Φανταστικές εικόνες: Εκτοξεύτηκε ο δορυφόρος Sentinel-1Β - θα βρει τον δίδυμο αδερφό του & θα μας "κατασκοπεύουν" (Bίντεο‏)

Ο δεύτερος δορυφόρος Sentinel-1 (με την ονομασία Sentinel-1Β) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος εκτοξεύθηκε το βράδυ της Δευτέρας, με σκοπό την παρατήρηση της Γης και την καταγραφή δεδομένων πολλαπλών χρήσεων στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος «Κοπέρνικος».

Η αγωνία για την ένταξη του δεύτερου δορυφόρου του «ζεύγους» των Sentinel-1 στο πρόγραμμα κορυφώθηκε εχθές το βράδυ με την εκτόξευσή του, πάνω σε ένα ρωσικό πύραυλο «Σογιούζ», από το ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνα. Σύμφωνα με την ESA, ο δορυφόρος-ραντάρ αποσυνδέθηκε από τον πύραυλό 23 λεπτά και 35 δευτερόλεπτα αργότερα.

Ο Sentinel-1B («δίδυμος» δορυφόρος του Sentinel-1A που είχε εκτοξευθεί το 2014) θα παρέχει εξελιγμένες υπηρεσίες παρακολούθησης της Γης.

Αυτές οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν την παρακολούθηση των καιρικών συνθηκών και της υποχώρησης των πάγων στις πολικές περιοχές, την καταγραφή δεδομένων για τη θαλάσσια ρύπανση και την ταχύτερη πληροφόρηση και αντίδραση για την αποτροπή φυσικών καταστροφών.

Ο Sentinel-1B αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία στα μέσα Σεπτεμβρίου. Μαζί με τον «δίδυμό» του, κινούνται στην ίδια τροχιά σε ύψος περίπου 693 χιλιομέτρων, απέχοντας ωστόσο 180 μοίρες μεταξύ τους, έτσι ώστε να επιτυγχάνουν την καλύτερη δυνατή κάλυψη της επιφάνειας του πλανήτη. Και οι δύο δορυφόροι φέρουν ένα άκρως εξελιγμένο ραντάρ με κεραία μήκους 12 μέτρων το οποίο μπορεί να «δει» μέσα από τα σύννεφα και τη βροχή, μέρα και νύχτα.

Μέχρι σήμερα περίπου 36.000 χρήστες λαμβάνουν και αξιοποιούν τα στοιχεία του πρώτου Sentinel.  

Περισσότερες πληροφορίες εδώ - esa.int

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ