της δεν είναι τα χρήματα.

Το Patek των 18 καρατίων υποτίθεται πως θα δημοπρατούνταν τον Νοέμβριο στην Γενεύη, αλλά δεν συμπεριλήφθηκε λόγω της παρέμβασης των συγγενών. Ο οίκος Christie's, βασιζόμενος στους κανόνες του, υπογράμμισε πως δεν θα δημοσιεύσει το όνομα του "ανώνυμου κατόχου" τον οποίο εκπροσωπεί δικηγόρος. Παρόλα αυτά, η οικογένεια του Selassie αναφέρει πως το όνομα αυτού είναι Ibrahim Abboud, πρώην Προέδρου του Σουδάν. Υπογραμμίζουν, δε, πως ο Selassie αποκλείεται να έδωσε το ρολόι στον Abboud ως δώρο για την υποστήριξη του τελευταίου μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 1960.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ