Ο Κρουζ εγκατέλειψε - Ο Τράμπ πιο κοντά στον Λευκό Οίκο: Ivanka, Lara, Melania πανηγύρισαν - Φώτο, βίντεο

Ο Τραμπ οδεύει προς την εξασφάλιση του 50% και πλέον των ψήφων, αφήνοντας τον Κρουζ, γερουσιαστή από το Τέξας, πολύ πίσω. Ο κυβερνήτης του Οχάιο Τζον Κέισικ ήρθε τρίτος με απόσταση.

Ο υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για την αμερικανική προεδρία Ντόναλντ Τραμπ, που ηγείται της κούρσας στο κόμμα, κέρδισε μια σημαντική νίκη εναντίον του ανταγωνιστή του Τεντ Κρουζ στην πολιτεία Ιντιάνα χθες, μια νίκη που φαίνεται να του ανοίγει το δρόμο για μια σχετικά άνετη πορεία προς την εξασφάλιση του χρίσματος του κόμματός του.

 

Ο νεοϋορκέζος δισεκατομμυριούχος φαινόταν εξ αρχής ο νικητής των προκριματικών στην πολιτεία, σύμφωνα με τα τηλεοπτικά μέσα αμέσως μόλις έκλεισαν τα εκλογικά κέντρα στην Ιντιάνα.

Από τους προκριματικούς των Δημοκρατικών, η Χίλαρι Κλίντον φαινόταν αρχικά να προηγείται κατά πολύ του Μπέρνι Σάντερς καθώς συνέχιζε η καταμέτρηση των ψήφων, αλλά αργότερα έχασε το προβάδισμα καθώς τα αποτελέσματα έφεραν τους δύο ανταγωνιστές πολύ κοντά.

Ο Κρουζ βασιζόταν σε νίκη του χθες για να ανακόψει την πορεία προς το χρίσμα του νεοϋορκέζου επιχειρηματία. Αλλά ο Τραμπ είχε πάρει μεγάλη ώθηση με τις νίκες του σε πέντε βορειοανατολικές πολιτείες πριν από μία εβδομάδα, με αποτέλεσμα την μεγάλη διαφορά από τον Κρουζ, του οποίου ο ιδιαίτερος χριστιανικός συντηρητισμός του αναμενόταν να του χαρίσει ψήφους.


"Ο ψεύτης Τεντ Κρουζ έχει συστηματικά επαναλάβει ότι θα κερδίσει και πρέπει να κερδίσει την Ιντιάνα. Αν δεν το κάνει θα πρέπει να παραιτηθεί από την κούρσα για το χρίσμα - να σταματήσει να σπαταλά χρόνο και χρήμα", είπε ο Τραμπ σε αναρτήσεις του στο Twitter, πριν από τη νικητήρια ομιλία που αναμενόταν να δώσει στον ουρανοξύστη Τραμπ στη Νέα Υόρκη.

Η ήττα ήταν το επιστέγασμα μιας δύσκολης μέρας για τον Κρουζ κατά την οποία έμπλεξε σε ανταπαντήσεις με τον Τραμπ. Η οργή του πυροδοτήθηκε όταν ο Τραμπ είπε σε τηλεοπτική παρουσίαση ότι ο πατέρας του βουλευτή, ο κουβανός μετανάστης Ραφαέλ Κρουζ, σχετίζονταν με τον δολοφόνο του Τζον Κένεντι, τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ.

 

Ο Τραμπ αναφερόταν σε άρθρο του National Enquirer, μιας εφημερίδας ταμπλόιντ που πουλιέται σε σουπερμάρκετ και αρέσκεται σε κουτσομπολιά για διασημότητες και σε περιστατικά με εξωγήινους.


Ο Κέισικ έχει υποσχεθεί να παραμείνει στην κούρσα.
«Τα αποψινά αποτελέσματα δεν θα αλλάξουν τα σχέδια της καμπάνιας του κυβερνήτη Κέισικ», δήλωσε ο επικεφαλής της στρατηγικής του Τζον Γουίβερ. «Η στρατηγική μας είναι και συνεχίζει να είναι η απόκτηση του χρίσματος σε ανοιχτό συνέδριο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τηλεοπτικών δικτύων, FOX και MSNBC ο Μπέρνι Σάντερς, υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για το προεδρικό χρίσμα, αναμένεται ότι θα νικήσει στην Ιντιάνα. Ο Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του, δήλωσε ότι η προεκλογική εκστρατεία του, σημείωσε μία εκπληκτική νίκη στην Ιντιάνα.

Ο Κρουζ παραιτείται της κούρσας για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών μετά την ήττα στην Ιντιάνα

Ο βουλευτής Τεντ Κρουζ δήλωσε την παραίτησή του από την κούρσα για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για την προεδρία αργά χθες, ενώ δεν είχε ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων στους προκριματικούς της Ιντιάνα.


Με τη σύζυγό του Χάιντι δίπλα του, ο Κρουζ, 45, ανακοίνωσε την παραίτησή του λέγοντας ότι παλαιότερα είχε δηλώσει θα συνεχίσει όσο υπήρχε μια βιώσιμη πορεία προς το χρίσμα, αλλά αυτό δεν ίσχυε πλέον.

"Μαζί τα αφήσαμε όλα στο έδαφος στην Ιντιάνα", είπε στο ακροατήριο των υποστηρικτών του. "Δώσαμε τον καλύτερο εαυτό μας. Αλλά οι ψηφοφόροι διάλεξαν άλλο μονοπάτι, οπότε, με βαριά καρδιά αλλά με απέραντη αισιοδοξία για το μακροπρόθεσμο μέλλον της χώρας μας, αναστέλλουμε την καμπάνια μας".


Ωστόσο, ο Γερουσιαστικής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής διεκδίκησης της προεδρίας των ΗΠΑ. Ο Κρουζ που διατηρεί για τα επόμενα δύο χρόνια την έδρα της Γερουσίας για την πολιτεία του Τέξας, δήλωσε στους υποστηρικτές του στην Ιντιάνα την αποχώρησή του από τον προεκλογικό αγώνα, τονίζοντας ότι ο ρόλος του για το μέλλον του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, δεν έχει λήξει.

“Δεν παραδίδω τον αγώνα μας, για ελευθερία,” τόνισε χαρακτηριστικά.
Στην περίπτωση μη εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ κατά τις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν την 8η Νοεμβρίου, ο Κρουζ θα μπορούσε να επιστρέψει για τη διεκδίκηση της αμερικανικής προεδρίας, το 2020.


Ο 45χρονος Γερουσιαστής,
κέρδισε την υποστήριξη των ευαγγελιστών και της συντηρητικής πτέρυγας του κόμματος, μετά τη νίκη του στην Αϊόβα, στον πρώτο προκριματικό για την επιλογή Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου στο προεδρικό χρίσμα.

Ο ίδιος, οργάνωσε τον καλύτερο προεκλογικό οργανισμό από οποιονδήποτε άλλον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ενώ ο ένθερμος συντηρητισμός του, έπεσε θύμα της “αντισυστημικότητας” του Ντόναλντ Τραμπ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ