Good News: 2 εκατ. Τούρκοι τουρίστες επισκέφθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα!

Μέχρι και σε διπλασιασμό(!) των Τούρκων τουριστών στην Ελλάδα, που πέρυσι σημείωσαν ρεκόρ με σχεδόν 1 εκατομμύριο αφίξεις, προσβλέπουν φέτος οι εκπρόσωποι τουριστικών φορέων στη Βόρεια Ελλάδα και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ως αποτέλεσμα της επικείμενης κατάργησης της βίζας για Τούρκους πολίτες που εισέρχονται στη Ζώνη Σένγκεν.

Σε βάθος χρόνου πολλοί προβλέπουν πραγματική «έκρηξη» επισκεπτών από τη γειτονική χώρα, σε μεγέθη που μπορούν να αντισταθμίσουν τις απώλειες της ρωσικής αγοράς, ενώ τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ευελπιστούν πως η αυξημένη ζήτηση των γειτόνων θα καλύψει σημαντικό μέρος των ζημιών που έχουν υποστεί λόγω του Προσφυγικού.

 

Ολα αυτά θα συμβούν υπό την προϋπόθεση πως οι ελληνικές αρχές θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ροές στα σημεία εισόδου και δεν θα υπάρξουν ουρές χιλιομέτρων, που μπορεί να αποτελέσουν ισχυρότερο αντικίνητρο ακόμα και από την ίδια τη βίζα.

Ικανοποίηση
Η απόφαση της Κομισιόν να ζητήσει από τα εθνικά Κοινοβούλια των κρατών-μελών την κατάργηση της υποχρέωσης προξενικών θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες ως τα τέλη Ιουνίου έγινε δεκτή με έκδηλη ικανοποίηση από τους παράγοντες του εγχώριου τουρισμού, οι οποίοι έχουν «ανοίξει» την πολλά υποσχόμενη αγορά της γειτονικής χώρας και τη βλέπουν να αναπτύσσεται με γεωμετρική πρόοδο τα τελευταία χρόνια.

«Πριν από το 2010 η τουρκική αγορά δεν καταγραφόταν στα στατιστικά, αλλά συμπεριλαμβανόταν στις λεγόμενες «λοιπές αγορές».

Σήμερα βρίσκεται στη θέση 3 ή 4, πίσω από τις παραδοσιακές μεγάλες αγορές της Ευρώπης, με ένα εκατομμύριο αφίξεις το 2015», επεσήμανε στο «Εθνος» ο τουριστικός πράκτορας και αντιπρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Β. Ελλάδος, Στέφανος Χατζημανώλης, και προσέθεσε: «Στη χειρότερη περίπτωση, για την περιοχή μας η κατάργηση της βίζας θα σημάνει σχεδόν διπλασιασμό των αφίξεων, υπό την προϋπόθεση ότι θα στελεχωθούν τα σημεία εισόδου για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στη ζήτηση».

Το πρόσφατο παράδειγμα από το καρναβάλι της Ξάνθης δεν είναι ενθαρρυντικό. Τούρκοι επισκέπτες, που επέβαιναν σε 308 (!) πούλμαν, χρειάστηκε να περιμένουν πολλές ώρες στον μεθοριακό σταθμό των Κήπων προτού εισέλθουν στη χώρα, γεγονός που προκάλεσε διαμαρτυρίες από τουριστικούς φορείς της γειτονικής χώρας.
Οπως διευκρινίζεται, η ελεύθερη είσοδος στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της Ζώνης Σένγκεν χωρίς υποχρέωση βίζας θα αφορά μια μάζα μεταξύ 10 - 15 εκατομμυρίων Τούρκων πολιτών, από το σύνολο των 70 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων της γειτονικής χώρας.

Αυτοί είναι που, σύμφωνα με την Ενωση Τουριστικών Πρακτόρων Τουρκίας, ταξιδεύουν στην Ευρώπη για τουριστικούς λόγους και άρα αυτοί που θα σπεύσουν να εκδώσουν νέο βιομετρικό διαβατήριο, που αποτελεί προϋπόθεση για την κατάργηση της βίζας από την 1η Ιουλίου.

Μέχρι σήμερα, οι δυνητικοί Τούρκοι επισκέπτες έχουν υποχρέωση έκδοσης βίζας στα γραφεία των ελληνικών προξενικών αρχών ή μέσω γραφείων, μια χρονοβόρα διαδικασία που φτάνει σε κόστος μέχρι και τα 120 ευρώ το άτομο μαζί με τις προμήθειες των μεσαζόντων.

Οι περιοχές που θα επωφεληθούν άμεσα από την κατάργηση της υποχρέωσης αυτής είναι κυρίως τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και η Βόρεια Ελλάδα, λόγω γεωγραφικής εγγύτητας και δυνατότητας γρήγορης οδικής μετάβασης.

Κατά μήκος του άξονα της Εγνατίας Οδού, από τους Κήπους Εβρου ως την Ηγουμενίτσα, έχουν αναδειχτεί τα τελευταία χρόνια διάφορες περιοχές-πόλοι έλξης Τούρκων επισκεπτών, οι οποίοι, εκτός από τα παραθαλάσσια θέρετρα των διακοπών τους (παράλια Θράκης, Θάσος, Χαλκιδική, Πιερία κ.ά.), θέλουν να επισκέπτονται πόλεις που διατηρούν μνημεία με πολιτιστικό και ιστορικό ενδιαφέρον από την οθωμανική περίοδο, όπως η Θεσσαλονίκη, η Καβάλα, τα Γιάννενα κ.ά. Ειδικού ενδιαφέροντος είναι το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στο Τουρκικό Προξενείο, ενώ όλο και περισσότερα ζευγάρια Τούρκων τελούν εκεί τον πολιτικό τους γάμο.

Η Αλεξανδρούπολη
«Τα τελευταία χρόνια υπάρχει αλματώδης αύξηση των επισκεπτών του Σαββατοκύριακου στην Αλεξανδρούπολη
, που έχει αναδειχτεί σε προορισμό city break, αλλά και σε άλλες περιοχές της Θράκης. Από το 2012 και μετά αυξάνεται ο αριθμός τους κατά 30% κάθε χρόνο», σημείωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων της Θράκης, Κώστας Χατζηκωνσταντίνου, ο οποίος ευελπιστεί πως η κατάργηση της βίζας θα «απογειώσει» τη ζήτηση.

 
Το νησί της Θάσου αναδεικνύεται σε έναν δημοφιλή προορισμό Τούρκων επισκεπτών το ίδιο διάστημα, λόγω και των ενεργειών προβολής από τους τοπικούς φορείς.
«Ο Τούρκος τουρίστας έχει πολύ καλή συμπεριφορά, ξοδεύει για τις διακοπές του όπως ο Ελληνας προ κρίσης, ψωνίζει και αγαπάει το καλό φαγητό, αλλά δεν συνηθίζει να κάνει πολλές διανυκτερεύσεις στο ίδιο μέρος. Συνδυάζει τις διακοπές του με επισκέψεις ιστορικού τουρισμού σε μνημεία της Καβάλας, να μείνει 2 μέρες στη Θάσο, μετά να περιηγηθεί στη Θεσσαλονίκη και πάει για λίγο και στη Χαλκιδική», ανέφερε ο πρόεδρος των Ξενοδόχων και του Οργανισμού Τουρισμού της Θάσου, Αριστείδης Πέτκος.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ
Καραβιές στη Χίο για Σαββατοκύριακο

Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω, Ρόδο, Καστελόριζο) το πρόγραμμα διευκόλυνσης για τη χορήγηση προξενικών θεωρήσεων που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εκκρεμότητα τη φετινή περίοδο.

Μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία διευκολύνονται Τούρκοι πολίτες στην ευκολότερη απόκτησης βίζας, ενώ απαλλάσσονται κατ' εξαίρεση από αυτήν την υποχρέωση οι δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί και άλλοι που κατέχουν πράσινο διαβατήριο.

Το γεγονός έχει θορυβήσει τις τοπικές αρχές, με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, να κάνει λόγο για «χαριστική βολή στον τουρισμό των νησιών» σε επιστολή της προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Τουρισμού και Προστασίας του Πολίτη.

Η καθυστέρηση πιθανολογείται πως συνδέεται με την επικείμενη κατάργηση της βίζας, η οποία δημιουργεί αυξημένες προσδοκίες στους τουριστικούς παράγοντες των νησιών.
Η Χίος αποτελεί ίσως τον υπ' αριθμόν ένα τουριστικό προορισμό των Τούρκων, που επισκέπτονται κατά δεκάδες χιλιάδες το ακριτικό νησί από τη Σμύρνη και τις γύρω περιοχές. Πέρυσι καταγράφηκαν 82.000 αφίξεις Τούρκων, υπερδιπλάσιες από τις 40.000 του 2013.

«Με το προσφυγικό πρόβλημα έχουμε αυτήν τη στιγμή πτώση στις κρατήσεις σε ποσοστό ως και 90%. Μοναδική μας ελπίδα είναι η Τουρκία και η εξέλιξη με τη βίζα», τόνισε στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων της Χίου, Πέτρος Φεγγουδάκης, ο οποίος ωστόσο δεν τρέφει ελπίδες για αντιστάθμισμα των απωλειών, καθώς οι Τούρκοι είναι κυρίως «πελάτες εκδρομής» που επισκέπτονται το νησί για Σαββατοκύριακο, αντίθετα με τους πελάτες των τσάρτερ που κάνουν κατά μέσο όρο 10-11 διανυκτερεύσεις.


Στη Λέσβο, οι Τούρκοι τουρίστες υπερ-τριπλασιάστηκαν
τα τελευταία χρόνια, φτάνοντας τους 48.000 πέρυσι, από τις 15.000 το 2009, όταν ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα διευκόλυνσης θεωρήσεων εισόδου. «Παρόλο που διατηρώ τις επιφυλάξεις μου για το αν θα αρθεί εντελώς η υποχρέωση βίζας, η εξέλιξη είναι θετική, αφού το κόστος της θεώρησης θα μπορεί να το διαθέσει μια οικογένεια για τη διαμονή της στο νησί», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου, Ιωάννης Σαμιώτης.

ΤΟ 2015
5.000 οι αφίξεις από την Τουρκία στη Χαλκιδική

Στα θέρετρα και στις παραλίες της Χαλκιδικής δεν άκουγε κανείς την τουρκική γλώσσα μέχρι και το 2009. Η συμμετοχή των τοπικών φορέων στις τουριστικές εκθέσεις της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης άνοιξε δειλά την αγορά και το 2015 έφερε 5.000 αφίξεις.

 

Δείτε όλη τη συνέχεια εδώ - ethnos.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ