Πουλάνε το κορμί τους για να πάνε σχολείο - Η συγκλονιστική μαρτυρία της 14χρονης Aminata

Η Aminata σκύβει το κεφάλι της όταν παραδέχεται μιλώντας χαμηλόφωνα πώς έβγαλε τα χρήματά της: σε ηλικία μόλις 15 ετών, εργαζόταν ως πόρνη, βλέποντας ακόμη και τρεις πελάτες σε μία νύχτα.

Αλλά ο λόγος που το έκανε, όπως και άλλα κορίτσια της ηλικίας της είναι σοκαριστικός. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Daily Mail που παρουσιάζει την ιστορία τους, η Aminata όπως και άλλες έφηβες ήθελε να πάει στο σχολείο, και αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να συγκεντρώσει τα χρήματα που απαιτούνταν. Όλα αυτά στη Σιέρα Λεόνε, μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, όπου το κόστος των 55 περίπου δολαρίων το χρόνο για εκπαίδευση την κάνει προνόμιο και βέβαια αυτό είναι ένα ποσό που πολλές οικογένειες δεν μπορούν να αντέξουν να δώσουν. Αυτό, λοιπόν, αναγκάζει μερικές πιο ευάλωτες ομάδες, όπως την Aminata να κάνει αυτή την ανταλλαγή που καμιά έφηβη δεν θα πρέπει να κάνει, να παρέχει το σώμα της για να μπορέσει να μορφωθεί.

Η νεαρή κοπέλα πήρε την απόφαση όταν η οικογένειά της δεν μπορούσε να αντέξει πια οικονομικά το κόστος για την εκπαίδευσή της και εκείνη βρήκε αυτή τη λύση μην έχοντας άλλη επιλογή. Σε μια βραδιά μπορεί να βγάλει περίπου 12 δολάρια αλλά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δει τρεις πελάτες. Με αυτά πρέπει να καλύψει πολλά έξοδά της όπως τα ρούχα για το σχολείο, τα βιβλία της και τα τέλη.

«Εγώ δεν αισθάνομαι καλά γι’ αυτό, αλλά δεν είχα άλλη επιλογή, δεν υπήρχε κανείς να με υποστηρίξει. Ήμουν στο δρόμο. Ξεκίνησα την παιδική πορνεία. Μάζεψα χρήματα για να πάω στο σχολείο» είπε μιλώντας στην Daily Mail. Κανείς δεν ήξερε στο σχολείο πώς τα καταφέρνει να πηγαίνει και όλα έμοιαζαν μια χαρά μέχρι τη στιγμή που έμεινε έγκυος και έπρεπε και πάλι να εγκαταλείψει το σχολείο. Ένα ακόμη κορίτσι που εγκατέλειπε το σύστημα το οποίο βλέπει το 20% των ανδρών να φτάνουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε σύγκριση με το 9,5% των γυναικών.

Είναι μία από τις μεγαλύτερες ειρωνείες για αυτά τα κορίτσια. Η ανάγκη για την εκπαίδευση, τα αναγκάζει να ασχοληθούν με την πορνεία, αλλά στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων μια εγκυμοσύνη θα τελειώσει τη σχολική τους εκπαίδευση για πάντα.

«Αν μια νεαρή κοπέλα μείνει έγκυος ενώ είναι στο σχολείο, στην πραγματικότητα οι δυνατότητες που έχει γίνονται αρνητικές γι’ αυτήν» δήλωσε η Sia Lajaku-Williams από την Διεύθυνση Επιχειρήσεων του Street Child της Σιέρα Λεόνε. Κάθε μέρα από εκεί και μετά είναι μια επιβίωση, δεν έχουν υποστήριξη και παλεύουν ακόμη και για το φαγητό τους. Δεν υπάρχει βέβαια καμία ελπίδα για εκπαίδευση. Μια άλλη νεαρή κοπέλα, η Marie, αποκαλύπτει για τη ζωή της: «Δεν είμαι χαζή. Ήρθα πρώτη στην τάξη μου. Ήθελα να μορφωθώ. Ήθελα να γίνω δικηγόρος, ήταν το όνειρό μου. Αλλά ο πατέρας μου δεν με υποστήριξε και έπρεπε να εγκαταλείψω το σχολείο».

Η 14χρονη κοπέλα που μεγάλωσε σε μια γειτονιά με μεγάλη φτώχεια μπήκε στον κόσμο της πορνείας για να συντηρήσει τη μητέρα της και την αδερφή της όταν χώρισαν οι γονείς της. Ήταν τότε που ένας 25χρονος της πρότεινε να κοιμάται μαζί του για να της πληρώνει τα έξοδα για το σχολείο της. Δέχτηκε ξέροντας ότι είναι μια εμπορική συμφωνία. Όλα γκρεμίστηκαν όταν έμεινε έγκυος και την εγκατέλειψε. Σήμερα ζει στο μικρό της σπίτι με τη μητέρα της και το γιο της.

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις δεκάδες περιπτώσεις των κοριτσιών, με την πορεία τους να είναι σχεδόν πάντα ίδια. Πουλάνε το κορμί τους για να πάνε σχολείο και το όνειρό τους διαλύεται για πάντα όταν έρχεται ένα παιδί και εγκαταλείπονται από τους άνδρες. Οργανώσεις όπως το Street Child αγωνίζονται για να μπορέσουν όσο περισσότερες κοπέλες γίνεται να πάνε στο σχολείο αλλά και να το ολοκληρώσουν με επιτυχία.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ