Οι Χαβανέζοι αναζητούν "νέους ιδιοκτήτες" για τα 50 γαϊδουράκια που έχουν απομείνει στο νησί τους!

Οι κάτοικοι της Χαβάης συγκεντρώνουν τα τελευταία 50 γαϊδουράκια της άγριας αγέλης που κάποτε περιπλανιόταν ισχυρή με 500 ζώα και ψάχνουν για  κατοίκους που θα τα φροντίσουν.  

Ο David Paul Sennett, όπως αναφέρει η βρετανική Guardian, ως παιδί είχε ένα γάιδαρο σε κούκλα, αλλά ήθελε πάντα έναν πραγματικό. Δεκαετίες αργότερα, το παιδικό του όνειρο έγινε πραγματικότητα όταν υιοθέτησε τον Barney, έναν άγριο γάιδαρο από το Μεγάλο Νησί της Χαβάης, που είχε μείνει ορφανός όταν η μητέρα του σκοτώθηκε από αυτοκίνητο.

"Είναι ακριβώς όπως ένα μεγάλο σκυλί. Αγαπά να τρώει μπανάνες και παπάγια και είναι πολύ φιλικός "δήλωσε ο Sennett.    

Σήμερα, περίπου τρία χρόνια αργότερα, ο Sennett πρόκειται να υιοθετήσει ένα άλλο γαϊδουράκι, από τα υπόλοιπα 50 που έχουν απομείνει. Τα γαϊδουράκια είναι τα τελευταία που έχουν επιζήσει από τα περισσότερα από 500 που κάποτε χρησιμοποιούνταν στις φυτείες της Χαβάης και στη συνέχεια ήταν ανεπιθύμητα. Ο Sennet ελπίζει αυτή τη φορά να πάρει ένα θηλυκό που εγκυμονεί και έτσι να έχει μια οικογένεια.    

Η Humane Society των Ηνωμένων Πολιτειών  εργάζονται ώστε να προετοιμάσουν τα υπόλοιπα γαϊδουράκια για υιοθεσία, σημειώνοντας πως αυτό είναι το τελικό βήμα μιας εξαετούς προσπάθειας για την υιοθέτησή τους. Όλα τα γαϊδουράκια ελέγχονται από κτηνίατρο πριν πάνε στα νέα σπίτια τους.   Όταν οι συνθήκες ξηρασίας ανάγκασαν τα γαϊδούρια να εισέλθουν σε κατοικημένες περιοχές σε αναζήτηση νερού, το κοπάδι δημιούργησε πρόβλημα. "Τα ζώα περιπλανήθηκαν σε δρόμους, κατέστρεψαν γήπεδα γκολφ και έπιναν από πισίνες", είπε η Inga Gibson, η διευθύντρια του Humane Society των Ηνωμένων Πολιτειών της Χαβάης.  

"Τα πρώτα παράπονα έγιναν για γαϊδούρια που πήγαιναν σε αυλή σχολείου," είπε η Gibson, προσθέτοντας ότι κάποιοι κάτοικοι είχαν απειλήσει να τα σκοτώσουν και να χρησιμοποιήσουν το κρέας του.   Το κοπάδι περιφέρονταν χωρίς καμία διαχείριση για σχεδόν 40 χρόνια, επειδή τα γαϊδούρια δεν θεωρήθηκαν ποτέ απειλούμενο είδος. Πιστεύεται ότι τα ζώα μεταφέρθηκαν στη Waikoloa από την Kona τη δεκαετία του 1970, όταν η ανάπτυξη μεγάλωσε στην περιοχή.    

Η Humane Society παρενέβη πριν από έξι χρόνια μετά από κλήσεις ανήσυχων κατοίκων και η Gibson είπε ότι η ομάδα είχε ξοδέψει χιλιάδες για να βρει σπίτια σε περισσότερα από 450 γαϊδούρια χωρίς καμία κρατική στήριξη ή χρηματοδότηση.  

Τα γαϊδούρια πρέπει να έχουν ένα καθαρό πιστοποιητικό υγείας και τα αρσενικά στειρώνονται επειδή είναι μια ευκολότερη και λιγότερο περίπλοκη διαδικασία από τις στειρώσεις στα θηλυκά. Περίπου το 80% των 50 ζώων έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε σπίτια ενώ οι ιδιοκτήτες θα περάσουν από μια διαδικασία ελέγχου για να επιβεβαιωθεί ότι έχουν αρκετή γη για τη διαμονή τους και γνωρίζουν πως να τα φροντίσουν. Επειδή τα γαϊδούρια είναι κοινωνικά ζώα, θα πρέπει να υιοθετηθούν σε ζεύγη ή να έχουν ένα άλλο ζώο για να τα συντροφεύει στο νέο σπίτι τους. «Η ρήτρα υιοθεσίας είναι πως δεν θα υπάρχει μοναχικός γάιδαρος. Κάθε ζώο θα πρέπει να έχει ένα φίλο», είπε η Gibson

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ