Αντιπρόεδρος της Κομισιόν: Δεν βοηθάμε αρκετά την Ελλάδα στο προσφυγικό

Στο επίκεντρο συνέντευξης του στον ραδιοσταθμό DLF βρέθηκε η προσφυγική κρίση και η αναγκαιότητα κοινής ευρωπαϊκής αντιμετώπισης. Μεταξύ άλλων ο κ. Φράνς Τίμερμανς εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα πρέπει να καταλήξουμε σε ένα σύστημα κατανομής προσφύγων που οδηγεί περισσότερο ή λιγότερο σε μια αυτόματη αλληλεγγύη».

Και υπογράμμισε: «Στο παρελθόν ο Κανονισμός του Δουβλίνου απέδωσε. Από τη στιγμή όμως που υπάρχουν χώρες που σηκώνουν μόνες τους το βάρος του προσφυγικού χρειαζόμαστε ένα σύστημα κατανομής που περιλαμβάνει και σύστημα χορήγησης ασύλου.

 

Για να γίνουν όλα αυτά σε πολιτικό επίπεδο απαιτείται ωστόσο στήριξη από τις χώρες-μέλη. Προτιμώ πάντως μια μη ιδανική λύση που θα υλοποιηθεί, παρά την ιδανική λύση που θα μείνει στα χαρτιά».

 

Στο ερώτημα του δημοσιογράφου για ποιο λόγο η ΕΕ δεν στηρίζει περισσότερο την Ελλάδα από τη στιγμή που δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει ότι πιστεύει στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε: «Η απάντηση είναι δύσκολη. Αν και υπάρχει σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ελάχιστες χώρες την υλοποιούν.

 

Σήμερα υπάρχουν στην Ελλάδα περίπου 1.000 επιπλέον υπάλληλοι, οι οποίοι ωστόσο δεν επαρκούν. Έχει φθάσει πλέον η ώρα οι χώρες-μέλη να κάνουν όσα υποσχέθηκαν και να βοηθήσουν την Ελλάδα. Η χώρα χρειάζεται τη βοήθειά μας ή -καλύτερα- την αξίζει».

 

Πηγή: DeutcheWelle

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ