Ο κήπος σου πολύχρωμος & μυρωδάτος: Βάλε νεραγκούλες, φελίτσια, μολόχες, μίλιον μπελς

 
Ήρθε η στιγμή που όλοι περιμέναμε: άνοιξη! 

Τα πουλάκια κελαηδούν, οι πεταλούδες χτυπούν τα φτερά τους από λουλούδι σε λουλούδι, οι μελισσούλες μαζεύουν γύρη και τα φυτώρια είναι τίγκα στα φρέσκα λουλούδια!!!!!!!! Ξαμοληθείτε!Θα σου πω διάφορα φυτά να φυτέψεις, αλλά δεν είναι όλα κατ’ ανάγκη εποχιακά. Αυτό έχε το στο πίσω μέρος του μυαλού σου, αναφέρει το kipologio.gr. Δηλαδή, τα φυτεύεις τώρα, γεμίζεις λουλούδια, αλλά θα μείνουν πράσινα όλο το χρόνο. Καλό, ε; Ας ξεκινήσουμε με αλφαβητική σειρά, γιατί μερικά παρεξηγούνται και μετά μου κρατάν μούτρα όταν βγαίνω να ποτίσω:

βερβένα ή τάπιεν: δύο φυτά που μοιάζουν μεταξύ τους. Συγκεκριμένα, το τάπιεν είναι ποικιλία της βερβένας. Όμορφα, με ψιλοάγριο φύλλο, πολύχρωμα λουλούδια, ανθεκτικά, δε θέλουν και πολύ πότισμα. Σε παρτέρι θα το γεμίσουν και θα κάνουν καλή εδαφοκάλυψη. Για δες στην φωτογραφία πόσα χρώματα μπορείς να διαλέξεις.

γαρύφαλο: κλασσικό και πάντα επίκαιρο. Έχει διάφορες ποικιλίες και μπορείς να το φυτέψεις σε γλάστρα, σε παρτέρι στη γη, σε μπορντούρα. Αν έχεις αυτά που ψηλώνουν, μπορείς να τα κόβεις και να τα βάζεις σε ένα βάζο πάνω στο τραπεζάκι του σαλονιού. Διάλεξε όμορφα χρώματα και αρώματα. Ζήτησε τα πιο μυρωδάτα! Αν φυτέψεις πολλά, θα έχεις παραγωγή και για τα μπουζούκια. Δεν είναι κακή ιδέα εν μέσω οικονομικής κρίσης, σκέψου το…

γκαζάνια: καταπληκτική επιλογή! Μπράβο σου! Το φυτούλι αυτό έχει – σχεδόν – μόνο πλεονεκτήματα: δεν είναι εποχιακό, έχει πολύ μεγάλη διάρκεια ανθοφορίας (από Μάρτιο μέχρι και Σεπτέμβρη, σε ζεστές περιοχές ανθίζει και το χειμώνα), τα λουλούδια του είναι σε αποχρώσεις του πορτοκαλί, κίτρινου και μπορντώ ή και διχρωμίες / τριχρωμίες των παραπάνω, μεγαλώνει γρήγορα και μπορείς να το πολλαπλασιάσεις πανεύκολα με τον σπόρο – χνούδι που βγάζει. Αλλά ένα πράγμα θα σου πω, που μου το είπε μια γριά Ινδιάνα στο Μάτσου Πίτσου: πρέπει να το βλέπει ο ήλιος, αλλιώς τα λουλουδάκια δε θα είναι ευχαριστημένα και δε θα ανοίγουν. Και μετά εσύ θα κράζεις την παπίτσα που στο παίνεψε!


μαστιχιά
: τα έχουμε ξαναπεί για την μαστιχιά σε προηγούμενο μάθημα. Είναι πολύ όμορφη για να κρέμεται από τις γλάστρες. Ανθεκτικό φυτό με πλούσια ανθοφορία.

μίλιον μπελς: αν δεν μπορείς να έχεις εκατομμύρια ευρώ, μπορείς να έχει εκατομμύρια καμπάνες. Γλυκό φυτούλι, εποχιακό και κρεμαστό. Αποτελεί κράχτη στα φυτώρια, γιατί είναι γούτσου γούτσου. Αλλά θα τεζάρει το χειμώνα…

μολόχα: είχα πει μια φορά στη φίλη μου τη Μαρία να βάλει πολλές μολόχες στη ζαρντινιέρα της και μου είπε με ύψος: “Και τι είμαι; Καμιά γρια με γάτες για να βάλω μολόχες;” Η μολόχα δεν είναι το παλιομοδίτικο φυτό που είχαν κάποτε μόνο οι γιαγιάδες στις γλάστρες. Η μολόχα είναι all time classic, αλλά έχει κάνει την επανάστασή της. Πόσα όμορφα χρώματα θα βρεις, δε μπορείς να φανταστείς. Μη μένεις μόνο στην κλασσική κόκκινη. Ζωηρά φουξ, εκθαμβωτικά πορτοκαλί, ήρεμα μωβ και απαλά λευκά. Εύκολο και ανθεκτικό φυτό που αναπαράγεται πανεύκολα κόβοντας ένα κλαδί και φυτεύοντάς το. Και τσουπ, νασου το νέο φυτάκι σου!


νεραγκούλα: άλλος κράχτης κι αυτός. Η νεραγκούλα είναι ομολογουμένως από τα πιο λαχταριστά λουλούδια και σε όμορφα χρώματα. Θα σου ομορφύνει το παρτέρι σου, αλλά μέχρι τις μεγάλες ζέστες. Μετά πάπαλα.

φελίτσια: ασυνήθιστο στα φυτώρια, αλλά αν το ζητήσεις θα στο φέρουν. Μικρούτσικα φυλλαράκια με μπλε μικρό λουλουδάκι. Μπλε λουλουδάκι; Κι όμως!

Και μην ξεχνάς: ο καιρός ευνοεί για λίγο ακόμη να φυτέψεις άλυσσο, πανσέ και τουλίπες (ανθισμένες, όχι βολβούς). Ουφ, τα είπα και ξελάφρωσα!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ