Κρούσματα απελπισίας προσφύγων: Προσπαθούν να επιστρέψουν στην Τουρκία κολυμπώντας

Σε δύο περιπτώσεις στη Χίο τη Δευτέρα και την Τρίτη, εντοπίστηκαν και περισυνελέγησαν από το Λιμενικό συνολικά έξι άτομα, που σε μια κίνηση απελπισίας είχαν πέσει στη θάλασσα και είχαν ξεκινήσει να κολυμπούν με κατεύθυνση τις απέναντι ακτές του Τσεσμέ, που απέχουν 9 ναυτικά μίλια (14,5 χιλιόμετρα) από την πόλη της Χίου.
 

Σύμφωνα με αξιωματικούς του λιμεναρχείου Χίου, πρόκειται για άτομα που δεν έχουν καταθέσει αιτήματα για χορήγηση ασύλου -αφού δεν έχουν καμία τύχη- και κάποια απ΄ αυτά έχουν ζητήσει να επιστρέψουν οικειοθελώς στην Τουρκία, αλλά προχώρησαν σε αυτήν την κίνηση, κάνοντας δεύτερες σκέψεις.

 

«Αν ενταχτούν στο πρόγραμμα επανεισδοχής και μεταφερθούν στην Τουρκία με κάποιο δρομολόγιο στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, ξέρουν ότι εκεί θα κρατηθούν σε κλειστές δομές και μετά θα απελαθούν στις χώρες τους», εξήγησε στο «Eθνος» αρμόδια πηγή.

Οι μετανάστες αυτοί βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς παραμένουν για 40 και πλέον μέρες σε καθεστώς περιορισμού στη Χίο (σ.σ. ακόμα κι όσοι βγαίνουν εκτός της κλειστής δομής της ΒΙΑΛ λόγω συμπλήρωσης 25 ημερών κράτησης δεν επιτρέπεται να φύγουν από το νησί), ενώ γνωρίζουν πως δεν έχουν καμία τύχη αν καταθέσουν αίτημα ασύλου, αφού δεν προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές και αυτό θα απορριφθεί. Φτάνοντας -όπως ήλπιζαν- κολυμπώντας στις τουρκικές ακτές, θα είχαν μια ελπίδα να αναζητήσουν την τύχη τους με άλλον τρόπο.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι μετανάστες εντοπίστηκαν να κολυμπούν σε απόσταση μερικών δεκάδων ή εκατοντάδων μέτρων από την ακτή, στην περιοχή ανοιχτά της Σούδας Χίου, όπου λειτουργεί ανοιχτή δομή φιλοξενίας.

 

Στην πρώτη περίπτωση το μεσημέρι της Δευτέρας, οι τέσσερις Μαροκινοί που περισυνελέγησαν από συνεργαζόμενα με το λιμεναρχείο σκάφη, είχαν μαζί τους για υποστήριξη ένα σωσίβιο-κουλούρα, ενώ χθες το πρωί βρέθηκαν άλλοι δύο μετανάστες να προσπαθούν να κάνουν το ίδιο. Στελέχη του Λιμενικού πάντως ανέφεραν χθες πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το φαινόμενο θα πάρει μαζικό χαρακτήρα.

Η κατάσταση στη Χίο λαμβάνει διαστάσεις ασφυξίας, καθώς εκτός από την κλειστή δομή της ΒΙΑΛ φιλοξενούνται περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες σε δύο ανοιχτές δομές στην πόλη (Σούδα και ΔΗΠΕΘΕ), με την τουριστική σεζόν να έχει ανοίξει και τις δημοτικές αρχές να αναζητούν χώρο για τη μεταφορά τους.

 

Οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, που αποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα λόγω εντάσεων στη ΒΙΑΛ, έχουν επιστρέψει στο έργο τους, με την εξέταση των αιτήσεων ασύλου ωστόσο να διεκπεραιώνεται με αργούς ρυθμούς, εν αναμονή της άφιξης στελεχών από την ΕΕ.

Θετικό στοιχείο αποτελεί ο μηδενισμός των προσφυγικών ροών από τα τουρκικά παράλια. Σύμφωνα με την καταγραφή του Συντονιστικού, το τελευταίο 24ωρο (Δευτέρα με Τρίτη πρωί) εισήλθαν στα νησιά μόλις 7 (!) άτομα (5 στη Λέσβο και 2 στη Χίο).

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ