Σκληρή κόντρα Γιούνκερ-Ερντογάν: Κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας

Συμφωνία για την κατάργηση της βίζας χωρίς αλλαγή της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας δεν θα υπάρξει διαμηνύει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ρίχνοντας μαζί με τη Γερμανία το μπαλάκι στον Ταγίπ Ερντογάν.

 «Δεν είναι δικό μου, αλλά δικό του πρόβλημα» να εξηγήσει στους Τούρκους γιατί δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα στην Ευρώπη, λέει ο Γιούνκερ καθώς η σύγκρουση βαθαίνει και απειλεί να εκτροχιάσει τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό.

 

Ο Ερντογάν από πλευράς του κατηγορεί ξανά την Ευρωπαϊκή Ένωση για υποκρισία αρνούμενος να κάνει βήμα πίσω. Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ ισχυρίζεται δε  ότι τα κριτήρια για την απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας έχουν ήδη εκπληρωθεί.

 

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς δηλώνει σε πιο ήπια γραμμή ότι η συμφωνία για το Προσφυγικό, την οποία η Επιτροπή πασχίζει να διαφυλάξει, δεν είναι «νεκρή» και οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να εργάζονται προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης της βίζας -την οποία η Κομισιόν έχει εισηγηθεί στο Συμβούλιο εφόσον όλοι οι όροι εκπληρωθούν.

 

Όμως, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εμφανίστηκε την Πέμπτη σε σκληρή γραμμή, χρησιμοποιώντας τον ίδιο τόνο με τους Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ και Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ στη Γερμανία, καθώς και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

 

Μιλώντας στη διάρκεια διάσκεψης επί της ευρωπαϊκής πολιτικής στο Βερολίνο, ο Γιούνκερ προειδοποίησε ότι δεν θα υπάρξει κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν όλες οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις, περιλαμβανομένης της αλλαγής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας της, δεν εκπληρωθούν.

 

«Επιμένουμε στη σημασία να εκπληρωθούν οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις, αν όχι, η συμφωνία αυτή δεν θα δει το φως της ημέρας» είπε ο Γιούνκερ ρίχνοντας τη μπάλα στο γήπεδο του Ταγίπ Ερντογάν.

«Αν η στρατηγική του κ. Ερντογάν συνίσταται στο να εμποδίσει να ταξιδεύουν οι Τούρκοι ελεύθερα στην Ευρώπη, θα πρέπει να απαντήσει γι' αυτό στον τουρκικό λαό. Αυτό δεν είναι δικό μου πρόβλημα. Θα είναι δικό του» σημείωσε.

 

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος κατήγγειλε την «υποκρισία» της Ευρωπαϊκής Ένωσης λέγοντας πως δεν είναι αποδεκτή χαλάρωση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας στην Τουρκία η οποία αντιμετωπίζει την αναβίωση της κουρδικής εξέγερσης.

 

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ υπογράμμισε επίσης την Πέμπτη από το Βερολίνο πως η Τουρκία δεν δικαιούται καμία χαλάρωση των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

«Έχουμε σαφή θέση για το θέμα της βίζας: η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει τις προϋποθέσεις, δεν μπορεί να υπάρχει 'Lex Turquie' [ένας νόμος ειδικά για την Τουρκία]. Αν ο Τούρκος πρόεδρος δεν θέλει ή δεν μπορεί να τις εφαρμόσει, δεν θα μπορέσουμε να καταργήσουμε τη βίζα» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

 

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ δήλωσε και αυτός πως «η μπάλα είναι στην περιοχή της Τουρκίας», αναφερόμενος ιδιαίτερα στην ανάγκη να σταματήσουν «οι διώξεις δημοσιογράφων βάσει άρθρων του αντιτρομοκρατικού νόμου». 

 

«Αν η Τουρκία εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, τότε θα είμαι υπέρ της εκπλήρωσης των δεσμεύσεών μας και [υπέρ] της προώθησης της απελευθέρωσης της βίζας» επισήμανε.

 

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ επανέλαβε την Πέμπτη ότι η αντιτρομοκρατική νομοθεσία δεν αλλάζει, υποστηρίζοντας μάλιστα πως η απαίτηση αυτή των Βρυξελλών δεν είχε αναφερθεί εκ των προτέρων.

 

Ωστόσο στην δεύτερη Έκθεση Προόδου της Κομισιόν για την εκπλήρωση των 72 κριτηρίων εκ μέρους της Τουρκίας, η οποία εστάλη προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 4 Μαρτίου, γίνεται ρητή αναφορά στο σκέλος των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην αναθεώρηση της τουρκικής νομοθεσίας για την τρομοκρατία με στόχο την ευθυγράμμισή της με τα ευρωπαϊκή πρότυπα.

Ο Βολκάν Μποζκίρ ταυτόχρονα ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει τα απαιτούμενα κριτήρια για τη βίζα, λέγοντας ότι η καθυστέρηση της συμφωνίας είναι άδικη και απαράδεκτη.

 

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Στρασβούργο είπε ότι τα επόμενα βήμα της Τουρκίας θα αποφασιστούν σύμφωνα με τις εντολές του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα -και αφού είχε βγάλει εκτός σκηνικού τον Αχμέτ Νταβούτογλου- διαμήνυσε προς την ΕΕ «εσείς τον δρόμο σας και εμείς τον δικό μας».

 

Η Άγκυρα έχει προειδοποιήσει ουκ ολίγες φορές ότι χωρίς απελευθέρωση της βίζας συμφωνία για το Προσφυγικό δεν υπάρχει.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ