Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

 

Σχέδιo της Κομισιόν για ρευστότητα επιχειρήσεων: Η πρόταση - ανάσα για τα capital controls

Toν διαχωρισμό παλιού και νέου χρήματος προκειμένου να επιστρέψουν οι καταθέσεις στα γκισέ των τραπεζών προτείνουν παράγοντες της Κομμισιόν. Oι προτάσεις έρχονται η μία μετά την άλλη στο πλαίσιο της επικείμενης συμφωνίας με τους δανειστές.
 

Η νέα αυτή πρόταση, ωστόσο, μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα για την άρση των capital controls, όχι πάντως εντός του έτους, ίσως μέσα στο 2017. Ολα θα εξαρτηθούν από την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και την επιστροφή καταθέσεων στα γκισέ. Τους τελευταίους μήνες η αβεβαιότητα για την οικονομία προκάλεσε, έστω και μικρή «διαρροή» καταθέσεων από τις τράπεζες.

Η πρόταση που κατατίθεται έχει στόχο να υποβοηθήσει κυρίως τις ελληνικές τράπεζες, με αιχμή τις τουριστικές επιχειρήσεις.
Το συγκεκριμένο μοντέλο ακολουθήθηκε στην Κύπρο, παρατηρούν καλά πληροφορημένες πηγές, και μάλιστα έλαβε χώρα από την έναρξη της διαδικασίας των capital controls.

Υιοθετήθηκε λοιπόν η διαφοροποίηση στη μεταχείριση μεταξύ του υφιστάμενου και του νέου χρήματος σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα. Στόχος η μείωση των επιπτώσεων των κεφαλαιακών περιορισμών, όπως προτείνουν οι παράγοντες της Κομισιόν, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Μία τέτοιου είδους μεταχείριση θα βοηθούσε σημαντικά να σταματήσουν να χρησιμοποιούνται τραπεζικά εργαλεία από τις χώρες των Βαλκανίων, κάτι που συμβαίνει κυρίως σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, ώστε αυτές να εξυπηρετηθούν.
Σήμερα, στην περίπτωση που εισάγονται στο τραπεζικό σύστημα κεφάλαια από το εξωτερικό, αυτά μπορούν να επανεξαχθούν. Ωστόσο σε επίπεδο ανάληψης ο περιορισμός κινείται για τα ίδια αυτά κεφάλαια σε περίπου 10% (ελαφρώς υψηλότερα του ποσοστού αυτού). Γεγονός που κρίνεται ασύμφορο και περιορίζει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Η σταδιακή άρση των περιορισμών θα άνοιγε διαύλους ρευστότητας και θα βοηθούσε τις εταιρείες να κινηθούν με μεγαλύτερη άνεση.
Τα capital controls έχουν επιβληθεί στη χώρα μας από τις 18 Ιουνίου του 2015 ως προϋπόθεση για μια τρίτη συμφωνία διάσωσης μεταξύ της χώρας και των δανειστών της.

Από την επιβολή τους και μετά δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας στις επιχειρήσεις, ωστόσο διαμόρφωσαν και μία ηλεκτρονική κουλτούρα σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές.
Πλην, όμως, δυσκολεύουν σημαντικά τις τράπεζες να επιτύχουν ανάκτηση των καταθέσεων. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως ΤτΕ, ανακοίνωσε χθες ότι αυξήθηκε ο διαθέσιμος ELA για τις εμπορικές τράπεζες σε 66,88 δισ. ευρώ τον Απρίλιο έναντι 66,19 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου. Το στοιχείο αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχει πρόβλημα που αντικατοπτρίζεται στην περαιτέρω απομείωση των καταθέσεων, πρόβλημα που ανακύπτει από την έλλειψη ρευστότητας.

Την ίδια στιγμή στις Βρυξέλλες, οι συζητήσεις έχουν ανάψει για την ενδεχόμενη άρση του waiver. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα βοηθήσει εξαιρετικά τα πιστωτικά ιδρύματα και ίσως να αποτελεί και σημαντικό βήμα για πλήρη άρση των capital controls, παράλληλα με την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Oι ελληνικές τράπεζες πάσχουν επί της ουσίας στην εξεύρεση των κεφαλαίων, καθώς τα κεφάλαια που χρησιμοποιούν για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη είναι σχετικώς περιορισμένα και ακριβά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ