Στη Λέσβο ο Πάπας Φραγκίσκος - Διαβάστε όσα έγιναν στην ιστορική συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών

Ολοκληρώθηκε η ιστορική επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στο νησί της Λέσβου, όπου συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνώ Ιερώνυμο.

15:15 Ο Πάπας Φραγκίσκος αναχώρησε από την Λέσβο, αφού ολοκλήρωσε την σύντομη επίσκεψή του στο νησί. Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο αεροδρόμιο

 

14:00 Από το λιμάνι της Μυτιλήνης ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε τον θαυμασμό του για τους Έλληνες που μπόρεσαν να κρατήσουν ανοιχτή την καρδιά τους.

Στη συνέχεια Ορθόδοξοι και Καθολικοί δεήθηκαν υπέρ των κατοίκων του νησιού και όσων έχασαν τη ζωή τους.

13:40 Μετά την Μόρια, οι 3 θρησκευτικοί ηγέτες θα κατευθυνθούν στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

13:00 Μετά την υπογραφή της κοινής διακήρυξης οι 3 θρηκσευτική ηγέτες γευμάτισαν στην Μόρια μαζί με πρόσφυγες.

Διαβάστε επίσης: Συγκλονιστικά βίντεο από την επίσκεψη των τριών προκαθήμενων στο Hotspot της Μόρια

12:50 Οι τρείς προκαθήμενοι υπέγραψαν κοινή Διακήρυξη.

Διαβάστε σχετικά: Αυτή είναι η κοινή έκκληση των τριών θρησκευτικών ηγετών για το προσφυγικό από την Μυτιλήνη

12:20 Οι τρείς προκαθήμενοι απευθύνουν μηνύματα προς τους πρόσφυγες και την παγκόσμια κοινότητα μέσα από το Hotspot της Μόρια.

O Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τόνισε πως «είναι καθοριστικής σημασίας η παρουσία του Πάπα. Μαζί υπογραμμίζουμε μπροστά σε όλο τον κόσμο τη σύγχρονη τραγωδία των προσφύγων και ενώνουμε τις φωνές μας για να καταδικάσουμε τον ξεριζωμό και να στηλιτεύσουμε κάθε μορφή απαξίωσης του ανθρώπου», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, εκφράζοντας την ελπίδα ότι από τη Λέσβο θα ξεκινήσει ένα κίνημα για να αλλάξουν ρότα όσοι κρατούν στα χέρια ντους την τύχη του κόσμου.

«Μόνο όσοι δουν τα μάτια των παιδιών που συναντήσαμε θα αντιληφθούν το μέγεθος της χρεοκοπίας της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης που επιδεικνύει η Ευρώπη απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους και όχι μόνο. Καμαρώνω για τους Ελληνες που βοηθούν τους πρόσφυγες για να γίνει ελαφρύτερος ο Γολγοθάς τους, παρά τις δυσκολίες που περνούν», τόνισε ακόμη ο Αρχιεπίσκοπος.
 
«Ελπίζω να μην ξαναδούμε ποτέ παιδάκια να ξεβράζονται στις παραλίες του Αιγαίου εύχομαι σύντομα να τα δούμε να παίζουν αμέριμνα», κατέληξε.

Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε έκκληση προς τον ΟΗΕ, να πράξει τα δέοντα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, για να αντιμετωπιστεί η τραγική κατάσταση με το προσφυγικό.

 

Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε μεταξύ άλλων:

«Ταξιδέψαμε έως εδώ γιατί κόσμος δεν σας έχει ξεχάσει. Για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη και τη στήριξη στους Έλληνες που φρόντισαν για εσάς», είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την διάρκεια της ομιλία τους. «Ξέρουμε ότι έρχεστε εδώ προσπαθώντας να αποφύγετε τον πόλεμο και την πείνα ότι νιώθετε αγωνία για τις οικογένειές σας» σημείωσε ο Πατριάρχης.

«Όσοι φοβούνται εσάς δεν σας κοίταξαν στα μάτια όσοι σας φοβούνται δεν κοίταξαν τα πρόσωπά σας, όσοι σας φοβούνται δεν βλέπουν τα παιδιά σας», συνέχισε ο Πάτριάρχης. «Ο κόσμος θα κριθεί από τον τρόπο που σας αντιμετώπισε», σημείωσε.

Ο Πατριάρχης έκανε ειδική αναφορά και στους πρόσφυγες και μετανάστες που έχασαν τις ζωές τους προσπαθώντας να φτάσουν στην Ελλάδα λέγοντας ότι «η μεσόγειος δεν πρέπει να γίνει ένας τάφος και ότι «το αιγαίο θα πρέπει να γίνει μία θάλασσα ειρήνης»

  

«Μην χάνετε την ελπίδα σας», ήταν το βασικό μήνυμα που θέλησε να στείλει ο Πάπας Φραγκίσκος στους πρόσφυγες, στον χαιρετισμό του στον καταυλισμό της Μόριας, κατά τον οποίο εξήρε και τη στήριξη των Ελλήνων στους ανθρώπους που βιώνουν αυτή την κρίση.

«Δεν είστε μόνοι σας. Τους τελευταίους μήνες περάσατε πολλά. Νιώσατε υποχρεωμένοι να ξεφύγετε από τον πόλεμο για τα παιδιά σας. Κάνατε πολλές θυσίες για τις οικογένειές σας», ξεκίνησε ο Ποντίφίκας.

«Ηρθα εδώ με τους αδερφούς μου, απλά για να σταθώ δίπλα σας, για να ακούσω τις ιστορίες σας. Θέλουμε να ενώσουμε τις φωνές μας και να μιλήσουμε εκ μέρους σας. Ελπίζουμε ότι ο κόσμος θα ανταποκριθεί με τρόπο αντάξιο της κοινής ανθρωπιάς μας», τόνισε ακόμη ο Πάπας Φραγκίσκος.

«Ξέρουμε πόσο εύκολο είναι για κάποιους να αγνοήσουν τα δεινά των άλλων. Ομως, τέτοιες καταστάσεις βγάζουν και τον καλύτερο εαυτό μας. Ο ελληνικός λαός με μεγάλη γενναιοδωρία ανταποκρίθηκε στις ανάγκες σας παρόλο που διανύει δύσκολη περίοδο. Το είδατε και στους νέους, ανθρώπους από όλο τον κόσμο που ήρθαν εδώ για να βοηθήσουν», ανέφερε ο Ποντίφικας.

«Το μήνυμά μου είναι μην χάνετε την ελπίδα σας», τόνισε απευθυνόμενος στους πρόσφυγες.

12:10  Σπαρακτικές εικόνες στη Μόρια. Μητέρες και παιδιά κλαίγοντας ζητούν τη βοήθεια του Πάπα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη. Προσφυγόπουλο έπεσε στα πόδια του Ποντίφικα.

Με τραγούδια υποδέχθηκαν τα παιδιά τους τρεις προκαθήμενους, οι οποίοι αποφάσισαν να σπάσουν το πρωτόκολλο ασφάλειας και να παρατείνουν την επίσκεψή τους στη Μόρια, για να συναντήσουν ακόμα περισσότερους πρόσφυγες.  

Μια γυναίκα επιχείρησε να σπάσει τα μέτρα ασφάλειας για να συνομιλήσει με τον Πάπα. Έπειτα από μια μικρή ένταση, η γυναίκα κατάφερε να δει τον προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας.

11:55  Το δικό τους μήνυμα θέλησαν να στείλουν οι πρόσφυγες στο hotspot της Μόριας, οι οποίοι δεν θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν τον Πάπα. «Είμαστε και εμείς άνθρωποι» έγραφαν σε πλακάτ που κρατούν στα χέρια τους.

11:50 Τα μικρά παιδιά στην Μόρια είχαν ετοιμάσει ζωγραφιές, τις οποίες έδωσαν στον Πάπα. Κάποια είχαν αποτυπώσει με τα μολύβια τους το επικίνδυνο ταξίδι που έζησαν, για να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα, άλλα είχαν ζωγραφίσει παιδιά πίσω από τον φράχτη, αποτυπώνοντας την καθημερινότητα που ζουν τα ίδια στον καταυλισμό, όσο μένουν εγκλωβισμένα στην Ελλάδα

11:25 Με το ίδιο όχημα, ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έφτασαν στη Μόρια.

11:00  Οι δηλώσεις Βαρθολομαίου και Ιερώνυμου 

«Προσευχόμαστε για την υγεία του. Μέσα στα τρία χρόνια της παποσύνης του έκανε πολλά πράγματα όχι μόνο για την καθολική εκκλησία αλλά για την ανθρωπότητα. Και συνεχίζει να κάνει και σήμερα για τους πρόσφυγες και τους αδύναμους", δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απευθυνόμενος στον Πάπα Φραγκίσκο, με τον δεύτερο να ευχαριστεί τους θρησκευτικούς ηγέτες για την θερμή υποδοχή στο όμορφο νησί της Λέσβου.

«Ο ελληνικός λαός περνά δύσκολες ώρες, τόσο με τα προβλήματα τα οικονομικά και τις συνθήκες φτώχειας, που οφείλεται σε πολλές αιτίες, αλλά και με το θέμα των πριοσφύγων. Όπως εξελίσσονται τα πράγματα φαίνεται πως είναι πιο μεγάλο από όσο μπορούμε να αντέξουμε. Γι' αυτό οι σκέψεις μας είναι να απευθύνει επιστολή προς όλους τους υπευθύνους και ιδιαίτερα στους ηγέτες της Χριστιανοσύνης για να δούμε αυτό το πρόβλημα και να συντονιστούμε πραγματικά για την βοήθεια των ταλαιπωρημένων ανθρώπων. Σας ευχαριστούμε για την ανταπόκριση και σας καλωσορίζουμε», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

10:30  Τη στάση του ελληνικού λαού απέναντι στην προσφυγική κρίση επαίνεσε ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, λίγη ώρα έπειτα από την άφιξή του στη Λέσβο.

Ο Ποντίφικας αναφέρθηκε στη γενναιοδωρία που επέδειξε ο ελληνικός λαός, σημειώνοντας ότι δίνει το παράδειγμα της ανθρωπιάς.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η επίσκεψη είναι ευκαιρία να αναδειχθεί ότι τόσο οι νησιώτες, όσο και στο σύνολό τους οι Ελληνες έδειξαν ανθρώπινο πρόσωπο και αλληλεγγύη, «παρά τις μεγάλες δυσκολίες και υπέφερε άδικα από σκληρά μέτρα λιτότητας που κάποιοι άλλοι επέβαλαν», σημειώνοντας ότι είναι υπερήφανος για αυτό.

10:20 Τον Πάπα Φραγκίσκο υποδέχθηκαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερόνυμος. 

Μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ο Πάπας Φραγκίσκος έστειλε το μήνυμά του για την προσφυγική κρίση, πριν φτάσει στη Λέσβο. «Οι πρόσφυγες δεν είναι αριθμοί, είναι άνθρωποι με πρόσωπα, ονόματα, ιστορίες και πρέπει να αντιμετωπίζονται έτσι», έγραψε ο Ποντίφικας.

10:10 Ο Πάπας Φραγκίσκος συνοδεύεται από τον Καρδινάλιο Κουρτ Κοχ, Πρόεδρο του Ποντιφικικού Συμβουλίου για την προώθηση της Ενότητας των Χριστιανών, που εκπροσωπεί επί της ουσίας τους εκατοντάδες Καρδιναλίους, Αρχιεπισκόπους και Επισκόπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ανά τον κόσμο, και τον Αρχιεπίσκοπο Τζιοβάνι Άτζελο Μπέτσιου, Αναπληρωτή Γραμματέα του κράτους του Βατικανού ως εκπρόσωπο της κρατικής μηχανής της Αγίας Έδρας. Ταυτόχρονα, μαζί του θα βρίσκονται άνδρες της Ελβετικής φρουράς, της ασφάλειας, οι γραμματείς του αλλά και ο προσωπικός του γιατρός, γεγονός που δείχνει ότι η τύχη, η ασφάλεια και η υγεία του πνευματικού ηγέτη του 1,2 δισεκατομμυρίου πιστών δεν μπορεί να αφήνεται μόνον στις αρχές των χωρών που επισκέπτεται. Ακόμη, μαζί του θα βρίσκονται ο Ιταλός Αντρέα Παλμιέρι, ο ελληνομαθής Αρχιμανδρίτης, ενώ το κράτος του Βατικανού θα εκπροσωπείται στο νησί της Λέσβου από τον «αναπληρωτή πρωθυπουργό» Αρχιεπίσκοπο Τζιοβάνι Άντζελο Μπέτσιου. Δίπλα του ο Πάπας θα έχει και τον ομογάλακτό του από το Τάγμα των Ιησουϊτών μοναχών, εκπρόσωπο Τύπου της Αγίας Έδρας, Φεντερίκο Λομπάρντι, μαθηματικό και θεολόγο που πέρασε απ’ όλες τις θέσεις των μέσων ενημέρωσης του Βατικανού.

Ο Ποντίφικας, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε να επιστρέψει στο Βατικανό με 10 πρόσφυγες από ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, σε μία συμβολική κίνηση.

9:48 Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

9:30 O πρωθυπουργός έφτασε στη Λέσβο για να υποδεχθεί τον Πάπα Φραγκίσκο

Διαβάστε επίσης: Όλα έτοιμα για την ιστορική συνάντηση Πάπα – Οικουμενικού Πατριάρχη – Αρχιεπισκόπου Αθηνών στην Λέσβο

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ