Γεροβασίλη: Εμμονικό το ΔΝΤ - Προβάλλει απαιτήσεις εκτός συμφωνίας

Για εμμονή του ΔΝΤ έκανε λόγο η κυβερνητική επκρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, σε έκτακτη ενημέρωση που έκανε αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις.

Η Ολγα Γεροβασίλη εξαπέλυσε νέα επίθεση στο Ταμείο, στο οποίο καταλόγισε πως «προβάλλει απαιτήσεις εκτός συμφωνίας που υπονομεύουν τις προσπάθειες που καταβάλλουν η κυβέρνηση και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί».

Αιτιολογώντας τα περί «εμμονής» του ΔΝΤ είπε ότι επιβεβαιώνεται από την άρνησή του να κάνει αποδεκτή την πρόταση της κυβέρνησης για θεσμοθέτηση μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης.

«Αντίθετα», πρόσθεσε, «η νομοθέτηση υπό αίρεση μέτρων κινείται εκτός των ορίων του συντάγματος και εκτός των ορίων του ευρωπαϊκού νομικού συστήματος».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί με την αποδοχή μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης που θα συνοδεύεται από λύση για απομείωση του ελληνικού χρέους.

«Η συμφωνία δεν μπορεί να πάει πέρα από αυτήν την πρόταση. Αυτό είναι το όριο της συμφωνίας», διεμήνυσε.

Αναφέρθηκε και στην συνομιλία Τσίπρα-Τουσκ τονίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να συγκαλέσει το Eurogroup εφόσον δεν υπάρξει η δυνατότητα έκακτης συνόδου Κορυφής.

«Η κυβέρνηση κράτησε όλες τις κόκκινες γραμμές της», υποστήριξε ακόμη η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφερόμενη στο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το πακέτο μέτρων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Η ελληνική κυβέρνηση τηρώντας πλήρως τις δεσμεύσεις της, τόσο απέναντι στον ελληνικό λαό, όσο και απέναντι στους δανειστές, παρουσίασε ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων» είπε και πρόσθεσε: «Η ελληνική κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα τα όσα συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο και υπεγράφησαν τον Αύγουστο με τους θεσμούς», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος και επισήμανε ότι το πακέτο αυτό περιλαμβάνει 1% εξοικονόμηση από τρία πεδία, αντίστοιχα: Το φορολογικό, το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό.

«Με τις προτάσεις της κυβέρνησης που έχουν την συμφωνία των θεσμών επιτυγχάνεται η συμφωνημένη δημοσιονομική προσαρμογή», είπε ακόμη η κ. Γεροβασίλη και σημείωσε ότι αυτό γίνεται με τρόπο κοινωνικά δίκαιο, με όρους ανακατανομής των βαρών, από κάτω προς τα πάνω, και με μέριμνα για τις μικρότερες δυνατές κοινωνικές επιβαρύνσεις.

Τόνισε δε ότι «καμία κύρια σύνταξη δεν μειώνεται», ότι «γίνεται εξορθολογισμός του ασφαλιστικού συστήματος» και ότι «το φορολογικό σύστημα αναδιαρθρώνεται ώστε να γίνει περισσότερο αναδιανεμητικό υπέρ των χαμηλότερων και των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων».

Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας όπως αυτές καταγράφονται στην επίσημη έκθεση της Eurostat αποδεικνύουν ότι η ελληνική οικονομία, λόγω των σκληρών προσπαθειών της κυβέρνησης, έχει καταφέρει να υπεραποδώσει και, όχι μόνο να πιάσει τους στόχους του προϋπολογισμού, αλλά να καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,7%».

Οπως είπε η Ολγα Γεροβασίλη, το απόγευμα θα συνεχιστούν συζητήσεις με τους θεσμούς, αλλά σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι τις επόμενες ημέρες θα συγκληθεί το Eurogroup» υποστήριξε.

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο να επιμείνει τι ΔΝΤ στην στάση του, η Ολγα Γεροβασίλη απέφυγε να απαντήσει. «Σε υποθετικά σενάρια δεν θα απαντήσω. Εμείς είμαστε πεπεισμένοι ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί και ότι η ελληνική οικονομία θα πάρει το δρόμο της ανάπτυξης» αρκέστηκε να πει.

Δεν διέψευσε ανασχηματισμό

Για τον ανασχηματισμό επικαλέστηκε παλαιότερη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι όλοι οι υπουργοί κρίνονται. Χωρίς να τον διαψεύσει – τουναντίον - σημείωσε επίσης πως όταν το κρίνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Τέλος, απαντώντας στις πληροφορίες περί σύσκεψης πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Ολγα Γεροβασίλη είπε πως «δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις στην κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ