Στην Ελλάδα το Άγιο Φώς - Δείτε συγκλονιστικές εικόνες από την Τελετή Αφής στα Ιεροσόλυμα

 Για μια ακόμη φορά, ο Πανάγιος Τάφος στα Ιεροσόλυμα «πολιορκήθηκε» από χιλιάδες πιστούς που θέλησαν να ζήσουν από κοντά το θαύμα της Αφής του Αγίου Φωτός. 

Το Άγιο Φως έφτασε πριν λίγη ώρα  στην Αθήνα, όπου άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων απέδωσε τιμές αρχηγού κράτους. Το Άγιο Φως παρέλαβε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, ενώ θα μεταφερθεί σε 17 ελληνικούς προορισμούς με αεροσκάφη της Aegean και της Olympic Air.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας, σε συνδυασμό με την ώρα άφιξης της αποστολής από τα Ιεροσόλυμα, το Άγιο Φως θα φτάσει στον τελευταίο προορισμό για κάθε τομέα, κατά προσέγγιση, από τις 21:30 έως τις 22:20 το βράδυ.

Νωρίτερα σήμερα, με δάκρυα στα μάτια, χιλιάδες πιστοί είδαν τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο να βγαίνει από τον Πανάγιο Τάφο κρατώντας τους δυο πυρσούς με τα 33 κεριά, όσα τα χρόνια του Χριστού και να μοιράζει το Άγιο Φως.

Ο Ναός της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα ήταν και φέτος κατάμεστος από πιστούς που ήθελαν να είναι παρόντες στη στιγμή που ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος βγήκε από τον Πανάγιο Τάφο με το Άγιο Φως.

Πιστοί απ’ όλα τα μέρη του κόσμου έφτασαν έξω από την Πύλη του Ναού στις 05:00 τα ξημερώματα. Όπως κάθε χρόνο, τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια και οι ισραηλινές αρχές είχαν επιστρατεύσει σχεδόν 3.500 αστυνομικούς. Εντός και εκτός του Παναγίου Τάφου επικράτησε το αδιαχώρητο, όπως κάθε χρόνο άλλωστε.

Από νωρίς είχαν φτάσει στο Ναό της Αναστάσεως οι αντιπροσωπείες των Αρμενίων και των Συρορθόδοξων. Βάσει του τελετουργικού που τηρείται με ευλάβεια εδώ και αιώνες, η πύλη του Παναγίου Τάφου σφραγίστηκε από έγινε έλεγχος από μέλη των χριστιανικών δογμάτων ώστε να διαπιστωθεί πως δεν υπάρχει καμία εστία φωτιάς.

Όταν έφτασε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων και αφού προηγήθηκε λιτανεία γύρω από το ιερό κουβούκλιο, ο κ. Θεόφιλος έβγαλε τα περισσότερα άμφιά του, έμεινε μόνο με το λευκό στιχάριό του και Αρμένιοι κληρικοί τον έλεγξαν αν μεταφέρει μαζί του οτιδήποτε μπορεί να δημιουργήσει σπινθήρα. Ακολούθως, η Πύλη άνοιξε και στον Πανάγιο Τάφο μπήκε μόνος του ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, με τον Πατριάρχη των Αρμενίων να παραμένει στον προθάλαμο.

Με 33 κεριά (όσα τα χρόνια του Χριστού) στα χέρια, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων βγήκε από τον Πανάγιο Τάφο με το Άγιο Φως, που πλέον ξεκινά το ταξίδι του στα πέρατα της Ορθοδοξίας.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ