Με αγωνία η Ευρώπη κοιτά απόψε την Αυστρία: Θα γίνει ο ακροδεξιός Ν. Χόφερ νέος Πρόεδρος της χώρας;

Την κρισιμότερη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων δεκαετιών έχει σήμερα η Αυστρία, καθώς για πρώτη φορά στην μεταπολεμική ιστορία της δεν αποκλείεται να εκλέξει έναν ακροδεξιό για πρόεδρο της χώρας. 

Οι πολίτες καλούνται στις κάλπες να εκλέξουν στον δεύτερο γύρο τον επόμενο ομοσπονδιακό πρόεδρο. «Φαβορί» είναι το στέλεχος του στέλεχος του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων της αντιπολίτευσης, ο Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος κέρδισε μία σημαντική νίκη στον πρώτο γύρο και άφησε εκτός κούρσας τους υποψηφίους των δύο κυβερνώντων κομμάτων, του Σοσιαλδημοκρατικού και το Λαϊκού Κόμματος. 

Ο Νόρμπερτ Χόφερ, έχοντας αποσπάσει στον πρώτο γύρο των εκλογών στις 24 Απριλίου ένα πρωτοφανές ποσοστό 35,1%, φέρεται να βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση με τις 15 μονάδες που τον χωρίζουν από τη νίκη, σε σχέση με τον υποψήφιο των Πρασίνων, Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, ο οποίος, με το 21,3% του πρώτου γύρου, πρέπει να καλύψει την απόσταση των σχεδόν 30 μονάδων.

Καθοριστικό ρόλο και για τους δύο υποψήφιους που θα κρίνει και την επικράτηση του ενός έναντι του άλλου θα παίξει η στάση στην κάλπη των ψηφοφόρων των άλλων τεσσάρων υποψηφίων του πρώτου γύρου και η κινητοποίησή τους, τόσο από τους ίδιους τους αυριανούς διεκδικητές του προεδρικού αξιώματος, όσο και από τα άλλα κόμματα ή τις επιτροπές προσωπικοτήτων που στις 24 Απριλίου στήριζαν κάποιον από τους τέσσερις άλλους υποψήφιους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες αδημοσίευτες δημοσκοπήσεις, ο νικητής του πρώτου γύρου της 24ης Απριλίου, Νόρμπερτ Χόφερ, προηγείται του αντιπάλου του υποψήφιου των Πράσινων, ο οποίος ωστόσο, μέσα στα τελευταία εικοσιτετράωρα φαίνεται να μειώνει σημαντικά την μεταξύ τους απόσταση.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ