Έτοιμο το θαυματουργό καρβύνιο: Το πιο ανθεκτικό υλικό στον κόσμο - Ξεπερνάει το διαμάντι ή το γραφένιο

Επιστήμονες στην Αυστρία κατάφεραν για πρώτη φορά να παράγουν, σε σταθερή μορφή και σε μεγαλύτερη ποσότητα, το καρβύνιο, ένα πειραματικό υλικό-θαύμα, που είναι το ισχυρότερο που έχει βρεθεί έως σήμερα. Έως τώρα το καρβύνιο, που είναι πιο ανθεκτικό από το διαμάντι, το γραφένιο ή τους νανοσωλήνες άνθρακα, είχε παραχθεί μόνο σε ασταθή μορφή και σε πολύ μικρές ποσότητες.

Το καρβύνιο, ή γραμμικός ακετυλενικός άνθρακας, είναι μακριές αλυσίδες από άτομα άνθρακα που συνδέονται εναλλάξ με διπλούς και τριπλούς δεσμούς.

Δεδομένου ότι κάθε τέτοια αλυσίδα έχει πάχος ενός μόλις ατόμου, το καρβύνιο είναι ουσιαστικά ένα «μονοδιάστατο υλικό» -σε αντίθεση με το γραφένιο, το οποίο αποτελείται από δισδιάστατα φύλλα με πάχος ενός ατόμου.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βιέννης, με επικεφαλής τον Τόμας Πίχλερ δήλωσαν ότι έγινε ένα σημαντικό βήμα προς τον τελικό στόχο, που είναι να καταστεί εφικτή η μαζική (βιομηχανική) παραγωγή του καρβυνίου, το οποίο θα μπορούσε να έχει πολλές πρακτικές εφαρμογές σε ηλεκτρονικές συσκευές και αλλού.

Έως τώρα είχαν δημιουργηθεί εξαιρετικά ασταθείς αλυσίδες με έως 100 άτομα άνθρακα. Αυτή τη φορά, μετά τη δραστική βελτίωση της διαδικασίας, δημιουργήθηκαν σταθερά μόρια καρβυνίου των 6.400 ατόμων. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δύο φύλλα γραφένιου με τα οποία δημιούργησαν ένα μικροσκοπικό δίφυλλο ρολό. Στη συνέχεια, συνέθεσαν το καρβύνιο στο κενό ανάμεσα στα φύλλα του γραφένιου, τα οποία προστατεύουν το καρβύνιο, ώστε να μένει σταθερό.

Παρόλη όμως την πρόοδο, ακόμη και αυτές οι μεγαλύτερες αλυσίδες καρβυνίου παραμένουν αόρατες στο γυμνό μάτι. Συνεπώς χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη, εωσότου το εν λόγω πολλά υποσχόμενο υλικό καταστεί αξιοποιήσιμο. Η εξέλιξη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Materials».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ