Άρωμα Ελλάδας στις Κάννες: Ο Θάνος Αναστόπουλος με το ντοκιμαντέρ του «Η τελευταία παραλία»

Η ανακοίνωση του προγράμματος του φετινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, που θα διεξαχθεί από τις 11 έως τις 22 Μαΐου, έκρυβε μία ευχάριστη έκπληξη για την Ελλάδα. 

Μπορεί καμία ελληνική ταινία να μην κατάφερε να βρεθεί στο Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα για να διεκδικήσει τον Χρυσό Φοίνικα, ωστόσο υπάρχει ένας Έλληνας σκηνοθέτης που θα δώσει το παρών στη φετινή Κρουαζέτ.

 

Ο λόγος για τον Θάνο Αναστόπουλο, του οποίου το ντοκιμαντέρ «Η τελευταία παραλία», που σκηνοθέτησε μαζί με τον Ιταλό Davide del Degan, θα είναι μία από τις Ειδικές Προβολές του 69ου Φεστιβάλ των Καννών. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ για μία μοναδική παραλία στην Τεργέστη της Ιταλίας, που ξεχωρίζει χάρη σε έναν τοίχο τριών μέτρων που τη χωρίζει σε… αρρένων και θηλέων!

Όχι, δεν πρόκειται για μυθοπλασία! Πρόκειται για «έναν οικείο χώρο που βρίσκεται δίπλα στην πόλη και όμως "μακριά" από αυτήν, χαμένος σαν νησί, ανάμεσα σε παρκαρισμένες νταλίκες, που περιμένουν να περάσουν το τελωνείο του λιμανιού για να μπουν στην Ευρώπη.

 

Εδώ, ο διαχωριστικός τοίχος και η θάλασσα ενώνουν και χωρίζουν, διευρύνουν τα σύνορα, τα συγχέουν και τα επανακαθορίζουν. Την ίδια στιγμή, η παραλία αυτή αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο για τους ανθρώπους που της εμπιστεύονται ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής τους», αναφέρουν οι δημιουργοί της ταινίας, που αποτελεί μία τραγικωμωδία για την ανθρώπινη φύση.

Το ντοκιμαντέρ προσφέρει μία ενδιαφέρουσα ματιά σε αυτή τη μοναδική παγκοσμίως παραλία και τους ιδιαίτερους «κατοίκους» της. Χρειάστηκε μάλιστα δύο χρόνια για να γυριστεί. Ο Θάνος Αναστόπουλος ανήκει στους ικανούς Έλληνες κινηματογραφιστές, που είχαν δώσει ήδη το στίγμα τους πριν από το περίφημο greek new wave, που όρισε με έναν τρόπο ο Γιώργος Λάνθιμος με τον «Κυνόδοντα».

 

Πρωτοεμφανίστηκε το 2004 με την ταινία του «Όλο το βάρος του κόσμου», που ταξίδεψε μέχρι το Φεστιβάλ του Ρότερνταμ. Έκανε ιδιαίτερη αίσθηση με τη «Διόρθωση» το 2008, ένα προφητικό σχόλιο για τον εθνικισμό και τον φασισμό στην Ελλάδα, που συμμετείχε στο Φεστιβάλ του Βερολίνου, ενώ η τελευταία του ταινία μυθοπλασίας ήταν «Η Κόρη» το 2013, που επίσης έκανε πρεμιέρα στο Βερολίνο, ενώ τιμήθηκε με τα βραβεία Σκηνοθεσίας, Σεναρίου και Φωτογραφίας από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ