Μιχάλης Σάλλας: Ας κάνουμε πανστρατιά επιχειρηματιών και πολιτικών για την έξοδο από την κρίση

Η διαφαινόμενη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δημιουργεί προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας και εξόδου από την κρίση, εκτιμά ο Μιχάλης Σάλλας.

Ο πρόεδρος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, σε συνέντευξή του στο «Βήμα», εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της 24ης Μαΐου. Αναγνωρίζει ότι η συμφωνία έρχεται με βαρύ τίμημα, αλλά θεωρεί ότι με την επίτευξή της δημιουργούνται προϋποθέσεις για αλλαγή κλίματος στην οικονομία.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία πλήττουν ορισμένες κοινωνικές ομάδες και πως ο λαός σηκώνει το βάρος. Ωστόσο, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση της εξυγίανσης», σημείωσε, αναφέροντας ως παράδειγμα το Ασφαλιστικό και τα ελλειμματικά ταμεία, τα οποία θα κατέρρεαν αν δεν λαμβάνονταν μέτρα.

Ο κ. Σάλλας θεωρεί εφικτούς τους στόχους του προγράμματος για τα πρωτογενή πλεονάσματα την τριετία 2016-18, «αρκεί να ανασκουμπωθούμε όλοι και να ξαναβάλουμε μπροστά την οικονομία και την αγορά».

Τονίζει όμως ότι για να υλοποιηθεί η συμφωνία, η προσπάθεια θα πρέπει να στηριχθεί όχι μόνο από το πολιτικό σύστημα που «είναι υποχρεωμένο να κάνει κτήμα του τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να γίνει ανταγωνιστική η οικονομία», αλλά από όλες τις κοινωνικές ομάδες και τις ηγεσίες τους. «Αναμφίβολα, η κυβέρνηση πρέπει να είναι πιο αποτελεσματική στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Ομως, είναι ευθύνη και των κοινωνικών ομάδων να βοηθήσουν. Η οικονομική ελίτ, η επιστημονική, η πολιτιστική, ακόμη και η δημοσιογραφική θα πρέπει να συνδράμουν στην προσπάθεια», τόνισε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ