H Αργυρώ μπαίνει στην κουζίνα μας με Κέικ αναποδογυριστό με καραμελωμένο ανανά

Εύκολο, γρήγορο, οικονομικό, πολύ εντυπωσιακό και τέλειο στη γεύση και στα αρώματα. Θα του έβαζα μια μπάλα παγωτό καρύδα δίπλα για να απογειωθεί! Παγώστε το στο ψυγείο και σερβίρετε το παγωμένο.

Υλικά συνταγής
Για τον καραμελωμένο ανανά 1 συσκευασία ανανά σε φέτες στο χυμό του 70 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο 220 γρ. μαύρη ζάχαρη ή μισή μισή μαύρη λευκή Για το κέικ 70 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο 200 γρ. ζάχαρη 3 αβγά 100 γρ. χυμό ανανά 1 βανίλια ξύσμα από 2 λάιμ ή 1 λεμόνι 200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μονό του κοσκινισμένο αλάτι 2-3 πρέζες λίγα κερασάκια γλασέ για γαρνίρισμα Γρήγορο παγωτό καρύδα 1 συσκευασία γάλα καρύδας 4 κ.σ. καρύδα τριμμένη (ινδοκάρυδο) 150 γρ. παγωμένη κρέμα γάλακτος ή εβαπορέ 4 κ.σ. μέλι

Ευχαριστούμε την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση
 Αλείφουμε με 2 κουταλιές μαργαρίνη με βούτυρο ένα αντικολλητικό ταψάκι στρογγυλό ή φόρμα δαχτυλίδι με 25 εκ. διάμετρο.
Στραγγίζουμε τον ανανά σε χαρτί κουζίνας. Κρατάμε το χυμό. Θα χρησιμοποιήσουμε 100 γρ. χυμό ανανά.
Για την καραμέλα
Σε τηγάνι λιώνουμε τη μαργαρίνη με βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε τη μαύρη ζάχαρη. Αφήνουμε για λίγα λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Προσοχή να μη βράσει!
Στο καλά βουτυρωμένο ταψάκι στρώνουμε παντού φέτες ανανά να καλυφθεί όλη η βάση του (από την συσκευασία θα περισσέψουν 3 φέτες). Αν χρειάζεται κόβουμε μερικά κομμάτια για να ντύσουμε όλο το ταψάκι. Αν θέλουμε, βάζουμε μισές φέτες ανανά ολόγυρα στα τοιχώματα του ταψιού.
Περιχύνουμε με τη λιωμένη μαύρη ζάχαρη.
Για το κέικ 
Σε μπολ βάζουμε τη μαλακή μαργαρίνη με τη ζάχαρη και το χτυπάμε με μίξερ χειρός να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψει. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά να τα πίνει το μείγμα. Προσθέτουμε το χυμό, τη βανίλια και το ξύσμα. Σε αυτή τη φάση η ζάχαρη πρέπει να έχει λιώσει τελείως.
Τέλος, προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το αλάτι και απαλά αναδιπλώνουμε το μείγμα με σπάτουλα. Περιχύνουμε το ταψί με τον ανανά.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC στον αέρα στη μεσαία σχάρα, για περίπου 35'.
Αφήνουμε να σταθεί για 10' και όσο ακόμα είναι χλιαρό και η καραμέλα ρευστή, αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
Το κέικ μοιάζει σιροπιαστό και ποτίζει από την καραμέλα ανανά και το χυμό της σάρκας του φρούτου.
Σερβίρουμε με παγωτό.
Για το γρήγορο παγωτό καρύδα
Παγώνουμε στην κατάψυξη το γάλα καρύδας για 1 ώρα να σφίξει.
Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε. Αν το γάλα καρύδας είναι πολύ παγωμένο το παγωτό σφίγγει αμέσως και σερβίρεται κατευθείαν.
Αλλιώς το βάζουμε κατάψυξη και όταν σφίξει, το ξαναχτυπάμε με το μίξερ να αφρατέψει. Όσο πιο πολλές φορές επαναλάβουμε αυτή τη διαδικασία, τόσο πιο αφράτο και με λιγότερους κρυστάλλους θα βγει το παγωτό.

 

Who is Who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Αθήνα. Bραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα.» Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου «Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι. Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας. Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ