Κεράσι: Αυτό το βυσσινί θαύμα για την υγειά: Λίγες θερμίδες , βιταμίνες A&C, κάλιο, σίδηρο

Τα κεράσια περιέχουν βιταμίνες Α και C και κάποιες ίνες. Η περιεκτικότητά τους σε θερμίδες διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία. Τα γλυκά κεράσια παρέχουν περίπου 77 θερμίδες ανά 100 γρ., ενώ η ίδια ποσότητα σε ξινά κεράσια παρέχουν περίπου 56 θερμίδες.

Τα πεντανόστιμα κεράσια, είναι ένα άλλο αγαπημένο φρούτο της Άνοιξης. Οι ανθισμένες κερασιές δημιουργούν μία υπέροχη ανοιξιάτικη εικόνα. Τα μικρά άνθη τους μετατρέπονται σε ζευγάρια από κατακόκκινους καρπούς. Η φλούδα τους ποικίλλει από ανοιχτό κίτρινο χρώμα μέχρι βαθύ κόκκινο και σκούρο βυσσινί.

 

Η σφιχτή και ζουμερή σάρκα τους μπορεί να είναι γλυκιά ή ξινή ανάλογα με την ποικιλία. Υπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες κερασιών. Ωστόσο, μπορούμε να διακρίνουμε τρεις βασικές ομάδες: τα γλυκά (αυτά που τρώμε ωμά), τα ξινά (για μαγείρεμα) και τα υβρίδια, όπως τα Dukes και τα Royals, που τρώγονται και ωμά αλλά και χρησιμοποιούνται σε διάφορα γλυκά.


Σήμερα τα βρίσκουμε από αρχές Μαΐου έως και αρχές Αυγούστου. Στην Ελλάδα παράγονται στην Πιερία, την Έδεσσα, τη Ροδόπη, τα Γρεβενά, και σε άλλα μέρη της βόρειας Ελλάδας ενώ θεωρούνται εξαιρετικής ποιότητας.

Ιστορία του κερασιού
Τα αυθεντικά άγρια γλυκά κεράσια, γνωστά ως mazzards, ανακαλύφθηκαν στη Μικρά Ασία και πιο συγκεκριμένα από την πόλη της Κερασούντας (εξ ου και το όνομα) κοντά στον Εύξεινο Πόντο. Έπειτα έφτασαν στην Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη. Καλλιεργήθηκαν από τους Κινέζους πριν από 3.000 χρόνια.

 

Τα mazzards ήταν γνωστά στους αρχαίους Αιγύπτιους, τους Έλληνες και τους Ρωμαίους, και υπάρχουν ακόμα και σήμερα. Τα ξινά κεράσια τα έφεραν στη Ρώμη από την Ελλάδα και όλες οι  σύγχρονες  ποικιλίες  προέρχονται από τα πρώτα εκείνα δείγματα.


 Οφέλη για την υγεία
Τα κεράσια είναι ένα από τα φρούτα με λίγες θερμίδες. Ωστόσο, τόσο τα γλυκά, όσο και τα ξινά κεράσια είναι πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και μετάλλων.
Τα κεράσια είναι φρούτα πλούσια σε χρωστικές φλαβονοειδείς ουσίες, που είναι γνωστές ως γλυκοζίτες ανθοκυανινών. Οι Ανθοκυανίνες είναι κόκκινες, μοβ ή μπλε χρωστικές ουσίες που βρίσκονται σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Είναι συγκεντρωμένες κυρίως στην φλούδα, και είναι γνωστό ότι έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Οι ανθοκυανίνες βρέθηκε σε πειράματα ότι αυξάνουν κατά 50% την παραγωγή ινσουλίνης από τα κύτταρα του παγκρέατος. Οι ανθοκυανίνες, λόγω αυξημένης έκκρισης ινσουλίνης, θα μπορούσαν να επιτρέπουν ένα καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης του αίματος και να αποτρέπουν την υπεργλυκαιμία και κατά συνέπεια το διαβήτη.

Με βάση άλλες ερευνητικές ενδείξεις, φαίνεται ότι τα πετροκέρασα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση ορισμένων μορφών καρκίνου, ορισμένων παθήσεων της γήρανσης, καθώς και στην αντιμετώπιση ορισμένων νευρολογικών προβλημάτων και  στην αντιμετώπιση ορισμένων καταστάσεων που προδιαθέτουν για διαβήτη.


Τα κεράσια είναι πλούσια στην σταθερή αντιοξειδωτική ουσία μελατονίνη. Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται το βράδυ από την επίφυση, στο κέντρο του εγκεφάλου μας και βοηθά στη ρύθμιση του κιρκαδικού ρυθμού μας. Συμβάλλει στην ηρεμία  του νευρικού συστήματος, βοηθάει στην ευερεθιστότητα, και συμβάλλει στην ανακούφιση από ορισμένες νευρώσεις, αϋπνία και πονοκεφάλους. Η παραγωγή μελατονίνης τείνει να μειωθεί καθώς γερνάμε, κάτι το οποίο εξηγεί γιατί υπάρχουν υψηλότερα ποσοστά αϋπνίας στους ηλικιωμένους.

Τα κεράσια και κυρίως τα πετροκέρασα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φλαβονοειδή, πολυφαινολικά αντιοξειδωτικά,  που είναι πολύτιμα για την υγεία. Τέτοιες ουσίες είναι η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και το β-καροτένιο. Τα συστατικά αυτά δρουν προστατευτικά σαν περισυλλέκτες (scavengers) των βλαβερών ελευθέρων ριζών και έναντι των Reactive oxygen species (ROS), που παίζουν αρνητικό ρόλο στην διαδικασία της γήρανσης καθώς και στην διαδικασία ανάπτυξης διαφόρων νοσημάτων.

Τα κεράσια είναι καλή πηγή μετάλλων, όπως  το κάλιο, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός και το μαγγάνιο. Το κάλιο είναι σημαντικό συστατικό των κυττάρων και των  υγρών του σώματος και συμβάλλει στην φροντίδα  της αρτηριακής πίεσης.

Πως διαλέγω καλά κεράσια
Καλό είναι να διαλέγετε κεράσια με πλούσια σάρκα και γυαλιστερή φλούδα χωρίς σημάδια. Είναι καλύτερα να τα αγοράζετε μαζί με τα κοτσάνια τους. Τα ανοιχτόχρωμα κεράσια είναι πολύ γλυκά, ενώ τα σκουρόχρωμα πιο ξινά. Μπορείτε να τα δοκιμάσετε πριν τα αγοράσετε.


Πως να το συντηρείτε
Καλύτερα να βάζετε τα κεράσια στο ψυγείο άπλυτα για να διατηρηθούν μερικές μέρες. Τα πλένετε προτού τα σερβίρετε. Μπορείτε, επίσης, να αφαιρείτε τα κοτσάνια τους και να τα βάλετε στην κατάψυξη. Πρέπει πάντα να πλένονται πριν από την κατανάλωση (κατά προτίμηση με νερό χλιαρό).

Προτεινόμενος τρόπος κατανάλωσης
Τα γλυκά κεράσια συχνά δε χρειάζονται άλλη προετοιμασία εκτός από ένα καλό πλύσιμο. Τρώγονται μόνα τους ή σε φρουτοσαλάτες. Βυθίζοντας σε λιωμένη μαύρη σοκολάτα δυο κεράσια μαζί με το κοτσάνι τους, φτιάχνετε εύκολα και γρήγορα ένα ασυνήθιστο γλυκό. Γίνονται επίσης νόστιμο γλυκό του κουταλιού και ωραία μαρμελάδα. Τα φρέσκα κεράσια χωρίς τα κουκούτσια τους γίνονται υπέροχη γέμιση για αφράτα κέικ και πάβλοβα αλλά και εντυπωσιακή διακόσμηση για γλυκά και επιδόρπια.
Μπορείτε, βέβαια, να χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική και τα γλυκά κεράσια, μόνο που δε θα δώσουν έντονη γεύση. Παρόλο που τα φρέσκα κεράσια σερβίρονται με το κουκούτσι τους, όταν χρησιμοποιούνται στη μαγειρική πρέπει να αφαιρείται.

Τα κεράσια μπορείτε να τα αποξηράνετε στον ήλιο ή στο φούρνο, σε χαμηλή θερμοκρασία, ή να τα διατηρήσετε σε ζάχαρη ή μπράντι. Τα κεράσια γλασέ ή τα ζαχαρωμένα είναι δημοφιλή στη ζαχαροπλαστική. Τα κεράσια μπορεί να μπουν σε τάρτες, πίτες (κερασόπιτα), κομπόστες και σως. Ταιριάζουν πολύ με γλυκά μπαχαρικά, εσπεριδοειδή και σοκολάτα. Η τούρτα Μπλακ Φόρεστ  αποτελεί τον πιο κλασικό συνδυασμό κερασιών και σοκολάτας. Στην Α. Ευρώπη τα κεράσια γίνονται επίσης γλυκόξινη σούπα ή τουρσί σε αρωματισμένο ξίδι ως συνοδευτικό των κρεατικών. Τα κεράσια ταιριάζουν γευστικά με το κυνήγι και κυρίως με το κρέας της πάπιας. Τα κεράσια amarelle και morello χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μαρμελάδας και γλυκού του κουταλιού ή γίνονται γλασέ.

Πηγή: mydiatrofi.gr
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ