Good news: Τα social media είναι το καλύτερο «όπλο» στον αγώνα κατά του καπνίσματος

Με αφορμή τη νέα πιλοτική έρευνα για την πρόληψη του καπνίσματος στους μαθητές των γυμνασίων, η οποία έγινε σε συνεργασία του Συλλόγου Νέων Ιατρών με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Κέντρο Ελέγχου Καπνίσματος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ο Σύλλογος Νέων Ιατρών, θεωρεί ότι το καλύτερο «όπλο» για την ενημέρωση και πρόληψη είναι τα social media.
 

Οι ερευνητές του Συλλόγου Νέων Ιατρών σχεδίασαν μία νέα παρέμβαση για την πρόληψη του καπνίσματος για να ολοκληρώσουν στη συνέχεια σχετική πιλοτική έρευνα σε γυμνάσιο της Αττικής.

Σύμφωνα με τον προτεινόμενο αλγόριθμό τους, ξεκίνησαν από μία διαδραστική παρουσίαση για τις επιδράσεις του καπνίσματος σε μία αίθουσα με 225 μαθητές, οι οποίοι, έπειτα, ενθαρρύνθηκαν να μιλήσουν στοχευμένα, μέσα από τους λογαριασμούς τους στο Facebook, γι’ αυτά που έμαθαν.

Οι μαθητές που «πόσταραν» στο Facebook απευθύνθηκαν σε ένα σύνολο 20.095 «φίλων»!

Όπως αναφέρει ο υπεύθυνος της έρευνας, Υποδιευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης στον Οργανισμό Ψυχικής Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου και συνεργάτης του Τμήματος Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, δρ Αντώνης Κουσούλης, πρόκειται για μια καλή ευκαιρία ώστε να κινητοποιηθούν όλα τα κοινωνικά δίκτυα των μαθητών ξεφεύγοντας από τα πεπερασμένα όρια μιας σχολικής αίθουσας.

 

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Όλοι γνωρίζουμε τη δυναμική των κοινωνικών δικτύων. Μολαταύτα υπάρχουν μόνο πολύ λίγες έρευνες για τη δυνητική χρησιμότητα ιστοτόπων, όπως το Facebook, στη δημόσια υγεία και πρόληψη. Στην Ελλάδα, οι αριθμοί λένε ότι τουλάχιστον το 1/3 των μαθητών Γυμνασίου-Λυκείου έχουν δοκιμάσει προϊόντα καπνού. Μήπως, λοιπόν, χάνουμε μια μεγάλη ευκαιρία αν δεν τους μιλήσουμε μέσα από τα social media;».

Ενώ, ο δρ Κωνσταντίνος Οικονομόπουλος, ερευνητής χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, τόνισε ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση με εργαλεία τα μοντέρνα μέσα που χρησιμοποιούν οι νέοι σήμερα, θα δώσει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να έχουν στα χέρια τους δεδομένα για το πώς μπορεί να γίνει η καλύτερη μετάδοση μηνυμάτων καλής υγείας και πρόληψης στους εφήβους.


Αναφορικά με το επόμενο βήμα της έρευνας,
ο δρ. Κουσούλης σημείωσε ότι μα μικρού εύρους πιλοτική μελέτη υπόκειται σε διάφορους περιορισμούς. Γι αυτό οι ερευνητές έχουν προτείνει να σχεδιάσουν μία τυχαιοποιημένη μελέτη, με διεθνή συμμετοχή, για να αποδείξουν τα ευρήματά αυτά σε ευρύτερο πλαίσιο.

 

Η πρόκληση, φυσικά, είναι η εύρεση χρηματοδότησης για κάτι τέτοιο στη σημερινή Ελλάδα. Για παράδειγμα, για να μπορέσουν να έρθουν σε επαφή με τοπικά σχολεία που ενδιαφέρονταν να λάβουν μέρος στην πιλοτική μελέτη, είχαν αμέριστη βοήθεια από τις Εθελόντριες Νοσηλεύτριες του Ερυθρού Σταυρού Πειραιά.

 

Ωστόσο, το ότι νέοι Έλληνες ερευνητές,  εξακολουθούν να δημοσιεύουν πρωτότυπες έρευνες με μηδαμινά μέσα, και αυτό δείχνει τη δυναμική της εκπαίδευσης και των επιστημονικών δικτύων στη χώρα μας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ