Γλύκισμα ανοιξιάτικο με λευκή σοκολάτα από την μοναδική μας Ντίνα Νικολάου

Το πιο κατάλληλο επιδόρπιο για να κλείσει η μέρα ευχάριστα, δοκιμάστε το!

Υλικά:
*Για 6 - 8 μερίδες:
*Για τη βάση μπισκότου:
150 γρ. μπισκότα πτι μπερ
60 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο για 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου
*Για τη μους:
6 φύλλα ζελατίνης 12γρ.
200 γρ. λευκή σοκολάτα, καλής ποιότητας, σπασμένη σε μέτρια κομμάτια
1/4 φλιτζανιού (50 ml) λικέρ Grand Marnier (ή άλλο λικέρ πορτοκάλι)
700 γρ. κρέμα γάλακτος, παγωμένη
3 ασπράδια αυγών, κατά προτίμηση βιολογικών
100 γρ. ζάχαρη
*Για τη διακόσμηση:
1/2 φλιτζάνι φιλέ αμυγδάλου
διάφορες καραμελίτσες και ζαχαρωτά της αρεσκείας σας

Ευχαριστούμε το dinanikolaou.gr και την Ντίνα Νικολάου για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση:
Για τη βάση μπισκότου: Χτυπάω τα πτι μπερ στο μπλέντερ, με διακοπτόμενη λειτουργία, μέχρι να γίνουν ψίχουλα, αλλά όχι σκόνη. Τα αδειάζω σε ένα μπολ, προσθέτω το μαλακωμένο βούτυρο και ανακατεύω μέχρι να φτιάξω ένα λασπώδες μείγμα. Το απλώνω σε ένα τσέρκι, κατά προτίμηση με αποσπώμενα τοιχώματα και με διάμετρο 22 - 24 εκ., το οποίο έχω τοποθετήσει σε μια μεγάλη πιατέλα σερβιρίσματος. Βάζω την πιατέλα με τη βάση μπισκότου στο ψυγείο, μέχρι να παγώσει και να σφίξει.

Για τη μους: Μουσκεύω τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό, για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
Σε μπεν μαρί (δηλαδή μέσα σε ένα μεταλλικό μπολ, τοποθετημένο πάνω από κατσαρόλα στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό), λιώνω τη λευκή σοκολάτα με το ποτό, ανακατεύοντας πολύ συχνά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να φτιάξω μια λεία κρέμα. Στύβω καλά τη μαλακωμένη ζελατίνη, τη ρίχνω στο μπολ με τη σοκολάτα και ανακατεύω καλά, μέχρι η ζελατίνη να διαλυθεί. Αποσύρω το σκεύος από τη φωτιά.

Σε ένα άλλο μπολ χτυπάω την παγωμένη κρέμα γάλακτος με τη μισή ζάχαρη, μέχρι να φτιάξω σφικτή σαντιγί.
Την αδειάζω στο μείγμα της σοκολάτας και ανακατεύω με απαλές κινήσεις. Σκεπάζω το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζω για 30 λεπτά στο ψυγείο, μέχρι το μείγμα να σφίξει.

Συναρμολόγηση: Βγάζω από το ψυγείο τη μους και τη βάση μπισκότου  και απλώνω τη μους στη βάση, χωρίς ακόμη να αφαιρέσω το τσέρκι. Σκεπάζω με διάφανη μεμβράνη και βάζω ξανά στο ψυγείο, για 4 ώρες, μέχρι το μείγμα να σφίξει πολύ καλά.

Για το σερβίρισμα: Σε ένα μπολ χτυπάω τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξω μια σφικτή μαρέγκα.
Βγάζω το γλυκό από το ψυγείο, αφαιρώ προσεκτικά το τσέρκι και ρίχνω τη μαρέγκα στην επιφάνεια του γλυκού, με ένα κουτάλι, εδώ κι εκεί. Από πάνω σκορπίζω το φιλέ αμυγδάλου, τα ζαχαρωτά και τις καραμελίτσες που έχω επιλέξει. Σερβίρω αμέσως.

 

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ