Όλα όσα είπαν μετά το κρίσιμο Eurogroup Ντάισελμπλουμ - Μοσκοβισί: Σε τρία επίπεδα η προσέγγιση για το χρέος - Αξιοσημείωτη πρόοδος της Ελλάδας

Ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης αυτού του πρώτου προγράμματος, ενώ και το χρέος θα εξετάζεται όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup ανά έτος.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ “ένας ξεχωριστός μηχανισμός που θα είναι έτοιμος σύντομα θα εξετάζει τη βιωσιμότητα του χρέους” και συμπλήρωσε: “Τις επόμενες εβδομάδες θα θέσουμε όρια στις ειδικές τεχνικές ομάδες για να έχουμε ανάλυση περί σταθερότητας της Ελλάδας και για να μείνει σε πορεία ανάπτυξης η οικονομία της χώρας”.

Επιπλέον σε μακροπρόθεσμο χρονοδιάγραμμα στο τέλος του προγράμματος θα δούμε- είπε ο πρόεδρος του Eurogroup- αν έχουμε επιπλέον μέτρα για το χρέος, έτσι ώστε τις επόμενες δεκαετίες η Ελλάδα να μείνει στο πρόγραμμα της ανάπτυξης. Μιλάω για το τέλος του 2018. “Στόχος να υπάρξει η προοπτική διαρθρωτικών μέτρων για τα έσοδα που θα επιτευχθούν σε δεύτερο χρόνο” σημείωσε ενώ ανέφερε ότι στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκαν και οι ιδιωτικοποιήσεων. Πρέπει να συζητήσουμε συγκεκριμένα μέτρα έτσι ώστε μέχρι το 2018 να έχουμε συγκεκριμένες πτυχές του ζητήματος, ήδη διευθετημένες”.

Για το ΔΝΤ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι το ΔΝΤ αποτελεί κλειδί για την επιτυχία του προγράμματος σημειώνοντας: το "Το ΔΝΤ πρέπει να συμφωνήσει στο μακροπρόθεσμο κομμάτι. Θεωρώ πως σήμερα ξεκινήσαμε τον διάλογο και είδαμε τα πιθανά ενδεχόμενα. Δώσαμε στις τεχνικές ομάδες τις πολιτικές κατευθύνσεις" και συμπλήρωσε: "Δεν μπορώ να μιλήσω εξ ονόματος του ΔΝΤ. Θα έχουμε προσθήκες. Αποδεχτήκαμε πως ο μηχανισμός θα έχει μέτρα που αφορούν τις δαπάνες και θα εφαρμοστεί ad hoc. Μιλάμε για περικοπή των δαπανών σε όλους τους τομείς και τα επίπεδα. Θεωρούσαμε πως θα ήταν πιο σοφό να είχαμε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα. Θα δούμε μέσα στο επόμενο διάστημα μέτρα που μπορούν να αντικατασταθούν με μέτρα εσόδων. Μαζί με τους θεσμούς θα βοηθήσουμε την ελληνική κυβέρνηση. Θα έχουμε συμφωνία εκ του προοιμίου".

 
Μοσκοβισί: Είχαμε μια αξιοσημείωτη πρόοδο σήμερα
Ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών αρχικά χαιρέτισε το δημιουργικό διάλογο που έλαβε χώρα σήμερα και συμφώνησε με τις θέσεις του προέδρου για τα τρία επίπεδα αξιολόγησης του χρέους. “Η τεχνική βοήθεια θα βοηθήσει και τις δύο πλευρές για να φτάσουμε σε τελική συμφωνία στις 24 του μήνα” είπε ο Πιερ Μοσκοβισί.

Ρέγκλινγκ: Στις 24 Μαΐου οι οριστικές αποφάσεις
Ο επικεφαλής του ESM Κλ. Ρέγκλινγκ είπε από την πλευρά του ότι “στην τακτική συνέλευση στις 24 του μήνα θα έχουμε και οριστικές αποφάσεις για το χρέος, τα επιτόκια, για να μάθουμε το ακριβές αμάλγαμα αυτού του χρέους” συμπληρώνοντας ότι “πρέπει να δούμε τα μέτρα από το 2018 και μετά για τη βιωσιμότητα του χρέους”.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ