Πόσους κολλητούς φίλους μπορούμε να έχουμε; Έρευνα του MIT Technology Review μας απαντάει

Τι λέει η επιστήμη: Στις αρχές της δεκαετίας του '90 ο Βρετανός ανθρωπολόγος Ρόμπιν Ντάνμπαρ εντόπισε μια συσχέτιση μεταξύ του μεγέθους του εγκεφάλου ενός πρωτεύοντος και του πόσο μεγάλη είναι η κοινωνική του ομάδα -όσο μεγαλύτερος ο εγκέφαλος τόσο περισσότερους φίλους μπορούσε να έχει.

Ο Ντάνμπαρ κατέληξε ότι οι άνθρωποι είναι σε θέση να έχουν ένα πεπερασμένο αριθμό φίλων, λόγω του μεγέθους του νεοφλοιού, ενός υποτμήματος του εγκεφαλικού μας φλοιού. Συγκεκριμένα, είμαστε σε θέση να έχουμε 5 καλύτερους φίλους, 10 στενούς φίλους, 35 γνωστούς, και 100 επιπλέον επαφές.

 

Ο Ντάμπαρ δοκίμασε πρόσφατα τη θεωρία του λίγο περισσότερο εξετάζοντας 6 δισ. κλήσεις που έγιναν από 35 εκατ. ανθρώπους σε μία ευρωπαϊκή χώρα που δεν κατονομάζει. Η ερευνητική του ομάδα επέλεξε να εξετάσει τα τηλεφωνήματα από το έτος 2007 διότι προηγείται σε μεγάλο βαθμό από τη δημοτικότητα των smartphones και των κοινωνικών δικτύων, δύο μέσα που θα παραποιούσαν τα αποτελέσματα.

«Η ομάδα θεωρεί ότι η συχνότητα των κλήσεων μεταξύ δύο ατόμων είναι ένα μέτρο της δύναμης της σχέσης τους», αναφέρει το MIT Technology Review. Σύμφωνα με την έρευνα οι υπολογισμοί του Ντάνμπαρ δεν έπεσαν πολύ έξω με το αποτέλεσμα να θέλει έναν άνθρωπο να έχει 4.1 κολλητούς φίλους, 11.0 στενούς φίλους, 29.8 γνωστούς, και 128.9 γνωστούς.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ