Δεν αντιστέκομαι στην Κασερόπιτα του Άκη Πετρετζίκη πασπαλισμένη με σουσάμι

Λαχταριστή και τραγανιστή βήμα- βήμα από τα χέρια του αγαπημένου μας Άκη.

Συστατικά
1 πακέτο φρέσκο φύλλο χωριάτικο Χρυσή Ζύμη
500 ml γάλα
50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
500 γρ. κασέρι
500 γρ. γραβιέρα
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
3 αυγά
μπόλικο πιπέρι
250 ml ελαιόλαδο για τα φύλλα
σουσάμι για πασπάλισμα

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη γέμιση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C βαθμούς σε αέρα.
Σε μία κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά βάζουμε το γάλα και περιμένουμε να πάρει μία βράση. Με το που πάρει μία βράση, ρίχνουμε μέσα το σιμιγδάλι και την πάπρικα και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα για 2-3 λεπτά μέχρι το σιμιγδάλι να δέσει το γάλα. Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ γιατί θα δώσει σώμα στη γέμιση μας.
Μόλις το γάλα πάρει την υφή μίας σφιχτής μπεσαμέλ, βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περιμένουμε 2-3 λεπτά μέχρι να κρυώσει. Μόλις κρυώσει λίγο, ρίχνουμε μέσα τα αυγά και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να δέσει το μείγμα.
Προσθέτουμε μέσα τα τυριά και μπόλικο πιπέρι και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.
Μόλις κρυώσει το μείγμα, βάζουμε το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε.
Για την πίτα

Παίρνουμε ένα ταψί 35x40 εκ. και με ένα πινέλο το αλείφουμε καλά με ελαιόλαδο.
Στρώνουμε 2 φύλλα στο ταψί (το κάθε φύλλο να καλύπτει το μισό ταψί).Ραντίζουμε με ελαιόλαδο χωρίς να ακουμπάει το πινέλο πάνω στα φύλλα (προσέχουμε να βάλουμε και στα πλαϊνά του φύλλου).
Στρώνουμε τα μισά φύλλα στο ταψί, αφήνοντας 3 για το τέλος για να φτιάξουμε τη βάση μας, ραντίζοντας το κάθε ένα με ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε τη γέμιση πάνω από τα φύλλα της βάσης που δημιουργήσαμε και φροντίζουμε να την απλώσουμε παντού.
Πασπαλίζουμε με διάφορα αρωματικά της αρεσκείας μας.
Βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα για να καλύψουμε τη γέμιση, ραντίζοντας με ελαιόλαδο κάθε φορά. Τυλίγουμε λίγο τα πλαϊνά προς τα μέσα. Βάζουμε όσο ελαιόλαδο έχει περισσέψει στα πλαϊνά μας και από πάνω, σε όλη την επιφάνεια της πίτας και φροντίζουμε να πάει παντού. Χρησιμοποιούμε όλο το λάδι.
Χαράσσουμε την πίτα μας σε 12 κομμάτια. Αν δυσκολευόμαστε να κόψουμε την πίτα, τη βάζουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά να κρυώσει λίγο.
Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε στον φούρνο για 35-40 λεπτά μέχρι να γίνει τραγανή. Τοποθετούμε την πίτα στη υψηλή σχάρα για να μπορεί να ψηθεί καλύτερα.
Όταν είναι έτοιμη, αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσει και κόβουμε.
Μπορούμε να βάλουμε την πίτα στο ψυγείο μέχρι και 5 μέρες.
Σερβίρουμε την πίτα μας με φρέσκια ρίγανη, με λίγο ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ