Εγκρίθηκε με 153 ΝΑΙ το νέο Ασφαλιστικό - Φορολογικό Νομοσχέδιο - Τι ειπώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής

Νόμος του Κράτους το σχεδίο νόμου του Υπ. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας – Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού συστήματος – Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων και άλλες διατάξεις».

Εγκρίθηκε με 153 ΝΑΙ από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ  και 143 ΟΧΙ από την αντιπολίτευση

Τέσσερις ήταν οι απόντες βουλευτές. «Παρών» ψήφισε η ΝΔ στο άρθρο 38, για την παράταση του αγγελιόσημου για τρεις μήνες. Οι δημοσιογράφοι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήθελαν να ψηφίσουν «ναι», αλλά τελικά αποδέχθηκαν την κομματική γραμμή.

Αλ. Τσίπρας: Κατηγορήστε μας για αυταπάτες, όχι για ψέματα!

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στον αρχηγό της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον εγκάλεσε καταρχήν για "ταχυδακτυλουργίες", προσθέτοντας ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επιβάρυναν τον ελληνικό λαό με μέτρα ύψους 63 δισ ευρώ, ή αλλιώς το 1/4 του ΑΕΠ της χώρας και την ίδια ώρα κατηγορούν την κυβέρνηση διότι σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση έφθασε σε ένα συμβιβασμό που κατέληξε σε μια συμφωνία η οποία όμως δίνει προοπτική εξόδου από την κρίση.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ άφησε έλλειμμα και πρόσθεσε ότι η χώρα έχει την δυνατότητα εξόδου από την κρίση, με προϋποθέσεις την έξοδο από τον φαύλο κύκλο, την επανεκκίνηση της παραγωγής και την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους.

Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη είπε "αφού πήρατε μια υπόσχεση για την συζήτηση περί χρέους το 2012 γιατί δεν την υλοποιήσατε και αφού είχατε αυτήν την υπόσχεση γιατί ο κ. Σαμαράς έλεγε ότι το χρέος είναι βιώσιμο, ακυρώνοντας έτσι αυτήν την υπόσχεση;"

"Με την ομιλία μου, κ. Μητσοτάκη, σας έδωσα την ευκαιρία να μην ταυτιστείτε με ακραίους κύκλους στην Ευρώπη που λένε 'ποτέ συζήτηση για το χρέος' και να στηρίξετε την εθνική προσπάθεια, αλλά εσείς επιμένετε σε μια μίζερη αντιπολίτευση, και δεν αξίζει στην παράταξή σας να την μετατρέψετε σε κόμμα διαμαρτυρίας" είπε ο Πρωθυπουργός.

Είπε επίσης ότι η ΝΔ επιδίδεται σε μια πρωτοφανή προσπάθεια να αποδείξει ότι η κυβέρνηση ψεύδεται, ανέφερε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση συγχέει την προεκλογική περίοδο του 2015, "όπου μπορεί κανείς να μας ασκήσει κριτική για αυταπάτες, αλλά όχι για ανεντιμότητα", με το 2016 και τόνισε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη "ξεχνάτε ότι ο ελληνικός λαός έκρινε την συμφωνία, την προσπάθειά μας και την εντιμότητά μας, εσείς κάνετε λογιστική με παραπειστικά νούμερα".

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι ένα ποσοστό αναπλήρωσης στις συντάξεις που φθάνει στο 84% είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, προσθέτοντας "αν κάποιος μπορεί με τεκμηριωμένα στοιχεία να φέρει μια καλύτερη ασφαλιστική μεταρρύθμιση να το αποδείξει".

"Όταν προσπαθείς να ξαναβάλεις το ασφαλιστικό στις ράγες πρέπει να επιλέξεις που θα ρίξεις τα βάρη και εμείς επιλέξαμε να μην επιβαρύνουμε αυτούς που έχουν υποστεί 12 οριζόντιες μειώσεις, φέρνουμε ένα ασφαλιστικό που δεν επιβαρύνει ούτε κατά 1 ευρώ τις κύριες συντάξεις και την συντριπτική πλειοψηφία των επικουρικών" τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε απολογούμενος για τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του λέγοντας ότι στις εκλογές του Σεπτεμβρίου “είπαμε στην κοινωνία ότι δεν πετύχαμε αυτα που θέλαμε, ότι θα εφαρμόσουμε την συμφωνία του καλοκαιριού, δίχως να υποχωρήσουμε σε παράλογες απαιτήσεις”. 

Κυρ. Μητσοτάκης: Το χρέος έγινε μη βιώσιμο από τις αστοχίες της κυβέρνησης

Συνέχισε την επίθεση στην κυβέρνηση και στον Αλέξη Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην σύντομη δευτερολογία του.

Απάντησε στον Γιάννη Δραγασάκη λέγοντας ότι "σας είναι τόσο άγνωστη η έννοια της αλήθειας που αναγκαστήκατε να την αναζητήσετε στο google". Συνεχίζοντας ανέφερε ότι "αναζήτησα κι εγώ στο google τον ΣΥΡΙΖΑ και μου βγήκε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης".

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τις αιτιάσεις του για τις "ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ" και υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας δεν είπε αλήθεια στην ομιλία του στην Βουλή, ούτε για τα "ποσοστά αναπλήρωσης", ούτε όμως και για τις ρυθμίσεις που θα φέρει για τα κόκκινα δάνεια.

Για το χρέος είπε ότι η υπόσχεση για το χρέος υπάρχει από τον Νοέμβριο του 2012. "Αυτή την υπόσχεση που υπήρχε την εξαγοράζεται με 8 δις μέτρα. Το χρέος κατέστη μη βιώσιμο από τις δικές σας αστοχίες" ανέφερε. Ο κ. Μητσοτάκης πάντως δεν απάντησε στην πρόσκληση του πρωθυπουργού για συνάντηση προκειμένου να συζητήσουν για το χρέος.

Αλ. Τσίπρας: θα ξαναστήσουμε την Ελλάδα με κάθε τρόπο στα πόδια της

Για στρατηγικό αδιέξοδο της Νέα Δημοκρατία και όλων των δυνάμεων που συγκρότησαν το κίνημα Μένουμε Ευρώπη μίλησε στην αρχή της ομιλίας του στη Βουλή  ο πρωθυπουργός.

Η στρατηγική τους είναι να λένε ότι οδηγούμε στα βράχια τη χώρα από τη μια και ότι υποχωρούμε στις απαιτήσεις των δανειστών από την άλλη ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Η αντιπολίτευση στερείται προτάσεων, είπε ο κ Τσίπρας.  Επι δεκαετίες τα ασφαλιστικά ταμεία λεηλατήθηκαν και η αντιπολίτευση λέει το μύθο ότι το ασφαλιστικό εξόκειλε από μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται. 

Ζητώντας εκλογές χωρίς εναλλακτική πρόταση ο καθένας από εμάς μπορεί να καταλάβει τον λόγο που τις ζητάτε, είπε ο κ. Τσίπρας. Μάλλον έχετε καημό να σωθούν κάποιοι φίλοι σας που έχουν διώξεις κάποιοι καναλάρχες που βλέπουν το σύστημα διαπλοκής να καταστρέφεται, σημείωσε ο πρωθυπουργός.  

Θα σπάσουμε το απόστημα της διαπλοκής και θα ξαναστήσουμε την Ελλάδα με κάθε τρόπο στα πόδια της, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.  

Η συμφωνία παρά το γεγονός ότι είναι δύσκολη μπορεί για πρώτη φορά να υλοποιηθεί, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Πάνος Καμμένος: Διαλύσατε με το PSI τα ταμεία και μετά ψηφίσατε 58,6 δισ. μέτρα 

Σφοδρή επίθεση στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, κατά την ομιλία του στη Βουλή, κατηγορώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι τα δικά τους σπασμένα πληρώνει ο λαός και σήμερα αντί να ακολουθούν την εθνική προσπάθεια κάνουν παλικαρισμούς και λεονταρισμούς.

Ο κ. Καμμένος, κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, τόνισε ότι τα μέτρα που πάρθηκαν από το 2010 ως το 2014 είναι 58,6 δισ. ευρώ και τα σημερινά μέτρα μέχρι και το 2018, είναι 5 δισ. «Διαλύσατε με το PSI τα ταμεία και μετά ψηφίσατε 58,6 δισ. μέτρα. Έρχεστε σήμερα εδώ και αντί να ακολουθήσετε μια εθνική προσπάθεια, κάνετε τους παλικαρισμούς και τους λεονταρισμούς που έκαναν κάποιοι άλλοι», υπογράμμισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Τόνισε δε ότι στο διαδίκτυο γίνεται ολόκληρη καμπάνια από διανοούμενους και διεθνείς προσωπικότητες απ' όλο τον κόσμο υπέρ της Ελλάδας και υπογράμμισε ότι «δυστυχώς το μόνο που ακούσαμε εδώ σήμερα από τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης είναι μεταξύ της κατσίκας του κ. Θεοδωράκη και των γελοιογραφιών του Αρκα του κ. Μητσοτάκη».

Στ. Θεοδωράκης:Η κυβέρνηση λέει συνεχώς ψέματα

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση ότι «λέει συνεχώς ψέματα» στον ελληνικό λαό «γι' αυτό και είναι εξαγριωμένος» εξαπέλυσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, καταλογίζοντάς ταυτοχρόνως «παροιμιώδη ανικανότητα» σε όλους τους τομείς «γι αυτό και κλείνει μέχρι και τον Εθνικό Κήπο».

«Εσείς που νυχθημερόν καταγγέλλατε το αστυνομικό κράτος κλείνετε τον εθνικό κήπο. Άντε και στις παιδικές χαρές. Και εκεί συγκεντρώνονται πολίτες. Και ψηφίζετε ένα νομοσχέδιο που σας κάνει να ντρέπεστε και μέτρα που εσείς καταγγέλλατε» , είπε ο κ. Θεοδωράκης.

Υποστήριξε πως η κυβέρνηση είναι ένα όχημα που κατρακυλά στο παρελθόν, αφού «μετέρχεται τα ίδια κόλπα και κάνει τα ίδια λάθη» κι αυτός ο νόμος είναι ένας ενδιάμεσος σταθμός «μόνο που ο επόμενος θα είναι η κατάρρευση».

Όπως είπε με το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό αυτό, ο Έλληνας της δουλειάς, ο μισθοσυντήρητος, ο αγρότης, ο επιχειρηματίας θα μοιράζεται με το κράτος τα εισοδήματά του κι αυτά τα χρήματα θα κατατρώει ένα υπερδιογκωμένο, αναποτελεσματικό αλλά και καταπιεστικό για τους πολίτες κράτος. Πληρώνει ο σημερινός εργαζόμενος για να καλύψει τις τρύπες ενός θνησιγενούς συστήματός χωρίς να γνωρίζει τι σύνταξη θα λάβει - και αν θα λάβει - ύστερα από 35 χρόνια, εκτίμησε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

 

Β. Λεβέντης: Μονομερής η συμφωνία, ντροπιάζει τη χώρα

Επίθεση τόσο στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όσο και στις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, κατηγορώντας τις ότι δεν προχώρησαν σε καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση.

Ο κ. Λεβέντης έκανε λόγο για μονομερή συμφωνία που ντροπιάζει τη χώρα, υποστήριξε ότι το ασφαλιστικό πρόβλημα της χώρας λύνεται μόνο με ανεύρεση νέων πόρων, ανάπτυξη και επενδύσεις ενώ σημείωσε ότι ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχει ταχυδακτυλουργικές ικανότητες όταν με λιγότερα λεφτά υπόσχεται να δίνει ίδιες συντάξεις.

«Το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου κάνει απλά διαχείριση. Παίρνει από δω κόβει από εκεί. Ανάπτυξη όμως όσο τρώμε τις σάρκες μας δεν γίνεται. Η άποψη του κ. Κατρούγκαλου ότι μεταφέρει τα βάρη στις ανώτερες τάξεις δεν έχει βάση. Ας πείσει τους εύπορους να κάνουν επενδύσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Λεβέντης, επαναλαμβάνοντας τις προτάσεις τους για περικοπή όλων των υψηλών συντάξεων καθώς και των πρώην και νυν βουλευτών.

«Φέρνετε μια συμφωνία μονομερή. Μια συμφωνία που ντροπιάζει τη χώρα. Ούτε κάβα περιέχει, ούτε έγινε συμφωνία με τα τεχνικά κλιμάκια και έρχεστε και λέτε στη Βουλή ψήφισε αυτή τη συμφωνία. Υπάρχουν αρκετές μεγάλες διαφορές σε μεγάλα θέματα. Έστω όμως και αν σας δώσουν και οι 153 βουλευτές σας τη ψήφο τους, γιατί δεν θέλουν να ονομαστούν προδότες, μπορεί να έχουμε «Σακελλαριάδα». Να ψηφίσουν τώρα και να αποχωρήσουν μετά αν δουν τι ψήφισαν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λεβέντης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Ένταση έξω από την Βουλή

Ένταση δημιουργήθηκε στο συλλαλητήριο που είναι σε εξέλιξη στο Σύνταγμα ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, όταν ομάδα αντιεξουσιαστών επιτέθηκε σε ηλικιωμένο άνδρα φωνάζοντας πως πρόκειται για «φασίστα». Το επεισόδιο έλαβε τέλος όταν το θύμα, με αίματα στο κεφάλι, αποχώρησε εσπευσμένα από τον χώρο.

Η συμμετοχή στο συλλαλητήριο είναι μεγάλη, καθώς πριν από λίγα λεπτά έφτασαν στο Σύνταγμα δικηγόροι, ελεύθεροι επαγγελματίες, μέλη του ΠΑΜΕ, καθώς και Ρώσοι που εορτάζουν την αυριανή 71η επέτειο από τη νίκη των Σοβιετικών έναντι των Γερμανών στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, κρατώντας ενός λεπτού σιγή.

Κυριάκος  Μητσοτάκης: «Ρήτρα αναξιοπιστίας της κυβέρνησης τα επιπλέον μέτρα»

Με προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ξεκινώντας από την αποστροφή του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ «ότι σε αυτή την χώρα είναι πλέον ιστορική ανάγκη να μιλήσουμε την γλώσσα της αλήθειας», είπε ότι είναι οξύμωρο ο «κατά συρροήν ψεύτης να λέει ότι πρέπει να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας».

Παραφράζοντας τον Μάρκ Τουαίν είπε ότι «υπάρχουν ψέματα, μεγάλα ψέματα και ο κ. Τσίπρας». Ο κ. Μητσοτάκης θύμισε τις παλαιότερες υποσχέσεις του πρωθυπουργού και πρόσθεσε ότι αυτό που καλούμαστε να πληρώσουμε με τα επιπλέον μέτρα που ζητούν οι πιστωτές είναι «ρήτρα προσωπικής αναξιοπιστίας του πρωθυπουργού».

Κατηγόρησε δε τον Γιώργο Κατρούγκαλο για «αμοραλισμό του αισχίστου είδους» θυμίζοντας ότι στο παρελθόν είχε προσφύγει στα δικαστήρια εναντίον μέτρων που τώρα εισηγείται.

Δ. Κουτσούμπας:Ξεπερνά τα όρια της πολιτικής αθλιότητας η στάση της κυβέρνησης

Με δριμύ κατηγορώ προς την κυβέρνηση ότι «η συνολική στάση της τελευταία ξεπερνά τα όρια της πολιτικής αθλιότητας», ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τοποθετήθηκε στην συνεδρίαση του ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού, επισημαίνοντας πως δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα, προκειμένου να φέρει σε πέρας «την αποστολή που της ανέθεσε το κεφάλαιο και οι εταίροι της τύπου Μέρκελ, Ολάντ και Σια».

Όπως είπε ο κ. Κουτσούμπας, στόχος είναι να τσακίσει ότι έχει ακόμα απομείνει όρθιο από εργατικά- λαϊκά δικαιώματα, διαχειριζόμενοι ταυτόχρονα και τις λαϊκές αντιδράσεις, ώστε να εκτονωθούν γρήγορα, εν μέσω γιορτών. Κι αυτό - προσέθεσε - για να συνεχίσει απρόσκοπτα την προδιαγεγραμμένη πορεία προς το τέταρτο μνημόνιο, «τον αυτόματο ή ημιαυτόματο κόφτη, το σύνολο των νέων αντιλαϊκών μέτρων που ετοιμάζετε για το επόμενο διάστημα, ότι δηλαδή έρθει μετά τις 24 Μάη».

«Αυτή είναι η υπόσχεση που έχετε δώσει και η συμφωνία που έχετε κάνει μαζί τους, προκειμένου να κρατηθείτε στην καρέκλα της καπιταλιστικής εξουσίας» ανέφερε απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα.

«Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι είστε πολύ καλοί μαθητές των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων, άξιοι συνεχιστές ότι πιο αντιδραστικού έζησε αυτός ο τόπος μέσα από τα κόμματα της δεξιάς νεοφιλελεύθερης διαχείρισης τύπου ΝΔ, όσο και ότι πιο σάπιου και διεφθαρμένου έφερε η σοσιαλδημοκρατία του ΠΑΣΟΚ τις προηγούμενες δεκαετίες και μας έφεραν στα σημερινά αδιέξοδα» συμπλήρωσε.

Φ. Γεννηματά: Δεν θα μας βρείτε συνένοχους στην αδιέξοδη πολιτική σας

«Έκτρωμα» χαρακτήρισε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο, υποστήριξε ότι κοινωνικό κράτος δεν υπήρχε πριν από το ΠΑΣΟΚ, ενώ επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον ότι υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό ελπίδα και την μετέτρεψε σε απόγνωση.

«Όσο και αν ψάχνετε σε εμάς να βρείτε συνενόχους στην πολιτική σας εξαπάτηση δεν θα βρείτε. Γονατίστε όσο θέλετε εσείς, δεν θα γονατίσετε τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά.

«Είναι ένα νομοσχέδιο που δεν αποτελεί "ριζοσπαστική μεταρρύθμιση", αλλά "ριζική εκθεμελίωση και αποδόμηση" με βάση τη βαθιά συντηρητική, κοντόφθαλμη και ιδεοληπτική λογική σας. Με πρωταγωνιστές μάλιστα ανθρώπους που έταζαν τα πάντα στις πλατείες των αγανακτισμένων και τώρα δεν τολμούν να βγουν από το γραφείο τους, και δικαίως, από ντροπή βέβαια», τόνισε στην ομιλία της κατά τη συζήτηση τού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ