Χάος στο Μπαγκλαντές από τον τυφώνα Ροάνου: Μισό εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους - Τουλάχιστον 23 νεκροί

Τουλάχιστον 23 άνθρωποι έχασαν σήμερα τη ζωή τους στις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που προκάλεσε στο πέρασμά του ο τροπικός κυκλώνας Ροάνου από τις ακτές του Μπανγκλαντές. 

Mισό εκατομμύριο άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να γλυτώσουν από τις σφοδρές καταιγίδες και τις καταρρακτώδεις βροχές.

Οι αρχές φρόντισαν για τη μεταφορά 500.000 ανθρώπων σε καταφύγια ώστε να σωθούν από τον κυκλώνα που έπληξε από νωρίς σήμερα το πρωί πέντε από τις 64 περιοχές της χώρας της νότιας Ασίας, κυρίως γύρω από τις πόλεις Μπαρισάλ (νότια) και Τσιταγκόνγκ (νοτιοανατολικά), με ριπές ανέμων η ταχύτητα των οποίων κυμαινόταν από 62 έως 88 χλμ την ώρα. Δεκατέσσερις παράκτιες περιοχές και τα νησιά τους είναι σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής λόγω των ισχυρών ανέμων.

Νωρίς το απόγευμα, η κατάσταση έδειχνε να βελτιώνεται προμηνύοντας την επιστροφή των εκτοπισμένων στις εστίες τους. "Πολλοί άρχισαν να γυρίζουν στα σπίτια τους, μόλις έπεσαν οι άνεμοι", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ραΐζ Αχμέντ, επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης φυσικών καταστροφών στο Μπανγκλαντές.

Οι αρχές έκλεισαν σήμερα λιμάνια στη θάλασσα και στα ποτάμια και ζήτησαν τα αλιευτικά και άλλα σκάφη να μείνουν δεμένα στο λιμάνι.

Αρκετά χωριά στο νότο της χώρας πλημμύρισαν λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας κατά 1,5 μέτρο και χιλιάδες χωρικοί αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, σύμφωνα Ρουχούλ Αμίν, υπεύθυνο στον Ερυθρό Σταυρό για το συντονισμό των μέτρων αντιμετώπισης του κυκλώνα. Εκατοντάδες πλίνθινα σπίτια καταστράφηκαν.

Οι αρχές είχαν ανακοινώσει χθες βράδυ ότι ήταν έτοιμες να μεταφέρουν δύο εκατομμύρια ανθρώπους σε σχεδόν 4.000 καταφύγια στο νότο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ